Coach Creatief VermogenDe studie

Over de studie

Opleiding:
Coach Creatief Vermogen
Vorm:
Deeltijd
School:
HKU College
Duur:
8 maanden
Type:
Cursus
Taal:
Nederlands

Coach Creatief Vermogen in het kort

 • Je leert collega’s of leerlingen te coachen
 • Op het gebied van creatief vermogen
 • Je gaat aan de slag met verschillende coachingstechnieken en creatieve werkvormen
 • Na de cursus kun jij je eigen creativiteit inzetten voor het coachen
 • Eerdere cursisten beoordeelden de cursus met een 8,2

Wanneer is de cursus Coach Creatief Vermogen echt iets voor jou?

Ben je leerkracht, kunstenaar in de klas of werk je in de culturele of creatieve sector? En heb je de ambitie om coach te worden op het gebied van creatief vermogen? Dan is deze cursus iets voor jou.

Over Creatief Vermogen Utrecht

Creatief Vermogen Utrecht is een project over de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. HKU is kennispartner in dit project. In dit project werken wij samen met TivoliVredenburg, twaalf culturele instellingen en 23 basisscholen in Utrecht aan een leerlijn creatief vermogen. Wij richten ons op het verder ontwikkelen van kunsteducatie in het onderwijs. Ook delen we kennis met elkaar.

Lees meer over Creatief Vermogen Utrecht

Coach Creatief Vermogen

Wat leer je bij ons?

Het ontdekken, stimuleren en borgen van de unieke veelheid aan soorten creativiteit die je in een (educatieve) omgeving tegenkomt. Dat verstaan wij onder creatief vermogen. We beelden dit uit met een diamant: veelzijdig met een schittering, ongeacht van welke kant je het bekijkt.

Tijdens deze cursus leer je om dat vermogen aan te wakkeren, in te zetten en vast te houden onder jouw leerlingen, collega's of medewerkers. Je gaat in de cursus Coach Creatief Vermogen aan de slag met verschillende coachingstechnieken en werkvormen. Je leert leerlingen aan te spreken op hun creatieve talenten. En je leert je collega’s te verleiden en te ondersteunen bij het inzetten van hun verborgen creativiteit.

Jouw leervraag centraal

We vertrekken vanuit jouw leervraag. Jouw open houding en vragende manier van handelen en je eigen creatief vermogen zijn het ontwikkel- en vertrekpunt. We wisselen denken en doen af tijdens de cursus.

Cursusplanning en programma

De cursus duurt in totaal 25 uur:

 • 20 uur contacttijd
 • 5 uur zelfsturing aan eigen werkvraag, inclusief één bezoek bij een collega-deelnemer om deze collega te coachen
Data 
 • Les 1: 15 oktober 2020
 • Les 2: 5 november 2020
 • Les 3: 19 november 2020
 • Les 4: 3 december 2020
 • Les 5: 21 januari 2021
 • Les 6: 4 februari 2021
 • Les 7: 18 februari 2021
 • Les 8: 11 maart 2021
Tijd
15.30 - 18.00 uur

Locatie
HKU, Nieuwekade 1 of Janskerkhof 18. Bij fysieke belemmeringen i.v.m. corona online.

Onderwerpen per bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomsten staat de wisselwerking tussen creatief denken en creatief doen centraal. Van ervaren naar handelen: daar houd je je mee bezig. De volgende onderwerpen staan centraal:

 • Les 1: Diamant van creatief vermogen, wat is coaching en wat doe je al? Peer-coaching: onderzoek naar eigen leervraag en die van collega’s.
 • Les 2: Grondhouding, open en gesloten coaching, hanteren van ‘situatie prikkelvraag’.
 • Les 3: Waarderende reflectie, peer coaching, herhaling grondhouding.
 • Les 4: Creatieve werkvormen om aan het coachingsgesprek handen en voeten te geven. Terugblik eigen leervraag.
 • Les 5: Diamantslijper, divers creatief gedrag coachen leerling, coachen collega.
 • Les 6: STAR-methode en eigen (diamant)vaardigheden, puntreflectie.
 • Les 7: Interventieniveaus, weerstanden en draagvlak in je school.
 • Les 8: Afronding eigen plan, feedback geven en ontvangen.

Afronding van de cursus

Je rondt de cursus af met een reflectie op je eigen leervraag en met een beschrijving van het moment waarop je inzicht hebt gekregen van een collega in jouw eigen handelen als coach. De vorm van de afronding is open. Denk aan een tekening, filmpje, verslag of Pecha Kucha. Je krijgt een certificaat als je minimaal 90% aanwezig bent geweest.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Docenten

Tijdens de cursus Coach Creatief Vermogen krijg je les van docenten met een schat aan ervaring. Bekijk hieronder van wie je straks alles gaat leren.
 • ‘Voor mij bestaat de wereld uit allerlei verbindingen. Kunst en kunsteducatie brengen voor mij die verbinding in beeld. Het geeft mij en de mensen met wie ik werk de mogelijkheid om vorm te geven aan wie we op dat moment zijn. Door samen te maken of het werk van de ander te bekijken, kun je vanuit andere invalshoeken de ander zien. Mijn missie met creativiteitsontwikkeling is om mensen vanuit vrijheid in verbondenheid een plek in het geheel in te laten nemen.’

  Expertise

  ‘Al ruim 20 jaar heb ik ervaring in spelen, begeleiden en regisseren. In het begin werkte ik veel met jeugd en jongeren in en buiten school aan talentontwikkeling. De laatste jaren is dat verschoven naar het opleiden van de nieuwe generatie van docent theater. Ik heb mij gespecialiseerd in het creëren van zelfsturing en autonomie in een kunsteducatieve les. Dit doe ik door het inzetten van kinddoelen en creatieve reflectieopdrachten.’ ‘Als onderwijsinnovator wil ik kinderen grip geven op hun creatief vermogen. Ik wil duurzaam bijdragen aan het verankeren van creatief vermogen in het primair onderwijs.’

 • ‘Ik raak geïnspireerd als mensen zichzelf en de ander beter leren begrijpen en daardoor in staat zijn met elkaar en met zichzelf te communiceren en te leren vanuit hun innerlijke kompas. Taal is hierbij onmisbaar. Maar welke taal? Als je eerste taal muziek, beeld en dans is, of de stilte, wat betekent dat voor jouw manier van je uiten? Taal helpt om jezelf te beschouwen en afstand te scheppen. Interessant daarbij is de vraag welke taal dat in jouw wereld is: welke mix van beeld, beweging, geluid, stilte en woorden het beste bij jou past.’

  Expertise

  ‘Met mijn interesse in de mogelijkheden van de verschillende talen en mijn jarenlange ervaring in het onderwijs als leerling, student, docent Nederlandse taal, leidinggevende, communicatietrainer, onderwijsontwerper, trainer van de didactische cursus en coach bij Creatief Vermogen Utrecht, help ik mensen graag verder open en vanuit hun eigen kracht naar zichzelf, de ander, werk en wereld te kijken. Waardoor ruimte ontstaat voor (nieuwe) beweging en voor creativiteit. Zodra die in jezelf ontstaat kun je die ook toestaan bij de ander, bij kinderen.’

Coach Creatief VermogenWat maak je
Coach Creatief Vermogen

Wat maak je bij ons?

Aanvulling in je werk

Ben je leerkracht in het basisonderwijs? Dan is deze cursus een mooie aanvulling op je icc-kwalificaties (interne cultuurcoördinator).

Ben je docent op een middelbare school? Dan biedt de cursus je de kans om je verder te ontwikkelen binnen de sectie van de kunstvakken. Of je nu kunstenaar in de klas bent of kunstvakdocent op het hbo: je vergroot je kwaliteiten op het gebied van begeleiding aan je leerlingen.

Reviews van cursisten

Utrechts centrum voor de kunsten over de training Creatief Vermogen
 
 • ‘Erg goede tools die ik ga gebruiken bij de reflectiemomenten met collega's van de scholen en culturele instelling.’
 • ‘De tools die wij kregen, zijn effectief en makkelijk toepasbaar in de praktijk. Ik heb hier veel van kunnen leren.’
 • ‘Manier van reflecteren, nieuwe manieren van nieuwsgierig zijn, en ik heb nieuwe creatieve werkvormen uitgeprobeerd die me goed bevielen.’
 • ‘Al doende kwam ik erachter hoe ik mezelf als persoon, met mijn eigen creatief vermogen kan inzetten. Zowel in de klas als bij collega’s.’
Coach Creatief VermogenAanmelden en toelating
Coach Creatief Vermogen

Aanmelden en toelating

De cursus is speciaal bedoeld voor leerkrachten en icc-ers in het primair onderwijs, kunstvakdocenten op de middelbare school of mbo, docenten aan HKU of kunstenaars in de klas en personen die werkzaam zijn in de culturele, creatieve sector met relevante werkervaring in de kunsteducatie.

Deelname factuurdocenten

Zijn er cursusplaatsen over? Dan kunnen factuurdocenten van HKU deelnemen aan deze cursus. Je betaalt dan voor deelname € 250,-. Let op: HKU-docenten met een dienstverband of zicht hierop hebben bij de inschrijvingen voorrang op factuurdocenten.

Studiekosten

 • Ben je partner van het Netwerk Creatief Vermogen Utrecht of docent aan HKU met een dienstverband? Dan is de cursus gratis voor jou.

  Ben je geen partner van het Netwerk Creatief Vermogen Utrecht? Dan betaal je € 250,- voor de cursus.
 • Kosten voor literatuur of andere materialen betaal je zelf. Ook als je partner bent van het Netwerk Creatief Vermogen Utrecht.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact
 

Enthousiast? Meld je hier aan!