HKU staat stil bij Keti Koti

  • 01 juli 2023
Voor Keti Koti, wat in het Surinaams ‘ketenen gebroken’ betekent, organiseerde HKU een uitgebreid programma in het teken van het slavernijverleden.
HKU staat stil bij Keti Koti
Voor een volle zaal trapte HKU-studentencollectief #include de dag af. Zij vroegen willekeurige HKU-studenten naar wat Keti Koti voor hen betekende. De antwoorden bleken wisselend: van enorm betrokken tot onwetend. Daarna volgde een interessant panelgesprek met Jonathan Donken (cultuurhistoricus, specialist cultuurparticipatie en modeontwerper), Anima Jhagroe-Ruissen (Social Artivist. Artivist staat voor de combinatie van kunst en activisme) en Sharon Bispham (oprichter van The Village Academy).

De twee aansluitende voorstellingen waren zogenoemde 'lecture performances', ontwikkeld omtrent Keti Koti door Het Nationale Theater en Internationaal Theater Amsterdam. Een lecture performance combineert een voorstelling met een workshop en gaat zowel over kennisoverdracht, persoonlijke verhalen als gezamenlijk onderzoek. 'Wat voor een voorouder wil jij zijn? En welke kennis uit het verleden heb je daarvoor nodig? Kunnen we in het nu perspectieven (ver)weven om een brug te bouwen die stevig genoeg is om daadwerkelijk samen over te steken?'

Performers Ayşe Nur Salli, Jesse Molenaar, HKU-alumnus Robin Tinkhof, Junadry Leocaria, Sandro Lima en Robby Hoesenie namen de bezoekers mee in een indrukwekkende wervelwind. Samen een vlecht afmaken, kennis delen en dansen, maar ook luisteren naar dialogen en kijken naar foto's waar de rillingen van over je lijf lopen. De Eksi Kuku (Surinaamse eiercake) was een welkome afsluiter.

Samen stil staan, samen bewust worden, samen herdenken én samen de gebroken ketenen vieren.