HKU

Tijdens de zomercursus Muziekeducatie staan nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied centraal. Op 16 en 17 augustus 2017 organiseert HKU een nieuwe editie.

Als je wilt bijblijven in je vakgebied, is deze zomercursus essentieel. We gaan uitgebreid aan de slag met nieuwe ontwikkelingen in muziekeducatie. Na een grondige introductie ga je direct zelf experimenteren. Er is daarnaast volop ruimte voor ontmoeting en gezamenlijke reflectie.


Musici en docenten die het programma verzorgen zijn alumni of docenten van HKU. Het zijn professionals die zelf iedere dag bezig zijn met het verkennen van nieuwe mogelijkheden met muziekeducatie. Makerschap, creativiteit, interactie en samenwerking staan centraal.


We hebben de zomercursus in vier thema's onderverdeeld:

1. CROSS ARTS

In de workshops onder dit thema ervaar je hoe je je leerlingen of deelnemers kan coachen in hun creatieve en interdisciplinaire maakprocessen. Je ontdekt wat er nodig is om beginnende musici behalve muzikant ook meer maker te laten zijn.

2. Ludodidactiek

Ludodidactiek gebruikt principes uit gamedesign om leerervaringen te ontwerpen. Het doel? Aanwakkeren van motivatie en nieuwsgierigheid. Het onderwijs wordt zo ontworpen dat de leergierigheid van leerlingen wordt geprikkeld en zij als vanzelf een beroep doen op de expertise van de docent en van elkaar. Ludodidactiek roept passie voor leren op. Bij Ludodidactiek is niet de kennisoverdracht door een docent het vertrekpunt, maar het gewenste gedrag van leerlingen/deelnemers.


In de workshop met dit thema, krijg je een gedegen inleiding, stap je zelf in een aantal muziek-educatieve spellen en ga je aan de slag met de uitgangspunten voor een eigen toepassing.

3. Muziek en Technologie

Het vakgebied Muziek en Technologie omvat een breed scala aan specialisaties, van componeren met programmeertalen tot aan ervaringskunst waarin het publiek als deelnemer ondergedompeld wordt in een auditieve wereld. In deze workshops gaan we zelf spelen met code, op onderzoek naar de scheidslijn tussen klank en muziek, en aan de slag met de vertaalslag naar het klaslokaal.

4. The Intelligent Choir

Merel Martens verzorgt de workshop 'The Intelligent Choir'. Deze methode, ontwikkeld door de Deense professor en musicus Jim Daus Hjernøe, brengt een vernieuwende kijk op het leiden van zanggroepen en koren. Het belangrijkste principe is dat je als koorleider de koorleden verschillende talenten laat ontdekken en meer verantwoordelijkheid geeft binnen het muzikale proces. The Intelligent Choir maakt deel uit van het 'Vocal Leadership'-programma, een nieuwe manier van werken voor koordirigenten.

Hoe kan ik deelnemen?

Er is plaats voor 40 deelnemers. We mikken op een gemengde groep met muziekdocenten uit alle soorten en niveaus van onderwijs en het bredere muziek-educatieve veld. We zoeken naar docenten die behalve zin hebben in muziek maken ook nieuwsgierig zijn naar nieuwe vormen van onderwijs en kennisdeling

Praktische informatie

Plaats: Akoesticum in Ede, www.akoesticum.org


Datum en tijden:
 woensdag 16 augustus 2017 van 10.00 uur tot donderdag 17 augustus 2017 17.00 uur.


Kosten deelname:

€ 500,- inclusief maaltijden en overnachting.


Meer informatie en vragen:

expertisecentrumeducatie@hku.nl


De zomercursus Innovatie Muziekeducatie wordt aangeboden door HKU Expertisecentrum Educatie in samenwerking met De Vereniging Leraren Schoolmuziek en Akoesticum.