Requiem Mozart

Op vrijdag 3 februari presenteerde HKU Utrechts Conservatorium een unieke uitvoering van het requiem van Mozart. Maar liefst 120 studenten kwamen samen in de Jacobikerk en brachten het beroemde laatste werk van Mozart tot klinken, één van de onmiskenbare hoogtepunten uit de canon van de koor- en orkestmuziek.

Deelnemende studenten: de strijkers van het Utrecht Conservatory String Orchestra, 75 studenten Opleiding Docent Muziek verenigd in het Education Choir en zang- en koordirectiestudenten uit de Bachelor en Master of Music. Aanvoering van het orkest werd gedaan door het Bellamy Quartet, bestaande uit vier docenten van HKU Utrechts Conservatorium. Orkestmeester was Lis Perry, violist en docent van HKU Utrechts Conservatorium met 30 jaar ervaring als concertmeester bij Radio Philharmonisch Orkest.

Requiem Mozart
Een requiem of dodenmis behandelt een thema dat ons allemaal aangaat: onze sterfelijkheid. Het bezingt de weg vanuit het donker naar het licht. Deze universele, tijdloze thematiek maakt dat het requiem van Mozart, ruim 230 jaar na dato, nog steeds tot de verbeelding spreekt. De studenten van HKU Utrechts Conservatorium brengen met de uitvoering het grote klassieke werk opnieuw in het hier en nu, met een energie en levenskracht die van het podium spatte.

Het requiem van Mozart behoort tot de meest geliefde en gewaardeerde werken van Mozarts hele oeuvre. Hij bedacht en schetste de compositie vermoedelijk zowel voor als tijdens zijn laatste ziekbed in november en begin december 1791. Tijdens zijn dood op 5 december 1791 bleef het werk onvoltooid. Mozarts oud-leerling, vriend en collega Frans Xaver Süßmayr, completeerde het werk in de geest van de meester. Het requiem in de uitvoering van HKU Utrechts Conservatorium is de gecompleteerde versie van Süßmayr.​