Boni Trail

Interactive Performance Design 4

In opdracht van Plantage Frederikdorp ontwikkelen zeven vierdejaarsstudenten Interactief Performance Design een interactieve beleving van de Boni Trail.
Dinsdagavond 13 december (18.30 uur) presenteren zeven studenten van de opleiding Interactive Performance Design 4 hun afstudeerproject. De studenten zijn voor dit project naar plantage Frederiksdorp in Suriname gegaan om met hun expertise op het gebied van theater, interactie en immersie de Boni Trail verder te ontwikkelen.

De Boni Trail laat je het verhaal beleven van de mythische verzetsstrijder Boni. De route gelegen in het plantagebos achter de plantage Frederiksdorp leid je langs acht verschillende stations die gezamenlijk het verhaal van Boni vertellen.

In de tijd dat de studenten op plantage Frederiksdorp verbleven hebben zij o.a. nieuwe verhalen, audio en vormgeving toegevoegd aan de Boni Trail, waar zij over zullen vertellen tijdens de presentatie. Ze nemen je mee in hun onderzoek, het maakproces, de verschillende samenwerkingen met Surinaamse partners en hun beleving van Suriname.




Achtergrond
Twee jaar geleden vond het interdisciplinaire derdejaars project Het Geheugen van Noord-Commewijne plaats. Studenten ontwikkelden concepten voor de inrichting van het nieuw op te richten Verhalenmuseum bij Plantage Frederiksdorp in Suriname. Helaas kon het project alleen online worden uitgevoerd. Het boek en de documentaire met de concepten, tekeningen en ideeën ontwikkeld door vijf HKU Theater studenten en een HvA-student in samenwerking met mensen in Suriname, is voor Plantage Frederiksdorp een uitgangspunt geweest voor de inrichting van het Verhalenmuseum dat voorjaar van 2022 officieel werd geopend.

De opdrachtgever, Sirano Zalman van Plantage Frederikdorp, was zo tevreden over het werk van de studenten dat hij HKU Theater vroeg het Boni Trail verder te ontwikkelen. In het plantagebos is namelijk een pad vrijgehakt waarlangs bezoekers via 8 stations kennis opdoen over het leven en de betekenis van Boni. Boni, vrijheidsstrijder, zoon van een ontsnapte tot slaafgemaakte vrouw, is symbool geworden voor de opstand van de tot slaafgemaakten tegen het plantagesysteem en de koloniale overheersing. Plantage Frederiksdorp vindt het belangrijk dat het verhaal van Boni verteld wordt. En niet in een steriel museum, maar in het bos, in een vergelijkbare omgeving waar ooit het leven van Boni zich afspeelde.
Het verhaal van Boni wordt op dit moment nog op een vrij basic manier verteld; met tekstborden en afbeeldingen.



Studenten IPD 4
Thomas Coehoorn, Florence Gommans, Simon Michels, Vos Van der Noordt, Lieve van Engelenburg, Hannelore Havelaar en Roos Jepma.

Begeleiding
Marcel Dolman, Ruud Lanfermeijer, Marielle van Sauers en Anne de Veij.

Met dank aan
Sirano Zalman, Marjory Helstone, Sabine Veenendaal, Ruud Lanfermeijer, OnStage Performing Arts, Organisatie voor gemeenschapswerk NAKS, De medewerkers van Plantage Frederiksdorp.

Foto's
Thomas Coehoorn, Anne de Veij

Meer info
De presentatie vindt plaats op dinsdag 13 december van 18.30-19.30 uur in de Kleine Zaal.
Aanwezig zijn? Stuur een mailtje naar Anne de Veij.
Volg de klas op Instagram: Op reis met IPD 4.