HKU

HKU op Salone Internazionale del Mobile in Milaan, 9 t/m 14 april 2013

De Designopleiding binnen de HKU leidt oorspronkelijke ontwerpers op die zowel binnen als buiten hun vakgebied nieuwe verbindingen en toepassingen realiseren. Maatschappelijke vraagstukken vragen niet om oplossingen per discipline, maar om oplossingen die innovatief en toepasbaar zijn. HKU Design staat hiermee als opleiding middenin de maatschappij. Fashion Design, Graphic Design, Illustration, Photography, Product Design and Spatial Design zijn de traditionele vakgebieden die kaders geven om te overstijgen.

HKU Design toont alumniwerk dat traditionele disciplines overstijgt. De nieuwsgierige, geëngageerde en ondernemende houding van de ontwerpers krijgt vorm in bijzondere materiaaltoepassingen. Zo neemt Joost Haas je mee in zijn zoektocht naar het zeewaardig maken van karton, koppelt Winde Rienstra oude ambachten aan hedendaags individualisme, laat Lieske Schreuder zien dat slakkenpoep geen afval is maar een grondstof, behandelt Robert Glas theebladeren als ware het goud, geeft Renée Boute afgekeurde groenten bestaansrecht, verbaast Rianne Mast het publiek met haar levende constructie, maakt Judith van Vliet zelfs cocktailprikkers fashionable en toont Mickey Philips infographics in keramiek.De volgende eindexamenstudenten uit 2012 hebben werk gepresenteerd:

Renée Boute, Robert Glas, Joost Haas, Rianne Mast, Mickey Philips, Winde Rienstra, Lieske Schreuder, Judith van Vliet.

Robert Glas

Robert Glas: De Gouden Berg

Begin 2012 trok Robert Glas naar Indonesië, Java. Hij kocht vijf kilogram verse theebladeren in theetuin 'De Gouden Berg', genoeg om één kilogram thee van te maken. Vervolgens importeerde hij deze kilogram naar Nederland en fotografeerde deze per blad. Het complete systeem van tussenhandel overslaande, presenteert hij een exacte representatie van één kilogram thee, in 4121 foto's van handgeplukte bladeren. De thee die op dezelfde dag werd geoogst, is op 28 maart 2012 geveild voor $1,81 per kilogram thee.

www.robertglas.nl

Rianne Mast

Rianne Mast

“Een ruimte is als een kledingstuk, het is een tweede huid welke je lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf.” Rianne Mast zoekt naar de dialoog tussen de gebruiker en een ruimte door middel van dynamische ruimtes in tegenstelling tot de statische waaraan wij gewend zijn. Zij ontwierp een koepel op basis van een wiskundige formule, de rij van Fibonacci.

Het principe van de formule is ook te vinden in de biologische omgeving, zoals vertakkingen in bomen, dennenappels en vruchten. Een verandering in de vorm van het plafond en de gevel zorgen ervoor dat het binnenste gedeelte van de ruimte van verse lucht wordt voorzien of ongewenste zon wordt geblokkeerd.

www.riannemast.nl

Mickey Philips

Mickey Philips

In februari 2012 bezoekt Mickey Philips het Griekse eiland Naxos om daar de immense impact van de crisis te ervaren. Haar ervaringen verschilden enorm van het eenzijdige beeld van de crisis in Griekenland dat geschetst werd in het Nederlandse nieuws.

Mickey Philips wilde de vooroordelen over de crisis uit de wereld helpen en ontwierp Fassaria vanuit alle verzamelde verhalen, foto's en informatie. Fassaria is een serie bekers van keramiek die, als een soort infographics, de top 5 inkomstenbronnen van de bewoners van Naxos en de betedingsruimte tonen.

www.mickeyphilips.nl

Winde Rienstra

Winde Rienstra

De nieuwste collectie van Winde Rienstra heeft een duidelijk donkerder toon dan we tot nu toe van haar gewend zijn. Zij liet zich inspireren door zowel de Mexicaanse doodsvieringen alsook de oude Japanse wereld van de samoerai en geisha’s.

In Winde Rienstra’s visie op rouwen als overgangsfase die zij in deze collectie gestalte geeft, zien we tevens een verwijzing naar de grotere verschuivingen in ons bestaan. Het natuurlijke verloop in ons ondermaanse waarin ieder eindpunt ook een keerpunt is en een nieuw begin markeert, zoals duisternis een natuurlijk vervolg krijgt in licht.

Als in de Japanse jisei (doodsgedichten) zoekt Winde vormen welke voor haar het lamento (klaagzang) uitdrukken die dit dwalen of dolen in deze grensgebieden weergeven.

www.winderienstra.com

Renee Boute

Renee Boute

Aardappelen, groenten en fruit (AGF) worden binnen de agrarische sector in een drietal klassen onderscheiden: klasse 1, de ‘perfecte’ soorten voor de supermarkten, klasse 2 met een kleine afwijking en klasse 3, met een afwijking van meer dan 10 procent van het ideaalbeeld. Het overgrote deel van deze klasse 3 verdwijnt direct op de composthoop.

Samen met souschef Willem Versteeg heeft Renée een aantal recepten samengesteld met afgekeurde groente- en fruitsoorten als hoofdingrediënt. Daarnaast heeft ze na lang experimenteren bij een ambachtelijke papiermakerij, handgeschept papier vervaardigd van de diverse groenten en fruit. Zowel de recepten als het papien is terug te vinden in Renée Boutes verrassende kookboek dat laat zien dat er niks mis is met de afgekeurde producten.

www.reneeboute.nl

Lieske Schreuder

Lieske Schreuder: slakken

Bij een slakkenplaag in haar tuin ontstond Lieske Schreuders fascinatie voor slakken. Ze ontdekte bijvoorbeeld dat de dieren wonderschone patronen eten in papier en dat hun uitwerpselen de kleur van het papier overnemen.

Om onderzoek te doen naar slakken en mogelijke toepassingen van slakkenpoep bouwde Lieske Schreuder een heus slakkenlaboratorium met verschillende leefruimtes voor de slakken. Tot nu toe heeft ze van de uitwerpselen vloertegels en draad ontwikkeld, maar het project is nog in volle ontwikkeling.

www.lieskeschreuder.nl

Judith van Vliet

Judith van Vliet: De westerse uniformiteit

Wanneer je op straat loopt, kijkend door je oogharen, in Nederland of in een ander westers land, dan lijken we allemaal enorm veel op elkaar. Niet alleen omdat we allemaal mens zijn, maar ook omdat we ons bewegen in dezelfde dagelijkse ritmes, en dezelfde uiterlijkheiden aannemen.

Judith van Vliet heeft een collectie ontworpen vanuit een uniforme basis, het westerse pak. Vanuit dit pak laat zij persoonlijkheid groeien in natuurlijke materialen zoals hout, bies en katoen. Haar wens is dat mensen meer van zichzelf laten zien, meer hun individuele unieke karakter tonen. Dit komt tot uiting in deze collectie.

www.judithvanvliet.nl

Joost Haas

Joost Haas: Tell it to the marines

Joost Haas heeft een nieuw duurzaam materiaal uit papiervezel ontwikkeld dat volledig te recyclen is. Het materiaal is qua toepasbaarheid te vergelijken met mdf of spaanplaat, beide niet-duurzaam.
Tijdens het materiaalonderzoek heeft Joost Haas onder andere een boot ontworpen van de platen van papiervezel om de grootste vijand van papier te trotseren: water.

Het onderzoek en de ontwikkeling van het nieuwe materiaal deed Joost Haas in samenwerking met Prima (interior consultants) en PilloPak (verpakkingsfabrikant).

www.joosthaas.nl

Ventura Lambrate