ON the LINE

Digitale technologieën hebben ons dagelijks leven fundamenteel veranderd en zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Maar wat zijn de consequenties hiervan en wat staat er eigenlijk op het spel? Technologieën zijn namelijk niet neutraal. ‘ON the LINE: De kunst van digitaal burgerschap’ is een artistiek onderzoeksproject naar de (on)zichtbare relaties tussen mens en technologie.

Looptijd: februari 2023 tot juli 2023

Digitaal burgerschap is een van de grootste maatschappelijke opgaven van het moment. In Nederland spelen openbare bibliotheken een belangrijke rol in het digitaal vaardig maken en houden van mensen. Daarom neemt dit project het technologische ecosysteem van Bibliotheek Utrecht onder de loep. Daar gebruiken bezoekers en medewerkers technologie niet alleen om boeken te lenen, maar bijvoorbeeld ook om te werken, om veiligheid te bewaren en om met vrienden of collega’s te communiceren.

Reflectie op technologiegebruik
Wat alleen vaak ontbreekt is reflectie op de manieren waarop technologische systemen verweven zijn met ons dagelijks leven. We stellen niet altijd (de goede) vragen over ons technologiegebruik, terwijl er een lerende houding nodig is om op de lange termijn nog altijd te kunnen navigeren in onze deels-digitale wereld. Dit project zet bezoekers en medewerkers in de bibliotheek die op dit moment prima meekomen aan tot reflectie op hun eigen gebruik en gedrag, zodat ze begrijpen dat ze hun digitale vaardigheden niet voor lief moeten nemen.

Artistiek onderzoekers-in-residence
In ON the LINE bracht een groep kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers verbonden aan HKU in kaart hoe bezoekers en medewerkers in de bibliotheek samenleven met technologische systemen. Het team verbleef regelmatig in Bibliotheek Neude, organiseerde openbare tests en ontwikkelde op basis van hun bevindingen een reeks nieuwe kunstwerken. Het onderzoek resulteert in een expositie die tussen 29 juni en 6 juli 2023 werd getoond in de grote hal van Bibliotheek Neude.

De werken die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt worden, dagen je uit om nieuwe, kritische vragen te stellen over je eigen technologiegebruik. Verken verschillende perspectieven op technologie, jouw eigen technologische transacties en verplaats je in het perspectief van een smartphone. De kunstwerken helpen een breed publiek om zich te verhouden tot een abstract thema zoals ‘digitaal burgerschap’ door onze gewoontes en routines bloot te leggen en te bevragen wat de gevolgen van ons technologiegebruik zijn op ons dagelijks leven en onze toekomst.

Beelden Expositie in Bibliotheek Neude

Betrokken onderzoekers HKU

  • Veerle Spronck (projectleider) en associate lector Waarde(n)vol Ondernemen
  • Martijn van Gessel (docent-onderzoeker Creatieve Technologie)

Betrokken alumni HKU

  • Bertrand Burgers (alumnus van HKU Crossover Creativity)
  • Annabel Schouten (alumna van HKU Musician 3.0)
  • Leon van Oldenborgh (alumnus van HKU Game Design)

Samenwerkingspartner

  • Bibliotheek Utrecht

Ondersteund door

Contact

Wil je meer weten over dit project of samenwerken? Neem contact op met projectleider Veerle Spronck (veerle.spronck@hku.nl).