Een nieuwe blik op rozijnen

Interview Iris Janssen

Iris Janssen, afstudeerstudent Communication & Multimedia Design aan Avans Hogeschool, volgde de minor Experience Design bij Kunst en Economie.

Ha Iris, leuk dat je tijdens je drukke afstudeerperiode nog even tijd voor ons kunt vrijmaken. Vertel eens, hoe kwam je bij deze minor terecht?

Eigenlijk was ik helemaal niet op zoek naar een minor. Ik was bezig met een pre-mastertoelating voor TU Eindhoven. Daar moest ik een intensief wiskundetraject doen, waar ik toch een beetje zweetoksels van kreeg. Wat als ik het niet haal? Dan moest ik natuurlijk wel een alternatief hebben, dus ben ik bij Kies op Maat op zoek gegaan naar een creatieve minor.

Er zijn meer creatieve minoren in de wereld. Waarom koos je voor Experience Design?

Ik wilde leren om ervaringen te ontwikkelen. Ik denk namelijk dat je betere producten creëert als je vanuit het doel denkt in plaats van uit een medium. Minder gelimiteerd ook. Door middel van het ontwikkelen van ervaringen kan ik sneller impact maken. Als ik bijvoorbeeld een mooie poster ontwerp, vergeten mensen dat eerder. Je staat er maar kort bij stil. Niemand zegt tijdens het avondeten: ‘Ik heb vandaag toch zo’n mooie poster gezien.’ Maar als je op het station een “ziek vette” installatie ziet, dan blijft dat in je hoofd zitten en wil je daar graag over vertellen. Met mijn ontwerpen wil ik daaraan bijdragen, ik haal er veel voldoening om dingen te maken die mensen onthouden.

Hoe heb je als “buitenstaander” HKU ervaren?

Het leek me altijd al ontzettend leuk om nog eens aan een kunsthogeschool te studeren. Studeren aan HKU heeft mijn verwachtingen overtroffen. Iedereen was heel behulpzaam en al mijn studiegenoten waren opvallend gemotiveerd en ambitieus. Van andere opleidingen ben ik dat minder gewend. Hier ging iedereen er voor de 100% voor. Je kon ook altijd sparren met elkaar: ‘Hoe kom ik tot een doorbraak?’ ‘Waar kan ik ook nog aan denken?’

Ook de docenten vond ik inspirerend. Een feestje om les van te krijgen. Iedere keer als ik naar de studie ging, was ik zo benieuwd. Ik ging niet zomaar naar ‘school’, maar naar een “verrassing”. Dat vond ik een heel fijne en nieuwe ervaring. Bij mijn eigen opleiding wist ik altijd wel wat ik die dag kon verwachten.

Vooraf wist je niet wat je te wachten stond. Maar als je nu terugkijkt, hoe zag de minorperiode er dan uit?

Deze minor is opgedeeld in drie periodes van zes weken:
  1. Maak een prototype die laat zien wie jij bent als ontwerper
  2. Wat is jouw fascinatie?
  3. Realiseer jouw eigen project (proof of concept)
Ik had behoorlijke opstartproblemen. Want, ga er maar aan staan: wat fascineert jou? Ik ben lang gaan wandelen en toen viel het me op hoeveel zwerfafval er overal ligt. Sommige stukken afval zagen er bijna natuurlijk uit, als een soort paddenstoelen. Vanuit die fascinatie heb ik een mini-natuurdocumentaire over zwerfaval gemaakt.
Alleen een video vond ik niet genoeg. Als je meer onderdelen hebt, voelt het completer en prikkel je nóg meer zintuigen. Daarom heb ik van zwerfaval museumstukjes gebouwd waardoor het leek alsof je in een natuurhistorisch museum was. Daar kon je stukjes lezen over verschillende soorten en wat hun ‘defense mechanisms’ waren.

Wat vind je het allerleukste aan je minor?

De exposities van elkaars werk vond ik echt het hoogtepunt. Iedere zes weken zag ik mijn studiegenoten naar iets toewerken en dat resultaat werd ons dan gepresenteerd. Niemand uit de groep ontwerpt een poster, iedereen ontwikkelt compleet uiteenlopende ervaringen. Daardoor kon je heel diepe gesprekken voeren over wat iemand bedoelde met en voelde bij zijn/haar/hen ontwerp. Je leert hierdoor over veel verschillende onderwerpen.

Je klinkt wel héél enthousiast. Was er ook nog iets minder leuk?

Het was heel jammer dat door corona de seminars niet doorgingen. Normaal is dit een groot onderdeel van de minor. Je organiseert zelf ervaringen waarbij je leert van elkaars fascinaties. Dat ging nu dus niet door en dat is jammer, dat gun ik nieuwe studenten wel.

Waar ben je nu mee bezig? Heb je nog wat gehad aan je minor?

Ik ben nu druk bezig met mijn afstudeerproject. Over een paar weken ben ik klaar. Het leuke is dat ik de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn minor nu ook gebruik voor mijn afstuderen.

Ik ontwerp een installatie in de vorm van een grote weegschaal. In deze weegschaal kunnen aan de ene kant consumenten hun steentje bijdragen en aan de andere kant breng ik de bijdrage van de producenten in beeld door een grote zwerfkei. Daar merk je dat de bijdrage van consumenten heel klein is en dat vooral producenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij het zwerfafvalprobleem.

Is er nog iets wat je aankomende minorstudenten wil meegeven?

Je leert rozijnen op een heel andere manier kennen als je Experience Design gaat volgen…

----

Pssst.. Deze minor zelf volgen? Meld je dan aan via Kies op Maat.