HKU

De Bachelor Art and Economics met specialisatie in het werkveld Design leidt je op tot managementfuncties binnen de werelden van design en fashion.

Je leert een design met creatieven te ontwikkelen, in de markt te zetten, te verkopen of succesvol te presenteren aan een publiek. Bijvoorbeeld in product design, grafische vormgeving, fashion design of architectuur waar je projecten ontwikkelt en organiseert, het management verzorgt van ontwerpstudio’s en creatieve teams aanstuurt.

Wat leer je?

Je leert alles over ondernemen en het opzetten van een onderneming in de design branche. Je leert producten met creatieven te ontwikkelen, succesvol in de markt te zetten, te verkopen en te presenteren.


Tijdens de opleiding leer je onder andere:
• je ondernemende vermogen en creativiteit te ontwikkelen
• ontwikkelingen in het werkveld herkennen en voorspellen
• hoe je goede klantcontacten en eigen netwerk opbouwt
• werken met een planning, begroting en budget
• promotie van een product, een expositie en onderneming
• werken in en met een multidisciplinair team

• creatieve en bedrijfsmatige processen begeleiden.

Studieprogramma

Met de specialisatie in dit werkveld verken je het vakgebied van de manager in design en fashion. Je krijgt veel managementvaardigheden en kennis over design. Tijdens je hele studie werk je aan opdrachten, van interne en van externe opdrachtgevers.

Eerste twee jaar

De eerste twee jaar volg je het algemene kunstmanagementprogramma aan HKU Kunst en Economie in Utrecht. Daarnaast maak je breed kennis met de vakgebieden: kunst, design, fashion, muziek, theater, event, games en media. Naarmate de studie zich vordert, ga je je verder specialiseren in een werkveld.

Bij de keuze voor de specialisatie in het werkveld Fine Art krijg je creatieve en veel theorievakken. Je leert de context van beeldende kunst kennen, je leert plannen en organiseren en je leert over identiteit en imago.

Lees verder

Derde jaar

In het derde jaar werk je in multidisciplinaire projectgroepen aan een opdracht van een externe organisatie en loop je een half jaar stage. Het is mogelijk om deze stage in het buitenland te lopen.

Vierde jaar

Tijdens het vierde jaar doe je in Labs onderzoek voor een externe opdrachtgever. Je rondt je studie af met een individueel afstudeeronderzoek. Het is ook mogelijk om af te studeren met je eigen onderneming.

Feiten

• Graad: Bachelor of Arts (CROHO-code 34951)

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via loting en decentraal

• Locatie: HKU Kunst en Economie

Studiekosten

Studie in Cijfers

Waarom deze studie?

Deze studie is uniek in Nederland, omdat zij wordt gegeven aan een kunsthogeschool. Je studeert hier bij en soms met je toekomstige collega’s: studenten van bijvoorbeeld de creatieve opleidingen Product Design, Photography, Fashion Design of Interior Architecture.

Daarnaast loop je stage. Je werkt veel samen in projectgroepen. De opleiding is dus heel praktijkgericht.

Meer info en contact

Voor meer informatie over deze opleiding kom je naar de open dag of neem je contact op met Servicebalie Studentzaken: sz@hku.nl of telefonisch op 030-2091540.

Heb je een vraag voor studenten? Stel hem dan op de Kunst en Economie Facebookpagina.