HKU

Dit jaar is voor het eerst de HKU prijs Gemeente Utrecht uitgereikt: een prijs voor een talentvolle kunstenaar die dit jaar aan HKU is afgestudeerd.

Genomineerden

Vijf studenten waren genomineerd voor de eerste HKU prijs Gemeente Utrecht, die bestaat uit € 5.000,- en een penning:

  • Dèspina Charitonidi (HKU Beeldende Kunst)
  • Charlotte Mulder (HKU Design)
  • Lisa Plokker (HKU Games en Interactie)
  • Koen de Groot (HKU Muziek en Technologie)
  • Yiling Hung (HKU Theater)

De prijs is door de Gemeente Utrecht ter beschikking gesteld als blijk van waardering voor artistiek talent van HKU

Winnaar 2016

De eerste HKU prijs Gemeente Utrecht is gewonnen door Dèspina Charitonidi (HKU Beeldende Kunst). Zij nam op zondag 4 september tijdens het Uitfeest de prijs ter waarde van € 5.000,- in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Willemien van Aalst. Koen de Groot (HKU Muziek en Technologie) ontving een eervolle vermelding. De motivatie van de jury kun je teruglezen in het juryrapport (zie de downloads hieronder voor de Nederlandse en Engelse versie).

Dèspina Charitonidi met HKU-collegevoorzitter Jules van de Vijver (rechts) en hoofd Culturele Zaken van de Gemeente Utrecht Hans van Soelen Dèspina Charitonidi met HKU-collegevoorzitter Jules van de Vijver (rechts) en hoofd Culturele Zaken van de Gemeente Utrecht Hans van Soelen

YiLing Hung - ‘Khôra’

Yiling Hung (HKU Theater) is in Taiwan opgeleid tot architect en studeert aan HKU de Master Scenography. In haar artistiek onderzoek richt ze zich op drie basiselementen in een optreden: tijd, performer en ruimte. Hoe gaan deze drie een relatie met elkaar aan? En hoe onthullen tijd en performer het karakter van de ruimte? In een mengvorm van een lezing en een optreden presenteert Yiling haar onderzoek. Transparante schermen vormen haar whiteboard, witte standaarden tonen verschillende elementen uit dit onderzoek en terwijl Yiling dingen ter verduidelijking opschrijft, wordt de ruimte langzaam opgebouwd door witte touwen die de elementen verbinden. Elke keer anders, het is ‘Khôra’.

Dèspina Charitonidi - 'No-body'

Dèspina Charitonidi (HKU Beeldende Kunst) maakt uiteenlopend beeldend werk dat een relatie aangaat met de ruimte of omgeving waarin het is geplaatst. Zij daagt je uit om vooral ook in de diepere lagen van het kunstwerk te duiken, totdat je echt ziet waar je naar kijkt en voelt wat je ziet. Zo maak je je eigen voorstelling. Dèspina zelf zal een aantal keren aanwezig zijn om haar eigen performance te geven. Nadat de 25 jarige beeldhouwster haar geboorteland Griekenland verliet, ontdekte zij dat haar omgeving van grote invloed is op haar werk. Vandaar dat zij voortdurend op zoek is naar de grenzen tussen mensen en hun omgeving. Dèspina maakt daarbij gebruik van voelbaar ruwe materialen die de zintuigen uitnodigen om de materialen te verkennen en zowel de oorsprong van het object als uw eigen geschiedenis te doorvoelen.

Lisa Plokker - Poisoned

Lisa Plokker (HKU Games en Interactie) is een jonge concept-artist die droomachtige, tot in detail uitgewerkte omgevingen en personages voor games creëert. Deze creaties zijn niet alleen bedoeld om mooi te zijn, maar ook om anderen te inspireren. Er schuilt een verhaal achter dat je als toeschouwer kunt ontdekken door vooral goed op de details te letten.

‘Poisoned’ is de titel en het doorlopende thema van het tentoongestelde werk. Door het gebruik van compositie, vormentaal, kleur en symboliek wordt een andere wereld gecreëerd en een sfeer neergezet waar je als kijker in kunt verdwijnen.


Koen de Groot - 'Technology imitates nature I: Rainfall'

Terwijl we opgaan in onze smartphone verliezen we het contact met de schoonheid van onze omgeving. We zijn vervreemd van de natuur en ook de technologie die haar plaats inneemt, heeft alleen een gebruikersfunctie. Wat stuk is, wordt vervangen door een nieuwer model. Kunstenaar Koen de Groot (HKU Muziek en Technologie) vond deze gebruikte apparaten in afvalbakken en kringloopwinkels. Vanuit zijn fascinatie voor elektronica en mechanica veranderde hij deze apparaten in intrigerende instrumenten die klankpaletten laten horen. In het tentoongestelde werk laten equalizers en andere elektronische componenten Koen’s artistieke kijk op een regenbui horen. Verspreid in een ruimte gaan zij een relatie aan met de omgeving.


Charlotte Mulder - 'Much...'

Charlotte Mulder (HKU Design) wil als ruimtelijk ontwerper een nieuwe betekenis geven aan verlaten gebouwen, objecten of gebieden met een verhaal. Door de beweging die hier ooit was zichtbaar te maken of als uitgangspunt te gebruiken voor haar ingreep, geeft ze de objecten en locaties als het ware een nieuwe ziel. Voor dit project nam Charlotte een braakliggend terrein in Arnhem als uitgangspunt. Zij bracht het karakter van de plek in beeld en onderzocht het verhaal van het ambachtelijke productieproces van de steenfabriek die hier ooit stond. Ze verbeeldde de voor dit terrein kenmerkende vormen en elementen, bracht ook zintuiglijke waarnemingen weer tot leven en vertaalde deze in vormen. Met als eindresultaat een unieke en voor deze locatie treffende ingreep.