HKU

De HKU-Awards zijn de prijzen voor de meest bijzondere afstudeer-projecten van talentvolle afgestudeerden van HKU.

And the winners are...

Categorie Ondernemerschap

Stefanie Bonte - 'Numinous'


Categorie Vernieuwing

Mike von Rotz en Joost Jordens - 'Transition'


Categorie Artistieke Prestatie

Lion van den Brand en Erik Wiedenhof - 'Prisoners of War: a Point of View'


Publieksprijs

Stefanie Bonte - 'Numinous'


De HKU-Awards werden uitgereikt op dinsdagavond 13 december 2016.

Drie HKU-Awards

De prijzen worden in december uitgereikt aan afstudeerders aan een bachelor- of masteropleiding van HKU. Aan elke HKU-Award is een geldbedrag van € 5000,- gekoppeld en een bijbehorende penning. De overige genomineerden ontvangen een geldbedrag van 500 euro. Afstudeerders komen jaarlijks in aanmerking voor een HKU-Award op voordracht van de directeur van de school/het expertisecentrum waar zij zijn ingeschreven.

Nominaties 2016 - Artistieke Prestatie

Daphne Fontijn (Game Art) - What's the story here

Voor haar afstudeerproject ontwierp Daphne Fontijn een enorme hoeveelheid, fascinerende 2D- en 3D-werelden, waarin door middel van een neerstortend ruimteschip het 17e eeuwse Frankrijk gekoppeld wordt aan een science fiction-scenario.

Zie ook www.daphnefontijn.com

Lion van den Brand (Photography) en Erik Wiedenhof (Audiovisual Media) - ‘Prisoners of War: a Point of View’

Deze videoinstallatie komt voort uit een persoonlijke zoektocht van Lion van den Brand naar de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op het leven van zijn familie. Zijn nog levende opa werd onder Japans bewind gedwongen te werken aan de Birma-spoorlijn. De videoinstallatie is een zoektocht naar het vormen van een eigen perspectief op deze geschiedenis.

Zie ook:

www.lionvandenbrand.nl

www.erikwiedenhof.nl

Nominaties 2016: Vernieuwing

Mike von Rotz en Joost Jordens (Animation) - ‘Transition’

'Transition' is een vernieuwende virtual reality-installatie. De kijker heeft niet alleen zelf de mogelijkheid om in een 3D-animatie de wereld te verkennen die de makers hebben geschapen, hij wordt in zijn waarneming ook gestuurd door het personage van de hond in de film. Dit leidt tot een nieuwe benadering binnen het medium animatie.

Bekijk de trailer

Sebastiaan Zwezerijnen (Game Design and Development) - 'The Legend of Planet K42'

Naast de game 'The Legend of Planet K42' zijn binnen dit afstudeerproject vooral de innovaties  op het gebied van procedural generated content van belang. Sebastiaan Zwezerijnen stelt een algoritme in staat om verschillende content bij elkaar te zetten op zoek naar nieuwe combinatie en verbindingen. Hiermee ontstaat een bijna oneindige reeks mogelijkheden binnen een game-level.

Zie ook www.sebastiaanzwezerijnen.nl

Nominaties 2016: Ondernemerschap

Jeroen van Driel (Music Management) - 'Hartbeat Interventions'

Hartbeat Interventions is een onderzoek naar het effect van muziek op preoperatieve angstreducties. Jeroen van Driel ontwikkelde als eerste in Europa een bedrijf dat ziekenhuizen, tandartsen en huisartsen in staat stelt de patiënt minder stress, angst en pijn te laten ervaren door het gebruik van on demand muziekstreaming.

Zie ook www.hartbeatinterventions.com

Stefanie Bonte - (Master Crossover Creativity) - ’Numinous’

In 'Numinous' ging Stefanie Bonte op zoek naar een innovatieve behandelmethode voor mensen met onzichtbare burn-out klachten. Het resultaat is een ervaringsinstallatie die mensen in de eerste fase van hun burn-out ondersteunt bij het terug vinden van hun lichaamsbewustzijn. Het onderzoek zelf leverde ook een nieuwe manier van samenwerking op tussen behandelaar, patiënt en een artistiek ontwerper.

Zie ook www.stefaniebonte.com en

www.numinous-experience.com

De jury

De HKU-Awards worden dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. De genomineerden en de uiteindelijke winnaar worden gekozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit onder meer:


Rutger Verhoeven (oprichter Clever Lions) - voorzitter

Marijn van der Jagt (kunstcriticus voor o.a. Vrij Nederland)

Henk Heuvelmans (directeur Gaudeamus Muziekweek)

Alain Dujardin (creative director Greenberry)

Anne van der Zwaag (curator, schrijver, o.a. Object Rotterdam, Stichting Doen)

Marjolein Oomen (oprichter en CEO van Double Dutch® Lingerie)