Een professioneel zelfportret in woord en beeldDe cursus

Een professioneel zelfportret in woord en beeld

Over de cursus

Cursus
Een professioneel zelfportret in woord en beeld
Type
Cursus
E-mail
sz@hku.nl

Het (h)erkennen van je eigen identiteit zorgt voor een helder beroeps-zelfbeeld. Jouw professionele identiteit is een unieke combinatie van kenmerken, vaardigheden, kwaliteiten en ideeën. Maar hoe vat je dat samen in een toegankelijke tekst met precies de juiste woorden? Hoe leg je een ander uit wat je doet? Hoe maak je duidelijk wat een ander kan verwachten wanneer ze samen met jou een project gaan initiëren? Hoe schrijf je over je werk zodat je een ander echt raakt?

Context en Achtergrond

In een zelfportret met precies voor jou passende taal en woorden vang je jouw eigen artistieke stem. Deze tekst kan dienen als basis voor allerlei verschillende doeleinden. Je kunt deze tekst zelf aanpassen, afhankelijk van de lezer en het doel.

Vanuit deze tekst zoek je naar passende beelden zodat woord en beeld elkaar versterken. Het wordt jouw professionele zelfportret.

Bij identiteit is er sprake van continuïteit én verandering. Door ervaring en nieuwe kennis kunnen dingen veranderen, juist op het professionele vlak. De uiteindelijke tekst kan meegroeien en steeds dienen als reflectie. Klopt dit nog met wie ik ben of waar ik, professioneel gezien, naar toe wil?

Zoals Biësta het verwoordt: ‘Kunst is precies die voortdurende, letterlijk nooit tot een einde komende verkenning van de ontmoeting met het andere en de ander, de voortdurende en oneindige verkenning van wat het zou kunnen betekenen om in en met de wereld te (be)staan.’

Wat leer je?

Je verlaat deze cursus met:
  • schrijftechnieken om gedachten te kunnen activeren, ordenen en te verwoorden
  • een gestarte zoektocht naar verbindingen in werk en professionele gedachten, thema’s en identiteit
  • een eigen ontdekte stijl en toon in het geven van informatie
  • vertaling naar beelden bij eigen geschreven tekst en doel

Ontmoet de trainer

Astrid Ritskes is eigenaar van het Onuitputtelijk Rariteitenkabinet. Schrijven en tekenen zijn voor haar de basis van creatief werk. Schrijven en tekenen is observeren. Observeren is haar met de paplepel ingegoten, uit pure fascinatie voor de mensheid. Zij gelooft dat een brok in de keel, een glimlach, een traan wegpinken, kippenvel, een aha-erlebnis, verbazing, een voorgehouden spiegel en het stelen van harten veel kan opleveren. Astrid is docent en tutor op HKU. Na haar eerste opleiding als interieurvormgever ging ze aan de slag bij bedrijven als Euretco, IKEA en Bijenkorf. Astrid heeft op de Willem de Kooning Academie geleerd dat schrijven en beeldend werk hetzelfde is. Ze omarmt het contrast tussen het bedrijfsleven en vrijdenken in de kunst. Omdat nieuwe verbindingen ontstaan als je weet hebt van verschillende werelden.

Programma

Het programma bestaat uit twee bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst duurt 3,5 uur en de tweede 2,5 uur.

Dag 1 // Op zoek naar je eigen rode draad
We beginnen vanuit observaties, associaties, thema’s en vragen te zoeken naar een rode draad.

Vanuit deze rode draad komen we, met verschillende tussenstappen en schrijfoefeningen, tot een tekst die je kunt gebruiken om jezelf voor te stellen en te profileren. We luisteren naar elkaar als scheppende schrijvers, als professionals binnen de creatieve industrie en verplaatsen ons in de toehoorders en/of lezers.

Na de eerste sessie ga je op zoek naar toepasselijke beelden. Het beeld levert een bijdrage aan de tekst. Het is geen illustratie workshop. Het is zelfgemaakt en ondersteunend voor het verhaal.

Dag 2 // Verdiepen
Na 2 weken doen we dat nog eens waardoor verdieping ontstaat.

Investering

Deze cursus kost slechts €190,- per persoon.
De workshop kan ook met een groep afgenomen worden, voor meer informatie neem contact op met sz@hku.nl.

Data

Dag 1 // woensdag 29 mei // 13.30 17.00 uur of 17.00 - 20.30
Dag 2 // dinsdag 11 juni // 14.30 -17.00 uur of 18.00 - 20.30

Aanmelden

Heb je interesse? Geef je dan op!

Meld je nu aan

Vragen?

Meer weten of nog iets onduidelijk? Stuur een maitlje naar sz@hku.nl.

Smaakt dit naar meer?

Benieuwd naar het andere nieuwe aanbod van HKU? Bekijk dan ook de cursus Effectual Entrepeneurship (28 mei en 11 juni) en/of de cursus Denken Als Een Computer (28 of 30 mei).

--------
Deze cursus is mede mogelijk gemaakt door UtrechtCreativeCommunity