HKU

Ben je professioneel musicus met een afgeronde conservatoriumopleiding en heb je behoefte aan een korte, praktische cursus koordirectie? Naast de vierjarige studie koordirectie biedt HKU Utrechts Conservatorium ook een éénjarige Applicatiecursus Koordirectie voor vakmusici aan.

Wat leer je?

Het komt in de muziekpraktijk regelmatig voor: je bent musicus of docent muziek en wordt gevraagd een vocaal ensemble of koor te leiden. Je hebt per slot van rekening verstand van muziek. Gaandeweg ontstaat dan de behoefte aan het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden die je nodig hebt om zo’n groep zangers te leiden: dirigeertechniek, repetitietechniek, repertoirekennis en stemgebruik.

In deze opleiding krijg je de kans je te bekwamen in deze vaardigheden. In 32 lessen van 3 uur worden de volgende vakken gegeven:

• Dirigeren
• Repeteren
• Programmeren
• Communiceren
• Vocale vaardigheid en kennis

Verder staat er een kennismaking met het Gregoriaans en het dirigeren van Lichte Muziek op het programma.

We gaan er van uit dat je bij aanvang van de opleiding al een eigen koor dirigeert waar je wat je leert in de praktijk kunt brengen. Ook loop je tijdens de opleiding een korte stage. Als je de cursus goed afsluit, ontvang je een gecertificeerd diploma.

Lees meer over het studieprogramma

Voor wie?

De Applicatiecursus Koordirectie staat open voor:

• musici met een afgeronde studie Bachelor of Music
• musici met een afgeronde studie Bachelor of Music in Education (Docent Muziek)
• musici met een vergelijkbaar opleidingsniveau

Praktische informatie

Wanneer
De lessen vinden altijd plaats op vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur. De eerste les van de applicatiecursus zal plaatsvinden op vrijdag 20 september. In totaal zijn er 32 lessen. Uitzonderingen zullen bijtijds gecommuniceerd worden.

Locatie
De lessen worden aangeboden op HKU Utrechts Conservatorium, Mariaplaats 27/28, 3511 LL Utrecht.

Kosten
Opleidingskosten voor 2019-2020 bedragen € 1.450,-, inclusief toelatingsexamen en examengeld.
Cursisten die rechtstreeks doorstromen van de Kurt Thomas Cursus 2019 ontvangen €200 korting.

Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen neemt 30 minuten in beslag. De auditiedagen zijn op 6 en 13 september 2019 van 10.00 tot 13.00 uur.

Je kunt een zelfgekozen lied of aria meenemen, er is geen begeleider aanwezig. Eén van de docenten zal begeleiden. Als je zelf pianist bent verwachten we dat je van 4 balken voorbereid kunt spelen. Als je niet handig op de piano bent, dan volstaat een koraal, op 2 balken, of iets anders.

Lees meer over toelatingseisen

Meer info en contact

Eventuele vragen kun je stellen via sz@hku.nl