Onderwijsminister bezoekt corona-bestendige HKU

Interview met Minister Ingrid van Engelshoven

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs heeft een bezoek gebracht aan onze locatie op de IBB-laan. Ze sprak op maandag 15 juni onder andere met de eerste studenten, docenten en schooldirecteuren die weer fysiek aanwezig waren.

Wekenlang was het muisstil op onze locaties. Corona stuurde iedereen van het een op het andere moment naar huis. Sinds deze week komt daar mondjesmaat verandering in. Het hoger onderwijs mag beperkt open. Bij HKU kiezen we er daarom voor om te starten met praktijkonderwijs en toetsing. “Studenten en docenten druppelen weer binnen. Dat voelt heel fijn”, zegt collegevoorzitter Roelof Bleker.


Voor het praktijkonderwijs is die hernieuwde openstelling sinds maandag 15 juni essentieel. Daarom komt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven deze week bij ons buurten op de IBB-laan. Ze vindt het fijn in Utrecht te zijn. “Ik ben dol op dit soort plekken.” Geïnteresseerd luistert zij naar de ervaringen van docenten, studieleiders en studenten.

Overval

Studente Paulien van Esbroeck wordt door de minister bevraagd terwijl ze haar werkplek aan het opruimen is. De eerstejaars Spatial Design vertelt Van Engelshoven dat zij een fysiek atelier en de persoonlijke begeleiding in de afgelopen periode erg heeft gemist. Ze kan niet wachten om weer aan de slag te gaan. In de praktijkruimte bevindt zeker anderhalve meter tussen iedere student. Bleker: “Dus hier moeten wij een heel eind kunnen komen.”

De collegevoorzitter onderstreept tijdens het werkbezoek het belang van de praktijk voor HKU. “Kunstonderwijs gaat verder dan alleen het bedenken van het concept. Je moet het ook kunnen maken. Dat is in deze periode voor veel studenten maar half gelukt”, geeft hij de politica mee.

Inspiratie

Docenten en studieleiders merken dat veel studenten inmiddels grote behoefte hebben om elkaar te spreken en te zien. Je leert bovendien van de ander en kunt elkaar inspireren. “Soms zie je iemand iets doen wat jou weer verder brengt, ook al doet hij of zij een andere studierichting”, zegt studieleider Nannet van der Kleijn van Fashion Design.

De verschillende studieleiders puzzelen nog met het programma van volgend jaar. Dit wordt een mix van online en fysiek onderwijs. Een aantal stukjes ontbreekt nog. Zo is nog niet exact duidelijk hoeveel studenten tegelijkertijd in een gebouw mogen zijn. De minister kan daar nu nog geen antwoord op geven. Volgens haar vreest de NS vooral de avondspits. De vervoerder is bang voor overvolle perrons wanneer zowel alle studenten als overige reizigers tegelijkertijd naar huis willen.

Het kon natuurlijk niet uitblijven: de minister poseert bij onze ‘wereldberoemde’ Keith Haring op de liftdeuren

Puzzelstukjes op z’n plek

Bleker stelt haar gerust. “Onze studenten lopen gedurende de hele dag in en uit. Wij zitten verspreid over zeven gebouwen. Zij komen dus niet met grote aantallen tegelijk en verspreiden zich snel over de stad.” Bovendien reizen zij op meer manieren dan alleen met het OV.


Met de anderhalve meter-maatregel kan de HKU ‘dealen’. Links en rechts kunnen ruimtes worden bijgehuurd, mocht het nodig zijn. Studieleiders willen zelfs hun kantoren ter beschikking stellen aan studenten. Bleker: “Want 100 procent online onderwijs kan echt niet.”



Tekst Claudie Bolster
Foto’s Anna van Kooij