De fellows van HKU

De fellows van HKU vormen de brug tussen HKU en het werkveld. Zij worden benoemd voor een periode van drie jaar, waarin zij studenten en medewerkers inspireren met hun vakkennis en ervaring.
Het fellow-programma van HKU is eind 2013 gestart op initiatief van toenmalig collegevoorzitter Jules van de Vijver. Fellows zijn experts uit binnen- en buitenland op het gebied van de kunsten, media en creatieve industrie, die de brug vormen tussen HKU en het werkveld. Met hun ervaring en vakkennis inspireren ze studenten en medewerkers.

Fellows staan altijd dichtbij het onderwijs; meestal geven ze bijvoorbeeld masterclasses of workshops. Ze zorgen hiermee voor een verdieping van het onderwijs. Een fellow wordt benoemd voor een periode van drie jaar en ontvangt een budget van 5.000 euro om naar eigen inzicht te besteden aan het fellowship. Op dit moment heeft HKU zeven fellows:

Marian Duff

Marian Duff is onafhankelijk curator, onderzoeker en ondernemer in de mode-, design- en kunstwereld. Ze is mede-oprichter van MAFB, een internationale community voor creatieve talenten in de mode. Eind november 2017 richtte ze in het hart van de Bijlmer het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) op in het kader van ‘50 jaar Bijlmer’. Naast haar werk als directeur van OSCAM maakte ze de tentoonstellingen ‘Fashion Statements’ voor het Amsterdam Museum, ‘Aan de Surinaamse grachten’ voor Museum Van Loon en ‘Familie’ en ‘Op Solder’ voor Museum Ons’ Lieve heer op Solder. ‘Op Solder’ won de Museumnacht Award. Haar doel en passie is om ervoor te zorgen dat volgende generatie kunst curatoren, onderzoekers en producers beter past binnen hoe de samenleving eruit ziet.

Remy van Kesteren

Remy van Kesteren studeerde harp aan HKU Utrechts Conservatorium, aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris en in 2012 behaalde hij summa cum laude zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Van Kesteren debuteerde al op zijn zestiende in Het Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. De vele prijzen die hij op binnen- en buitenlandse concoursen won, leidden tot concerten over de hele wereld, van Europa tot de Verenigde Staten, Japan en Afrika. Hij maakt en speelt nu zijn eigen muziek met zijn Robotorkest.

Michiel Schwarz

Dr. Michiel Schwarz studeerde sociologie van wetenschap en techniek aan Sussex University en promoveerde aan de University of London. In 2011 publiceerde hij (samen met grafisch vormgever Joost Elffers) het manifest Sustainism is the New Modernism. Hij initieerde projecten op het terrein van cultuur, innovatie, vormgeving, media- en cultuurbeleid, de informatiesamenleving, architectuur en ruimtelijke planning. Met Diana Krabbendam en Jan van Tiel was hij in 2006 mede-oprichter van The Beach, de netwerkorganisatie voor ‘creatieve innovatie’.

Rachel Uwa

Rachel Uwa is kunstenaar en docent met een achtergrond in geluidstechniek en het creëren van visuele effecten. Ze richtte in Berlijn de School of Machines, Making & Make-Believe op. Uwa werkt met verschillende in technologie gespecialiseerde communities in Europa samen, om zo ontwikkelingsmogelijkheden te creëren voor wie graag wil maken én wil leren programmeren. Met haar werk wil ze de technische sector diverser, inclusiever en uitnodigender maken voor verschillende partijen.

Corrie van Binsbergen

Corrie van Binsbergen studeerde klassiek gitaar aan HKU Utrechts Conservatorium en verwierf bekendheid met haar in 1986 opgerichte band 'Corrie en de Brokken', waarin ze elektrische gitaar speelde. Van Binsbergen is artistiek en zakelijk leider van Stichting Brokken, waarmee ze sinds 1996 grensoverschrijdende projecten initieert zoals 'Corrie en de Grote Brokken'. In 1999 ontving Van Binsbergen de VPRO/Boy Edgar Prijs. In 2012 werd ze genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit. In 2015 startte ze haar octet 'Vanbinsbergen Playstation'. Tegenwoordig deelt ze vaak het podium met schrijver en dichter Toon Tellegen (bekende en geliefd om zijn kinderverhalen met dieren in de hoofdrol) en het Wisselend Toonorkest.

Meer weten over Corrie? In een lezing die ze in 2021 hield voor studenten van HKU Utrechts Conservatorium, vertelt Corrie meer over de muzikale ontwikkeling die ze afgelopen decennia heeft doorgemaakt en geeft ze een aantal tips & tricks voor jonge musici. (foto: Carin Verbruggen)

Nancy Jouwe

In Utrecht dacht men lang geen koloniaal verleden te hebben, stelt Nancy Jouwe. Het boek dat zij vorig jaar publiceerde, ‘Slavernij en de stad Utrecht’, maakt daar korte metten mee. In haar fellowship voor HKU wil ze studenten en docenten leren de stad te lezen als een archief en de connectie te voelen met het slavernijverleden en de impact in het heden. ‘Want dat is iets van de stad, het is iets van iedereen.’