HKU

Het werkveld Design gaat over ontwerpen, onderzoeken, experimenteren en kritisch zijn. Voor wie ontwerp je iets? Wat moet datgene wat je ontwerpt, functioneel doen? Welk gevoel moet het oproepen? Welke materialen gebruik je en wat wil je daarmee zeggen?

Wat leer je?

Je verdiepen in het werkveld Design, betekent inzicht krijgen in al deze vormen van 'ontwerpen'. Wat zijn de keuzes van de makers? Wat roepen die keuzes op en hoe doen ze dat?


Bijna alles in de maatschappij is ontworpen. Denk aan kleding, verpakking, de binnen- en buitenkant van gebouwen, meubilair, internet, gereedschappen, maar ook dat pleintje waar je elke dag langs fietst. Zelfs jouw mening wordt 'vormgegeven' door de vorm van het nieuws dat je langs ziet komen.


Als jij je wilt specialiseren in dit werkveld, betekent dit dat je heel goed leert begrijpen hoe bijvoorbeeld een modeontwerper of een binnenhuisarchitect denkt. Je hebt inzicht in welke nieuwe ontwikkelingen of trends belangrijk zijn en welke niet.

Als je nog niet weet waarin jij je wilt specialiseren, heb je heel veel aan deze kennis. Denk je bijvoorbeeld eens in: Het bedrijf waar je werkt wil meer interactie tussen collega's, en jij komt met het idee van een 'werk-kantine'. En dan weet je ook nog eens hoe die zo ingericht kan worden dat de samenwerking echt beter wordt! Dit is maar een voorbeeld, maar je kunt je voorstellen dat er bedrijven zijn die zitten te springen om iemand met dit soort inzichten. Kennis van (de werking van) design geeft jou een unieke kijk op je werkomgeving en zorgt ervoor dat je die beter kunt maken.