HKU

De data voor de Kurt Thomas Cursus 2018 zijn bekend! De cursus vindt komende zomer plaats van 6 t/m 14 juli. Inschrijven is binnenkort mogelijk via deze pagina.

Wat leer je?

De Kurt Thomas Cursus van HKU Utrechts Conservatorium is een intensieve cursus voor (koor)dirigenten van alle niveaus en in verschillende genres. De aandacht gaat uit naar:

• Slagtechniek
• Repetitietechniek
• Stemvorming
• Repertoire (gevarieerd: o.a. gregoriaans, klassiek, lichte muziek)

De docenten delen gedurende negen dagen hun kennis, ervaring en expertise met de deelnemers in een verscheidenheid aan lessen en workshops. Er wordt gewerkt met koren bestaande uit cursusdeelnemers, maar ook met het professionele Kurt Thomas Chamber Choir, het strijkorkest Utrecht Conservatory Strings en diverse kamermuzikanten en solisten.
De cursus sluit af met een groot concert op zaterdag 15 juli 2017 in de Nicolaïkerk te Utrecht.

Op zaterdag 17 juni vindt er een instructiedag plaats voor de groepen A, B en C op het Utrechts Conservatorium van 10.00 tot 13.00. De cursisten leren zo elkaar, de docenten en het repertoire vast kennen en kunnen goed voorbereid aan de cursus beginnen.

Deelnemen op eigen niveau

Door het unieke concept van de cursus kan ieder deelnemen op zijn of haar eigen niveau. Deze intensieve zomercursus is geschikt voor amateur- en (semi-) professionele koordirigenten.

Lees meer over het cursusprogramma

Welke groepen?

De Kurt Thomas Cursus biedt (koor)dirigenten in vele genres een intensief programma.
Je neemt deel in één groep en kunt daarbij kiezen uit de niveaus A t/m E. Deze groepen volgen overdag ieder hun eigen programma, en ’s avonds vormen alle deelnemers gezamenlijk het Avondkoor o.l.v. deelnemers in groep E.
Daarnaast is er een groep Gregoriaans, deze volgt dagelijks een programma tot 13.30 uur. Deelnemers in de groep Gregoriaans kunnen ook deelnemen aan het Avondkoor; ook kunnen zij de diverse workshops van de andere groepen volgen.

Omdat de groepen C, D en E ook open staan voor buitenlandse deelnemers is de voertaal hier mogelijk Engels.

Welke niveaus?

De Kurt Thomas Cursus kent 5 niveaus, namelijk A t/m E. Iedere groep vormt binnen het betreffende niveau zijn eigen koor.

Omdat de groepen C, D en E ook open staan voor buitenlandse deelnemers is de voertaal hier mogelijk (ook) Engels.

Voor wie?

Groep A t/m E
Je bent koordirigent of hebt ambities in die richting. Je hebt nog weinig ervaring als dirigent van een kamerkoor, een cantorij, een popkoor of anderszins, of je bent instrumentalist en wilt nu een groep gaan dirigeren. Wat je ervaring ook moge zijn, tijdens de Kurt Thomas Cursus leer je de kneepjes van het vak op je eigen niveau. De groepen bestaan uit max. 15 personen waardoor iedere deelnemer de nodige persoonlijke aandacht krijgt. Doorgaans worden i.v.m. het grote aantal aanmeldingen van de groepen A, B en C meerdere groepen per niveau gevormd.

Groep Gregoriaans
Deelnemers in deze groep houden zich uitsluitend met het gregoriaans bezig. De Groep Gregoriaans is bedoeld voor zangers en dirigenten die hun basiskennis van het Gregoriaans willen uitbreiden met theoretische kennis en praktische ervaring, door middel van het zingen en/of het dirigeren van divers Gregoriaans repertoire. Er is plaats voor maximaal 12 cursisten. Deze deelnemers volgen een dagprogramma tot 13.30 uur. Het is mogelijk als extra optie te kiezen voor deelname in het dagelijkse Avondkoor met de overige groepen.

Hospiteren
Je kunt de lessen in de groepen A t/m E ook bijwonen als hospitant. Als hospitant zing en kijk je mee in alle lessen van de groep. Alleen de actieve deelnemers komen aan bod voor directiebeurten.

Toelating
Op basis van de informatie op het aanmeldformulier stelt de cursusleiding de definitieve groepsindeling vast.

Welke docenten?

Docenten van de Kurt Thomas Cursus zijn vaak al jarenlang betrokken bij de cursus, maar ieder jaar zijn er ook nieuwe docenten. Zonder uitzondering zijn het allemaal docenten die hun sporen ruimschoots hebben verdiend.
Kijk bij ‘Cursusprogramma’ om te zien welke docenten er dit jaar bij de cursus betrokken zijn en welk repertoire zij zullen behandelen.

Praktische informatie

Wanneer:
7 juli t/m 15 juli 2017

Instructie voor groepen A, B en C op zaterdag 17 juni 2017 van 10.00 tot 13.00

Locatie
HKU Utrechts Conservatorium
Mariaplaats 27, Utrecht

Kosten 2017 (excl. partituren):
Groep A t/m E: €890
Kortingsprijs studenten groep A t/m E: €690
Groep A t/m E hospitant: €710
Groep Gregoriaans: €710 (geen hospitanten)

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvangt elke cursist een certificaat op naam waaruit blijkt dat je met goed gevolg hebt deelgenomen aan de Kurt Thomas Cursus van HKU Utrechts Conservatorium.

Meer informatie en contact

Heb je vragen over de Kurt Thomas Cursus? Neem contact op via e-mail: ktc.muziek@hku.nl.Deelnemers aan de Kurt Thomas Cursus:

• "What a lot of energy you get from this week – I learn more here than elsewhere in a whole year."


• "I’ve not only learnt a lot as a conductor but also as a choir member and singer."


• "A very nice atmosphere, well organised and a super final concert."


• "I’ve learnt so much in a short time, words escape me, it’s so wonderful!• "The teaching team is fantastic and they work very well together."• "In a word: grandiose. What a wonderful week. I’ll certainly come back."• "Every conductor should attend this course at least once."

Facebook