HKU

Als uit de toelating blijkt dat je bijzonder geschikt bent voor de opleiding maar je hebt onvoldoende vooropleiding, dan kun je deelnemen aan een 18+/21+ toets bij HKU.

Hoe werkt het?

Heb je geen vwo-, havo- of mbo niveau 4 diploma? Geef dit dan tijdens je aanmelding aan in Studielink. Je doet dan toelating bij de opleiding van je keuze. Als je op basis daarvan (onder voorbehoud) wordt toegelaten, nodigen we je uit voor de 18+/21+ toets. Er wordt getoetst of je algemene ontwikkeling voldoende is om deel te nemen aan een opleiding bij HKU.

Pas als je deze toets met een voldoende afrondt kun je inschrijven aan je opleiding bij HKU (Let op: voor de BCGMT opleidingen geldt ook nog een wiskunde-eis!).

Kandidaten met een verblijfsvergunning voor asiel (bepaalde of onbepaalde tijd) die niet meer de beschikking hebben over hun originele diploma’s kunnen contact opnemen met de servicebalie studentzaken om de mogelijkheden te bespreken.

In Studielink
Indien je in aanmerking wilt komen voor deze 18/21+ toets dan kun je dit in Studielink aangeven door bij de opleiding van je keuze de vraag die wij hierover stellen te beantwoorden.
Bij vooropleidingen hoef je geen vooropleiding toe te voegen in Studielink.

Is er na je aanmelding bij HKU iets veranderd aan je vooropleiding? Stuur dan een e-mail naar sz@hku.nl en geef aan dat je wilt deelnemen aan de toets.

Data
HKU biedt de toets op drie momenten aan:
• 11 mei
• 1 juli
• 24 augustus

De 18+/21+ toets

De 18+/21+ toets is een Differentiële Aanleg Test (een zogenoemde DAT test). Deze test bestaat uit verschillende onderdelen met meerkeuzevragen. Kijk onder toetsonderdelen voor de lijst met onderdelen.


Zodra je voor de toets bent geslaagd, krijg je vrijstelling van de vooropleidingseis. De uitslag wordt binnen drie weken na afloop van de toets via e-mail en je Studielink account bekend gemaakt.


  • De 18+ regeling is van toepassing op de bacheloropleidingen Bachelor of Music (BMus), Bachelor of Design (BDes), Bachelor of Fine Art (BFA), Bachelor of Theatre (BTh), Bachelor of Theatre in Education, Bachelor of Music in Education en Bachelor of Fine Art and Design in Education.
  • De 18+ regeling is ook van toepassing op de Associate Degree.
  • Je moet 21 jaar of ouder zijn voor de opleidingen: de Bachelor Art and Economics (BAE), en Creative Media and Game Technologies (BCMGT). Onder BCMGT vallen de afstudeerrichtingen Bachelor Crossover Creativity, Game Art, Game Design, Game Development, Interaction Design, Sound Design en Audio Design.

Let op: bij de opleidingen Creative Media and Game Technologies (BCMGT) is er ook een wiskunde eis! De 21+ toets geeft je enkel vrijstelling van de vooropleidingseis. Naast vrijstelling vooropleidingseis zul je voor deze opleiding dus ook nog één van de volgende deelcertificaten wiskunde A of B aan moeten leveren: staatsexamen, VAVO of een certificaat van Boswell Bèta.

Voorwaarden deelname aan de 18+/21+ toets

Algemeen
• Om te mogen deelnemen aan de toets moet je op 1 september van het jaar waarin je wilt beginnen met je opleiding 18/21 jaar of ouder zijn.
• Je kunt pas deelnemen aan de toets nádat je bent toegelaten tot de HKU-opleiding van je keuze.
• De toets wordt drie keer per jaar afgenomen. Per keer kunnen maximaal 40 personen de toets doen.
• Je wordt uitgenodigd voor de toets nadat je je hiervoor hebt aangemeld én voor deelname aan de toets hebt betaald.
• Je kunt maar één keer per jaar deelnemen aan de toets.
• De uitslag van de toets is één jaar geldig.

Kosten
• Deelnemen aan de toets kost 75 euro.
• Je betaalt minimaal twee weken voor de datum van je toets via iDEAL.
• Niet op tijd betalen = niet deelnemen aan de toets.
• Als je wél hebt betaald voor de toets maar er niet aan deelneemt (‘no show’) dan krijg je de 75 euro niet terug. Alleen als je overmacht kunt aantonen kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

Inzage
• Zodra de uitslag bekend is gemaakt kun je de resultaten inzien. Maak hiervoor binnen 30 dagen een afspraak via de HKU Servicebalie Studentzaken.
• Inzage kan alleen onder begeleiding van een HKU-toetscoördinator en duurt maximaal 30 minuten.
• Tijdens het inzagemoment mag je geen aantekeningen maken. Ook mag je niet in de uitslag schrijven of de uitslag kopiëren of fotograferen.

Aanmelden

Zodra je bent toegelaten voor een opleiding ontvang je informatie over hoe je je kunt aanmelden voor deze toets.

Functiebeperking

Mocht je als gevolg van een functiebeperking zoals dyslexie of adhd problemen verwachten bij deze toets, neem dan uiterlijk 1 week voor de toets contact op met de studentendecaan Anthonie Ross (via sz@hku.nl). Een officiële verklaring is vereist.

Dyscalculie? In de toets zitten geen rekenonderdelen; je kunt hem dus gewoon maken. In het geval van dyslexie is ook het bij de verklaring horende onderzoeksrapport nodig.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de DAT test, download dan hier de informatiebrochure of neem contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken: 030-2091540.


Informatiebrochure DAT test (pdf)

Voorbereiden

Je kunt oefenen met de systematiek van de toets (hoe het is om onder tijdsdruk meerkeuze vragen te beantwoorden). Kijk op www.123test.nl.

De vragen bij HKU zijn anders dan de oefenvragen.

Mocht je onverhoopt je eindexamen niet halen, neem dan contact op met HKU Servicebalie Studentzaken via 030-2091540.