HKU

Als uit de toelating blijkt dat je bijzonder geschikt bent voor de opleiding maar je hebt onvoldoende vooropleiding, dan kun je deelnemen aan een 18+/21+ toets bij HKU.

Hoe werkt het?

Heb je geen vwo-, havo- of mbo niveau 4 diploma? Geef dit aan in Studielink. Je doet dan toelating bij de opleiding van je keuze. Als je op basis daarvan (onder voorbehoud) wordt toegelaten, nodigen we je uit voor de 18+/21+ toets. Pas als je deze toets met een voldoende afrondt kun je inschrijven aan je opleiding bij HKU.

In Studielink
Ga naar Mijn Studielink, naar 'Toevoegen vooropleiding(en)' en voeg als vooropleiding 'colloquium doctum/toelatingsonderzoek' in. Geef daarna in Studielink aan dat je per 1 september niet over voldoende vooropleiding beschikt. Vul bij verwachte diplomadatum 30 juni in.

Data
HKU biedt de toets op drie momenten aan:
maandag 7 mei 2018
dinsdag 3 juli 2018
donderdag 23 augustus 2018

De 18+/21+ toets

Er wordt getoetst of je algemene ontwikkeling voldoende is om deel te nemen aan een opleiding bij HKU. De 18+/21+ toets is een Differentiële Aanleg Test (een zogenoemde DAT test). Deze test die bestaat uit verschillende onderdelen met meerkeuze vragen. Kijk onder toetsonderdelen voor de lijst met onderdelen.

Zodra je voor de toets bent geslaagd krijg je vrijstelling van de vooropleidingseis. De uitslag wordt binnen 3 weken na afloop van de toets via e-mail en je Studielink account bekend gemaakt.


Let op:    

  • De 18+ regeling is van toepassing op de bacheloropleidingen Bachelor of Music (BMus), Bachelor of Design (BDes), Bachelor of Fine Art (BFA), Bachelor of Theatre (BTh), Bachelor of Theatre in Education, Bachelor of Music in Education en Bachelor of Fine Art and Design in Education.
  • De regeling is ook van toepassing op de Associate Degree.
  • Je moet 21 jaar of ouder zijn voor de opleidingen: de Bachelor Art and Economics (BAE), en Creative Media and Game Technologies (BCMGT). Onder BCMGT vallen de afstudeerrichtingen Game Art, Game Design, Game Development, Interaction Design, Sound Design en Audio Design.

Voorwaarden deelname

Een belangrijke voorwaarde voor deelname aan de toets is dat je toelaatbaar moet zijn bevonden en op de eerste dag van de start van het studiejaar (1 september) 18 jaar (dan wel 21 jaar) moet zijn.

Lees ook de voorwaarden deelname

Functiebeperking

Mocht je als gevolg van een functiebeperking zoals dyslexie of adhd problemen verwachten bij deze toets, neem dan uiterlijk 1 week voor de toets contact op met de studentendecaan Anthonie Ross (via sz@hku.nl). Een officiële verklaring is vereist.

Dyscalculie? In de toets zitten geen rekenonderdelen; je kunt hem dus gewoon maken.

NB In het geval van dyslexie is ook het bij de verklaring horende onderzoeksrapport nodig.

Aanmelden en kosten

Zodra je bent toegelaten voor een opleiding ontvang je informatie over hoe je kunt aanmelden voor deze toets. De kosten van deelname bedragen €75,-.

Voorbereiden

Je kunt oefenen met de systematiek van de toets (hoe het is om onder tijdsdruk meerkeuze vragen te beantwoorden). Kijk op www.123test.nl.


NB De vragen bij HKU zullen anders zijn dan de oefenvragen op de site hierboven.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de DAT test, download dan hier de informatiebrochure of neem contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken: 030-2091540.


Informatiebrochure DAT test (pdf)

Mocht je onverhoopt je eindexamen niet halen, neem zsm contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken via 030-2091540.