HKU

If You Are Not There Where Are You

Het project 'If you are not there, where are you? (IYANTWAY) heeft als doel om taal te vinden voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen en jongvolwassenen hebben tijdens een absence. Wetenschap en kunst zijn verbonden in een uniek experiment dat de onzichtbare ervaring op artistieke wijze transmediaal verbeeldt. Meer inzicht in waar deze kinderen zijn, als ze er even niet zijn, leert ons niet alleen over deze aandoening maar biedt ook inzicht in het menselijk bewustzijn en het theater van onze geest.

Het voltallige kernteam van het HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen werkte gedurende een half jaar als maker/onderzoeker aan dit transmediaproject, geïnitieerd door Maartje Nevejan en CeruttiFilm. Vanuit verschillende disciplines (van taal tot muziek en mixed media) werkten zij samen met verschillende ervaringsdeskundigen om hun absence ervaring te verbeelden en daar een nieuwe taal voor te vinden. Waarbij ze er met name achter kwamen dat de kunst in het gesprek zit.

In deze publicatie kijkt het Lectoraat terug op dit bijzondere project en gaan we dieper in op onderwerpen die resoneren binnen de hele hedendaagse kunstpraktijk, zoals co-creatie, hybride kunstenaarschap, eigenaarschap en artistieke ethiek, de rijkdom en complexiteit van transmediaprojecten en de nieuwe vormen van kennis die de kruisbestuiving van kunst en wetenschap op kunnen leveren.

Deze publicatie verschijnt in een reeks van het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht i.s.m. International Theatre & Film Books.

Bekijk hier de video van de boekpresentatie in Het Huis.