“Je kunt heel je opleiding zelf vormgeven.”

Maarten de Theije (20) was op z’n achttiende al schoonheidsspecialist. Maar in zijn werk miste hij de uitdaging die hij wél gevonden heeft bij Kunst en Economie. “Je kunt heel je opleiding zelf vormgeven.”
“Je kunt heel je opleiding zelf vormgeven.”

Superslecht

“Ik was altijd superslecht in economie, maar toch heb ik alles in één keer gehaald. Je hebt hier geen wiskunde B voor nodig. De opleiding heet dan wel Kunst en Economie, maar het is breder dan dat. Je moet ‘kunst’ bijvoorbeeld ook niet te letterlijk nemen. Het gaat over de hele creatieve sector. Je krijgt wel vakken als bedrijfseconomie en je leert veel over de structuur van een bedrijf.”

Schoonheidsspecialist

“Ik ben opgeleid tot schoonheidsspecialist. Ik was achttien toen ik afgestudeerd was, en toen had ik er al drie jaar stage bij salons op zitten. Er zat voor mij geen uitdaging meer in. De behandelingen zijn altijd een beetje hetzelfde. Als iemand zo’n huid heeft doe je dit of dat. Het was altijd hetzelfde riedeltje.”
 

Per ongeluk

“Ik kwam eigenlijk naar de Open Dag voor HKU Media. Ik wist toen niet eens dat deze richting bestond, maar het is de beste keuze ooit geweest. Er is genoeg uitdaging en veel vrijheid om je eigen invulling te geven aan opdrachten. Ik heb met klasgenoten het kledingmerk Krijg de Klere opgezet waar we ook echt serieus mee doorgaan. Ik ben jaarvertegenwoordiger en ik zit in het bestuur van de studievereniging Kunst en Economie. Ik voel me echt helemaal op m’n plek.”

Vrijheid

“Ik heb twee jaar reguliere middelbare school gedaan en daar zat ik totaal niet op m’n plek. Alles moest in een hokje passen. Toen ben ik naar een democratische school gegaan, die mijn moeder heeft opgestart. Op een democratische school kan iedereen meebepalen wat de regels zijn en waarom. De leraar staat niet boven het kind. Niemand zegt daar: je moet nu rekenen of Engels leren. Zo leerde ik dat motivatie echt uit jezelf moet komen. Ik heb er ook heel veel verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld. Als jij niks doet, gebeurt er ook niks. Het leek mij leuk om schoonheidsspecialist te worden. Daar had ik havo 3 voor nodig. Ik ben toen een halfjaar lang heel hard aan de bak gegaan en toen heb ik het gewoon gehaald.”
 

Eigen ding 

“Ik denk dat leerlingen op reguliere middelbare scholen veel te veel te horen krijgen wat ze moeten doen. Zodra je op het hbo komt, mag je het ineens zelf fixen. Het is belangrijk dat je dat sowieso leert. Als je later voor jezelf werkt vertelt ook niemand je wat je moet doen. Je hebt gewoon deadlines die je moet halen, punt.”

Creatieve sector

“Als je iets wilt doen in de creatieve sector dan is dit wel echt jouw opleiding. Ook al heb je nog geen totaal idee wat je wilt. Je kunt je hele opleiding zelf vormgeven met stages en keuzevakken. Je kunt manager van een merk worden, maar ook creative director of gaan werken bij een muzieklabel. In een salon zie ik mezelf niet meer werken. Misschien wel als manager bij een beautymerk of zo, want ik heb wel een enorme leidersdrang.”


Tekst: Shinta Lempers, oktober 2020.