Regiefestival NACHTWINKEL | dag 6

Docent Theater 4

  • 31/05
Regiefestival NACHTWINKEL | dag 6
Vrijdag 31 mei 2024
19.30 uur De Grootste Gifmengster van Leiden - Mike Schmitz


De Grootste Gifmengster van Leiden
‘Luister nou, vuile ballenjatter. Als ik je nog één keer bij muh deur sie asemen, swaait er wat’.
‘Ik heb je niks te vertellen over die kakmadam of wat ter dan ook mag wesen’.
‘Je heb geen sjoege van wat hier aan de wandel is! Hoe is 't mogelijk!’


1875, Leiden. Een stad in rep en roer. De industriële revolutie is in volle gang. Arbeiders wonen in erbarmelijke omstandigheden. Cholera slaat om zich heen en een rattenplaag verzwelgt de stad.
De Leidsche gifmengster, Maria Catherina Swanenburg of Goeie Mie, werd opgepakt voor een drievoudige moord op de familie Frankhuizen in Leiden. Wat blijkt? Het zijn er geen 3, maar tientallen. Bijna 23 lijken worden opgegraven voor onderzoek. 63 moorden verdacht. Allemaal vergiftigd.
Tijdens de rechtszaak pleitte ze al schreeuwend en krijsend voor genade. Goeie Mie blijkt de grootste seriemoordenaar uit de Nederlandse geschiedenis.

Beluister het verhaal van de stad in rep en roer na de arrestatie van Mie. Een enorme menigte vormt zich voor het politiebureau, wantrouwend en kwaad. Heeft niemand het gemerkt?

Op vrijdag 31 mei, 19.30 uur wordt de aflevering voor het eerst getest voor het publiek. De startlocatie is Oostdwarsgracht Leiden. Voor aanvang van de voorstelling ontvang je per mail instructies die nodig zijn voor deze wandeling.

Reserveer je kaartje via deze link!

Na afloop ben je van harte uitgenodigd om met het artistieke team na te praten in kunstlokaal Vooraf en Toe (VAET) aan de Botermarkt 8 in Leiden.

Vergeet niet de telefoon en oordopjes mee te nemen!

Concept & Regie Mike Schmitz Auteurs Marty van den Broek, Max Mekkes Muziek & Geluid Olle Beenhakker Spel Wilma O’Sullivan, Ineke van der Meer, Taco Ritsema van Eck, David Groenteman, Samara van den Boogert Begeleiding Wilfred Hermkens Met dank aan Kunstlokaal VAET, Leiden