Zomergasten Live 2024

Afstudeervoorstelling Acting 4

  • 12/06
  • 19/06
Zomergasten Live 2024


Zomergasten Live 2024 is een moderne bewerking van de toneelklassieker van Maxim Gorky. Waar het origineel een kritische blik wierp op de Russische intelligentsia in hun datsja’s, kijken we nu naar een groep succesvolle jonge mensen op een vakantieweekend. Verdrinkend in hun telefoons zoeken ze contact met elkaar. Ze feesten, roddelen, doen liefdesverklaringen, voeren hevige politieke discussies, klagen over hun manier van leven, doen weinig om daar iets aan te veranderen en lijken geen van allen te kunnen ontsnappen aan de gevoelens van leegte die ze allemaal op hun eigen manier ervaren.

Maar Zomergasten Live 2024 is meer dan een nieuwe bewerking van een oud toneelstuk. Het is ook een grote vraag over wat het ritueel dat we theater noemen vandaag de dag moet zijn. De even grappige als tragische scènes worden gespeeld in een toneelbeeld dat wordt vormgegeven terwijl we ernaar kijken en constant in beweging is. In een niet aflatend tempo werken de acteurs zich al dansend, lampen verstellend, decorstukken verwisselend en beelden makend in het zweet. Alles wordt uit de kast gehaald om… ja wat eigenlijk? Om elk moment uniek te maken? De essentie te vangen? Of toch vooral om het publiek zoveel mogelijk te behagen en deze show tot succes te bombarderen?

De overdaad aan positiviteit krijgt naarmate de voorstelling vordert iets gewelddadigs. Is het allemaal niet één grote poging pijn te verdoven? Van zowel spelers als publiek? De uitgeputte acteurs proberen zich zowel binnen als buiten de scènes steeds meer te ontworstelen aan de dynamieken waar ze zo gevangen in zitten. En ze lijken ons uit te nodigen hetzelfde te doen. Zo begint de avond die zo vrolijk van start ging steeds meer op een uitdrijvingsritueel te lijken. De zin ervan? Net als in het leven krijgen we op die vraag geen eenduidig antwoord. In het beste geval probeert Zomergasten Live 2024 een ode en een afrekening in één te zijn, met een louterende werking. In het slechtste geval gewoon een hele succesvolle show.


Speeldata
Woensdag 12 juni, 20:00 - 21.30 uur (try-out) reserveren
Donderdag 13 juni, 20:00 - 21.30 uur (première) reserveren
Vrijdag 14 juni, 20:00 - 21.30 uur reserveren
Zaterdag 15 juni, 20:00 - 21.30 uur reserveren
Maandag 17 juni, 20:00 - 21.30 uur reserveren
Dinsdag 18 juni, 20:00 - 21.30 uur reserveren
Woensdag 19 juni , 20:00 - 21.30 uur reserveren

De voorstelling speelt in de Grote Zaal van HKU Theater, Janskerkhof 17/18.
Op zondag 23 juni speelt de voorstelling op het Enter Festival in Den Haag. Meer info volgt.

Volg de acteurs op instagram @hku.afstudeerders!

Regie Vincent van der Valk Techniek Jan-Willem van der Vlies en Floris Barnhoorn Vormgeving / scenografie Naida Amorim Productie Iris Jansen Spel Yasmina Abdelmoumen, Ousmane Bangura, Sjoerd Eltink, Jessie Holtkamp, Aron Schaap, Laura Simons, Lizzy Staal, Tobe Vandekerckhove, Max Weisscher