Start studiejaar Kunst en Economie

Welkom bij HKU Kunst en Economie! Wat tof dat jij je hebt ingeschreven voor de opleiding. Deze pagina is speciaal bedoeld voor aankomend studenten HKU Kunst en Economie.
Start studiejaar Kunst en Economie
Via deze webpagina informeren we je over alles wat je moet weten, voordat je start bij Kunst en Economie. Let op! Deze webpagina wordt regelmatig geüpdate met nieuwe informatie. Houd de webpagina daarom goed in de gaten.

Aanmelden introductiedag

Aanmelden voor de introductiedag op 31 augustus kon tot 28 augustus. Ben je dit vergeten en wil je toch graag meedoen? Mail dan even naar melanie.maltby-hund@hku.nl om te overleggen of er nog plek is.

Startinformatie

  • Wij starten het nieuwe jaar altijd met tal van inspirerende en leuke events zoals de introductiedag, de kick-off van het studiejaar en de inmiddels beroemde PARADE-week.

    Introductiedag // 31 augustus

    Aanmelden voor deze introductiedag kon tot 28 augustus. Ben je dit vergeten en wil je toch graag meedoen? Mail dan even naar melanie.maltby-hund@hku.nl om te overleggen of er nog plek is.

    Op 31 augustus organiseren we samen met onze studievereniging AFU een introductiedag. Deze dag is optioneel, en staat in het teken van kennismaking met elkaar en de stad Utrecht.

    Het programma is als volgt:

    • 11:00 – 11:30 uur: verzamelen op Utrecht CS, voor TrainMore
    • 11:30 – 13:00 uur: crazy 88 door de stad Utrecht
    • 13:00 – 15:00 uur: kanoën
    • 15:15 – 17:00 uur: borrel

    Je wordt uiterlijk dinsdag 29 augustus in een WhatsApp groep geplaatst met jouw groepsgenoten en je begeleider vanuit AFU (huidig student Kunst en Economie).

    Vragen over de introductiedag, neem dan contact op met Melanie Maltby, via melanie.maltby-hund@hku.nl.

    PARADE-week // 4 - 7 september

    Je start op maandag 4 september. We stellen het docententeam aan je voor, geven je een korte introductie op het onderwijs dat je gaat volgen en nemen de belangrijke aandachtspunten met je door. Verder staat deze dag in het teken van kennismaken met elkaar en met je tutor(klas).

    Tijdens de rest van de week leer je jezelf en de andere studenten kennen door een intensief proces van creatie en reflectie. Vragen als "wie ben ik?" en "wie zou ik willen zijn?" worden door beeldende, theatrale, muzikale en andere expressieve vormen onderzocht.

    Aan de hand van creatieve opdrachten ga je met elkaar aan de slag. Niet omdat jij een kunstenaar moet worden, maar omdat het een fijne context is om elkaar te leren kennen. En het is ook handig om te ontdekken waar jouw creativiteit zit. Want een KE’er heeft creativiteit nodig. De eerste week is daarmee niet representatief voor de hele opleiding, maar is onderdeel van de module Creatieve Maakprocessen.

    Programma

    • Maandag 11.00 – 16.35 uur
    • Dinsdag en woensdag: 09.15 – 16.00 uur
    • Donderdag 11.00 - 02.00 uur incl. diner en feest

    Voorbereiding

    Het is handig als je een aantal zaken voorbereidt en die maandag meeneemt. Koop een logboek en vul 3 pagina’s op 3 verschillende manieren over (iets van) jezelf. Je neemt je logboek altijd mee in deze module. Dus ook in de PARADE-week.

    Verzameling

    Verzamel in een shopper spullen van persoonlijke waarde en neem deze op de eerste dag mee. Denk aan een foto, oude knuffels, voorwerpen waar je geen afscheid van kunt nemen of herinneringen aan mooie momenten, zoals vliegtickets, entreekaartjes en dergelijke. En bijvoorbeeld je favoriete versleten T-shirt, pet of tuinbroek. Met andere woorden: spullen die iets zeggen over jou.

    Basistoolkit

    Neem in je shopper ook een basistoolkit mee, waarmee je deze week als maker kunt overleven. Denk daarbij aan stiften, potloden, schaar, schilderstape, nietmachine, camera, gereedschap, muziekinstrument, alles wat je maar kan bedenken dat je nodig zou kunnen hebben. Wit papier en grote vellen zijn aanwezig. Gekleurd papier kun je in je toolkit meenemen.

    Schijnbaar waardeloos materiaal

    Lappen stof, lege rolletjes, lege verpakkingen, kussentjes, hangertjes, wol, lege wc-rolletjes, eierdozen, oude cd’s, oude tijdschriften, kleding, schoenen, petjes, snoeren met lampjes etc. De één zijn rotzooi is de ander zijn schat. Verzamel van alles de komende dagen en zorg ervoor dat je het op dag 1 in de buurt hebt. Het is je persoonlijke aanvulling op de basistoolkit.

    Startfeest // 7 september

    Op donderdag 7 september organiseren we een te gek startfeest voor heel Kunst en Economie. Hét feest voor alle studenten en docenten Kunst en Economie dat je niet mag missen.

    TIJD
    21:00 - 02:00 uur

    📍LOCATIE
    De Helling

    🎧 LINE-UP
    Musah
    Ajuma
    xceptor
    More to be announced...

    🎫 KOOP NU JE TICKET
    Koop meteen je ticket

  • We vinden het belangrijk dat je jezelf kunt zijn en je tijdens de studie de ruimte moet hebben om jezelf verder te ontwikkelen. Soms heb je daar hulp bij nodig. Op deze pagina een overzicht van de personen die jou binnen de HKU verder kunnen helpen.

    Tutor

    Elke student heeft een tutor. Je tutor is een persoonlijk aanspreekpunt. Iemand die je o.a. helpt met je studievoortgang, maar je ook adviseert bij het maken van keuzes of persoonlijke omstandigheden. De tutor die je bij de start van de opleiding krijgt toegewezen, blijft 1,5 jaar jouw tutor. Daarna kan je een andere tutor krijgen, afhankelijk van het werkveld waarin je je wilt specialiseren.

    In de eerste weken zijn er kennismakingsgesprekken met je tutor (1 op 1). Het detailrooster vind je binnenkort op Studentportal, bekijk deze goed!

    Studentendecanen

    HKU heeft twee studentendecanen bij wie je terecht kunt voor advies bij dreigende studievertraging door ziekte of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Zij kunnen je helpen met:
    • het aanvragen van voorzieningen bij een functiebeperking
    • informatie over het onderbreken van je studie wegens omstandigheden ondersteuning bij een klacht of conflict binnen de opleiding
    • meedenken over de financiële gevolgen van studievertraging
    • informatie over studiefinanciering en wet- en regelgeving

    Vertrouwenspersonen

    Wanneer je te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen, kun je terecht bij de vertrouwenspersonen van HKU. Een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, staat je bij, en helpt je om te zoeken naar een oplossing. Daarbij geeft de vertrouwenspersoon, informatie en advies, kan bemiddelen en doorverwijzen.
  • De groepsindeling wordt uiterlijk donderdag 31 augustus bekendgemaakt. Je kunt deze dan vinden op Studentportal. De reden dat dit zo kort voor de start van het collegejaar is, is dat de inschrijvingen nog tot laat kunnen wijzigen en we de groepen zo evenredig mogelijk willen inrichten.

    A-lijn en B-lijn

    Na de PARADE-week (vanaf week 2) wordt Jaar 1 opgedeeld op in A- en B-groepen.
    • De groepen met een A voor het groepsnummer volgen het thema Managen in het eerste semester en Ondernemen in het tweede semester.
    • De groepen met een B voor het groepsnummer volgen het thema Ondernemen in het eerste semester en Managen in het tweede semester.
    • Beide groepen volgen de vakken Visieontwikkeling, Bedrijfseconomie, Groepsdynamica en Werkveldverkenning vanaf het begin van het schooljaar.

    Werkgroep

    De groep waarin je in de eerste week samenwerkt, is tevens je werkgroep voor heel semester 1. In deze werkgroep werk je samen aan alle groepsopdrachten in dit semester. In semester 2 worden de werkgroepen opnieuw ingedeeld, zodat je de kans krijgt met andere studenten te leren samenwerken.

    Klas

    De werkgroepen met dezelfde tutor vormen samen een klas. In deze klas volg je de werkcolleges van alle vakken.

    Roosters en lestijden

    Je rooster vind je via Studentportal. Op basis van je klas en je werkgroep stel je je persoonlijke rooster samen. Je kunt op meerdere locaties (of online) worden ingeroosterd.
    • ON = Oudenoord 700
    • NK = Nieuwekade 1
    • Online = via Zoom
    Kunst en Economie is een fulltime studie. Je kunt er dus op rekenen dat je (bijna) elke dag wordt ingeroosterd. Lessen worden gegeven tussen 9.15 en 21.00 uur. De meeste lessen vinden overdag plaats.
    De middagpauze is van 12.30 tot 13.30 uur. In de praktijk word je zelden de hele dag ingeroosterd. Reken op gemiddeld 16 uur contacttijd per week.

    Jouw actuele rooster kan je vanaf 4 september makkelijk volgen via de HKU app, hierin staan ook lokaalwijzigingen en lesuitval.

    Jaarroosters en vakanties

    Op Studentportal vind je het onderwijsjaarrooster met onder andere alle vakanties en vrije dagen. De HKU kent de volgende vakanties:
    • Kerstvakantie (2 weken)
    • Herfstvakantie (1 week)
    • Voorjaarsvakantie (1 week)
    • Meivakantie (1 week)
    • Zomervakantie (4 weken)
    In blok 5 (juli en augustus) zijn in totaal 5 weken gereserveerd voor het inhalen van lessen of herkansingen.
    Op vakantie gaan buiten de officiële vakantieweken is geheel op eigen risico.
  • Op studentportal.hku.nl vind je na het inloggen met je hku-mailadres en wachtwoord het rooster, informatie over je vakken, de literatuur- en materialenlijst, de groepsindeling, de lokaalindeling voor tentamens, informatie over toetsing en begeleiding, en nog veel meer.

    Vanaf ongeveer 21 augustus is hier de informatie voor het collegejaar 2023/2024 beschikbaar.

    HKU-mailadres en wachtwoord

    Veel informatie is alleen toegankelijk via de login met je HKU-mailadres en wachtwoord. Zodra je inschrijving via Studielink is afgerond, ontvang je deze gegevens.

    Heb je geen inloggegevens of lukt het niet? Neem dan contact op met de Servicebalie Studentzaken via 030 209 1540.

    Communicatie vanuit HKU

    Urgente en belangrijke informatie sturen wij altijd naar je HKU-mailadres. Zorg daarom dat je je mail regelmatig checkt en/of doorschakelt naar je privé-mail om geen belangrijke informatie te missen!

    Zoom

    Voor eventuele online lessen of bijeenkomsten werken we met Zoom. Hier hebben we de afgelopen jaren goede ervaringen mee. Alle Zoom-accounts met een HKU-mailadres krijgen gratis de volgende mogelijkheden:
    • Ongelimiteerd sessies aanmaken
    • Tot 300 deelnemers per sessie
    • Langer dan 40 minuten Zoomen

    Maak je een account aan bij Zoom met een HKU-mailadres, dan verschijnt er een pop-up. Er zijn dan twee keuzes:
    1. Join the Account - Je sluit je Zoom-account aan bij de HKU-brede onderwijs licentie.
    2. Change emailadress - Je Zoom account wordt omgezet naar een privé-account. Wellicht moet je hiervoor een privé e-mailadres invoeren. De kosten zijn dan voor jezelf.

    De mogelijkheden qua opties in Zoom worden HKU-breed bepaald. Dit gebeurt in afstemming met ECT en de Functionaris Gegevensbescherming. Wil je vrije keuze hebben in de beschikbare opties van Zoom, kies dan voor een privé account.

    Tips:
    • Maak een account aan met je HKU-mailadres en wachtwoord. Alleen op die manier heb je toegang tot een unlimited account.
    • Zorg dat je voor- en achternaam, en groepsnummer zichtbaar zijn. Dit pas je aan in je profiel.
    • Stel een achtergrond in, zodat bijvoorbeeld je kamer niet zichtbaar is.
  • Studentenkaart

    Alle studenten van HKU krijgen een studentenkaart. Deze studentenkaart blijft gedurende je hele studie geldig.

    Met deze kaart kun je je identificeren en aantonen dat je in de HKU-gebouwen mag zijn en mag deelnemen aan tentamens. Je bent daarom verplicht je studentenkaart bij je te hebben als je op HKU bent. Ook geeft de kaart je onder andere de mogelijkheid om gebruik te maken van de printers en kopieerapparaten.

    Wees er zuinig op, want naast bewijs van inschrijving geeft de kaart toegang tot de bibliotheken en kan hij gebruikt worden voor verschillende kortingen.

Meer weten?


Sluit je aan bij onze community:

Studievereniging Art Future Utrecht
Volg ons op Instagram
Volg ons op Facebook

Jouw locatie

HKU Oudenoord
Oudenoord 700
3513 EX Utrecht
030-2091212

Wegens de zomersluiting is HKU Oudenoord gesloten van 17 juli t/m 13 augustus. De centrale Servicebalie Studentzaken blijft wel open.

Laat je helpen

Met vragen kun je terecht bij de Servicebalie Studentzaken via: