HKU

De Bachelor Music in Education (opleiding Docent Muziek) leidt je op tot muziekdocent met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid.

Je leert anderen deelgenoot te maken van muziek. Je leert uitvoeren, leiden en doceren. Met deze opleiding kun je lesgeven in het basis- en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Ook kun je aan de slag als muziekeducatief medewerker bij organisaties voor kunsteducatie en bij ensembles, orkesten en podia


Wat leer je?

Allereerst ontwikkel je je tot een breed musicus. Je voelt je straks thuis in verschillende muziekstijlen: van pop en jazz tot klassieke muziek, je bent van vele markten thuis.

Naast musicus word je docent. In deze opleiding krijg je dan ook veel didactiek en methodiek. Dat heb je nodig in het onderwijs en pas je al vanaf het eerste jaar met stages toe in de praktijk.


Studieprogramma

De opleiding Docent Muziek is voltijds en duurt vier jaar. Je krijgt veel praktijklessen en ongeveer eenderde van je studie bestaat uit zelfstudie. Nederlands is de voertaal, maar een enkele les is Engelstalig.

Lees verder

Welk beroep

Na je studie kun je muziekles geven in alle sectoren van het onderwijs. Ook ben je bevoegd om Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) en Kunst Algemeen te geven in het voortgezet onderwijs. Verder kun je aan de slag bij muziekscholen, kunsteducatieve projecten, omroepen, professionele orkesten, operagezelschappen enzovoort.

Lees verder

Feiten


Toelating

Om toegelaten te worden tot HKU Utrechts Conservatorium doe je een toelatingsexamen dat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte bestaat.


Lees verder