HKU

Afgestudeerden kunnen als zzp’er of in loondienst werken voor productiebedrijven binnen de audiovisuele, film- en televisiebranche.

Zo werkt een regisseur voor zowel documentaire als dramaproducties of draait en regisseert een cameraman een film voor een stichting of is onderdeel van een crew binnen een strak omlijnd televisieformat. Ook beginnen afgestudeerden vaak samen een onderneming, of maken zij als zelfstandig filmmaker hun vrije films met behulp van sponsoring, crowdfunding en subsidies.

Werkveld

De afgestudeerde AVM’er staat bekend om zijn veelzijdigheid. Tijdens zijn studie heeft hij ervaring opgedaan met alle kanten van het vak (organisatorisch, technisch en productioneel) en tijdens het maken van uiteenlopende producties in diverse genres verschillende rollen vervuld. Hij kan zowel autonoom als in opdracht werken en is op grond van zijn kennis en ervaring breed inzetbaar in de film-, televisie- en audiovisuele wereld.

Mogelijke beroepen na deze studie

Audiovisueel Programmamaker
Een audiovisueel programmamaker ontwikkelt en realiseert zelfstandig programma's of programmaonderdelen voor bedrijven, de film- en televisiebranche, voor diverse platformen als internet, televisie, bioscoop en andere vertoningsmogelijkheden. Als audiovisueel programmamaker vestig je je als zelfstandige.

Regisseur
Een regisseur is verantwoordelijk voor de regie van audiovisuele producties voor verschillende platformen zoals televisie, bioscoop of internet. Hij werkt voor diverse opdrachtgevers. Als regisseur kun je zelfstandig aan de slag gaan of in dienst werken van een productiebedrijf dat opdrachtfilms maakt, een reclamebureau of een televisieproductiebedrijf.

Creatief producent
Een creatief producent is inhoudelijk en creatief betrokken bij de realisatie van korte en/of lange speelfilms en drama(series) of documentaires voor televisie. Als creatief producent kun je je zelfstandig vestigen of als uitvoerend producent in dienstverband werken bij een film- en televisieproductiebedrijf.

Productieleider
Een productieleider is organisatorisch betrokken bij de realisatie van korte en/of lange speelfilms, drama(series) of documentaires voor televisie, opdrachtfilms, videoclips en/of commercials. Als productieleider kun je zelfstandig aan de slag gaan of in dienstverband werken bij een productiebedrijf dat opdrachtfilms maakt, een televisieproductiebedrijf of een filmproductiebedrijf.

Redacteur / researcher
Een redacteur en/of researcher is inhoudelijk betrokken bij de realisatie van een documentaire film of serie, of een dagelijks televisie- of internetprogramma. Als redacteur kun je zelfstandig aan de slag gaan of in dienstverband werken bij een productiebedrijf dat opdrachtfilms maakt, een televisieproductiebedrijf, een filmproductiebedrijf of een omroep.

Scenarist (scenarioschrijver)
Een scenarioschrijver is inhoudelijk betrokken bij de ontwikkeling van opdrachtfilms, korte en/of lange speelfilms, dramaseries of documentaires voor televisie, videoclips of commercials.
Als scenarioschrijver kun je zelfstandig aan de slag gaan of in dienstverband werken bij een productiebedrijf dat opdrachtfilms maakt, een televisieproductiebedrijf, een filmproductiebedrijf of een reclame- of communicatiebureau.

Cameraman/-vrouw
Als cameraman ben je technisch en inhoudelijk betrokken bij de realisatie van opdrachtfilms, korte en/of lange speelfilms, dramaseries of documentaires voor televisie, videoclips of commercials. Als cameraman vestig je je doorgaans als zelfstandige of werk je in dienstverband binnen een facilitair productiebedrijf.

Editor
Als editor ben je technisch betrokken bij de realisatie van opdrachtfilms, korte en/of lange speelfilms, dramaseries of documentaires voor televisie, videoclips of commercials. Als editor vestig je je doorgaans als zelfstandige of werk je in dienstverband binnen een facilitair productiebedrijf of post-productiehuis.