HKU
Marleen

Marleen Vis (18) uit Amersfoort volgde de Basisopleiging Media (voorheen Basisopleiding Plus). Deze Basisopleiding is ontwikkeld voor iedereen die een bacheloropleiding wil doen in de richtingen Illustration, Photography, Graphic Design, Audiovisual Media, Image and Media Technology of Animation.

Journalist, leraar of toch fotograaf?

Na de middelbare school heeft het nog best en tijdje geduurd voordat ik besloot om naar de kunstacademie te gaan. Ik wist al wel dat ik graag iets met fotografie wilde doen, maar dan als journalist of een lerarenopleiding.

Open dag

De open dag heeft me écht getriggerd. Ik kwam binnen en dacht: dit is leuk! Overal in het gebouw zijn tekeningen en teksten te vinden. Op de muren, picknicktafels en wc-deuren ontstaan hele gesprekken. Iedereen regeert weer op elkaar. Het gaf mij het gevoel dat er vrijheid heerst hier op school.

Waarom HKU?

De vrije en ontspannen sfeer in combinatie met de focus van de opleiding fotografie heeft me erg aangetrokken. Ik heb echt bewust voor HKU gekozen, omdat documentairefotografie de mooiste fotografie is die er bestaat, namelijk verhalen vertellen.

Toelating

Na de open dag heb ik me meteen aangemeld voor de toelating. Tijdens de toelating bleek echter dat de kans dat je direct toegelaten wordt niet zo groot is. Ik kreeg te horen dat ik nog niet helemaal klaar was voor de bachelor, maar wel toegelaten was voor de basisopleiding. Dat was eerst wel even schrikken, maar achteraf ben ik er heel blij mee.

Wat leer je?

Toen ik hier binnen kwam had ik, net als veel anderen, het idee wel leuk te kunnen tekenen en fotograferen. Ik kwam er al snel achter dat het eindbeeld helemaal niet zo belangrijk is. Het gaat erom wat er in de tussentijd gebeurt, in het proces, daar leer je wat van!

Je werk groeit

Ik heb ervaren dat het veel leuker is om te ontdekken wat je allemaal kan door dingen uit te proberen. Je moet et gewoon ‘doen’ en daarop reageren, dan groeit een werk vanzelf. De vakken die ik nu krijg hebben lang niet allemaal met fotografie te maken, maar ik kan er wél wat mee. Vooral de manier van werken die je wordt aangeleerd is nieuw voor me.

Tip van Marleen

Als je niet meteen toegelaten wordt tot de bachelor van je keuze, is het totaal geen straf om de basisopleiding te doen. Je leert er zoveel bij en je bouwt echt een hele brede basis op, waardoor je veel makkelijker kan doorstromen naar een bachelor.