Interaction DesignDe studie
Opleiding
Bachelor of Creative Media and Game Technologies
Vorm
Voltijd
School
Games en Interactie
Graad
Bachelor of Science
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
30036
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

Interaction Design stopt

Het is helaas niet meer mogelijk om je voor deze richting aan te melden.

HKU Games en Interactie zet zich dagelijks in om zo goed mogelijk onderwijs te verzorgen voor onze studenten. Om dit te blijven doen maken we keuzes. Wij kiezen ervoor om ons verder te focussen op Games. Dit betekent dat we de studierichting Interaction Design uitfaseren.

Wilde je Interaction Design gaan studeren? We hebben een aantal richtingen binnen HKU die eventueel interessant zijn als alternatief:


Interaction Design in het kort

  • De eerste studie in Europa die zich richt op het creatief ontwerpen van interactieve ervaringen
  • Word expert op het gebied van de wisselwerking tussen mens en technologie
  • Leer werkende toepassingen te ontwerpen met behulp van vernieuwende hard- en software
  • Je krijgt les van professionals uit het werkveld van interaction design
  • ​Richting van de Bachelor Creative Media and Game Technologies, bestempeld tot topopleiding in de Keuzegids hbo 2023.

Wanneer is Interaction Design echt iets voor jou?

Knalt je hoofd bijna letterlijk uit elkaar van de ideeën over technologie en haar toepasbaarheid op de mens? Zie jij problemen waar anderen oplossingen zien? En wil je graag grensverleggende apps, diensten en installaties ontwerpen? Als Interaction Designer wil jij alles weten over de wisselwerking tussen mens en machine. Door de immer steigende impact van technologie op ons samenleven is de rol van een goede interaction designer urgenter dan ooit.

Waarom Interaction Design bij HKU?

Interaction Design aan HKU is de eerste studie in Europa die zich focust op de mensgerichte kant van technologische ontwikkelingen. ‘Maak fouten’ is één van de motto's van ons studieprogramma. Juist daarmee kom je uiteindelijk tot betere en meer impactvolle toepassingen. Je werkt hierbij met de nieuwste apparatuur en up-to-date hard- en software. Daarnaast krijg je veel vakkennis mee van professionals die zelf werken als Interaction Designer. Zij weten precies wat er gaande is in het vakgebied en het bedrijfsleven. Zo blijf jij op de hoogste van de nieuwste ontwikkelingen en ben je goed voorbereid als je op zoek gaat naar een baan.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in cijfers

Weten hoe de Bachelor Creative Media and Game Technologies scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Interaction DesignWat leer je
Interaction Design

Wat leer je bij ons

Je leert tijdens de studie de technische kant van het vak Interaction Design combineren met een creatieve, kritische blik. Je ontwerpt en bedenkt nieuwe technologie en leert meer over de wisselwerking tussen mens en technologie. Op welke manier gaan mensen met technologie om? Hoe kun jij hun leven leuker of beter maken? Deze vraagstukken werk je uit in concrete projecten waarbij je professionele apparatuur en de nieuwste techniek gebruikt.

In het kort leer je het volgende:

  • Je leert verschillende vormen van Interaction Design kennen: van smartphones tot installaties
  • Je leert creatieve oplossingen bedenken
  • Je krijgt lessen over conceptontwikkeling, vormgeving, interface-ontwerp, programmeren en cognitieve psychologie
  • Je leert zelf programmeren en praktische toepassingen maken
  • Je leert je positie bepalen als interaction designer in teams met verschillende soorten andere ontwerpers
  • Je werkt samen en leert teams aansturen
  • Je leert presenteren en hoe je opdrachten binnenhaalt
  • Je ontwikkelt een visie op menselijke interactie met technologie, en de rol daarvan in de maatschappij

Studieverloop

Jaar 1 en 2

Je verbreedt je kennis en kunde over Interaction Design. Je volgt vakken als action design principles, interactive development en usability. Daarnaast ga je ieder halfjaar aan de slag met het maken van een werkend technologisch product. Dit doe je samen met studiegenoten in een projectteam. Jullie acteren als ontwerpstudio en leveren uiteindelijk een product op. Zo leer je het vak en ontdek je wat jouw specifieke talenten zijn.

Tijdens de eerste jaren volg je hoorcolleges en werkcolleges. Thuis en op school werk je aan lesopdrachten en projecten. Ook voer je regelmatig begeleidingsgesprekken met docenten en je tutor.

Jaar 3 en 4

In de laatste twee jaar loop je stage in het werkveld van games en interactie. Dit kan bij een Nederlands bedrijf, maar ook in het buitenland. Verder werk je aan verschillende groepsopdrachten voor opdrachtgevers van buiten de school of aan een eigen project. Je bedenkt bijvoorbeeld een augmented reality toepassing die zorgt dat mensen meer gaan bewegen. Of je ontwerpt een leuke en leerzame installatie voor kinderen.

Je doet in deze laatste jaren ook steeds meer onderzoek (design research). Zo kun je de designkeuzes voor jouw game goed onderbouwen. We stellen je regelmatig vragen over waarom je kiest voor een bepaalde interface, functie, techniek of doelgroep. De docenten van HKU helpen je om goede antwoorden te formuleren.

Vakken

Je volgt vakken als
  • Principles of Interaction Design
  • Empowering Creative Thinking through Programming
  • Collaborative Design
  • Building Playful Worlds

Interaction Design in het buitenland

Interaction Design is een groot internationaal werkveld. Daarom moedigen we je aan om voor je studie of stage naar het buitenland te gaan. Zo heb je de kans om een internationaal netwerk op te bouwen. We organiseren intensieve workshops samen met opleidingen en studenten in het buitenland. Hierdoor hebben een groot netwerk in onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Scandinavië, Canada, China, Zuid-Korea en Japan.
Interaction DesignWat maak je
Interaction Design

Wat maak je bij ons?

Je maakt tijdens je studie werkende technologische producten. Denk bijvoorbeeld aan interactief speelgoed of apps. Deze praktische toepassingen bedenk en ontwerp je in een project. Soms doe je dit zelfstandig, maar meestal werk je als een team.

Aan het werk!

Voor een student Interaction Design is het werkveld nooit ver weg. Onze docenten werken naast het lesgeven zelf als Interaction Designer. Als afgestudeerde heb jij de kennis en ervaring om zo in dit vakgebied aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als interaction designer, user experience designer of interface designer voor commerciële bedrijven of non-profitorganisaties. Organisaties waar onze alumni voor werken zijn Apple, IBM, Microsoft, Philips, TomTom en WeTransfer. Maar ook publieke omroepen en het festival Lowlands.

Beroepen

  • Je bedenkt en ontwerpt de interactie tussen mensen en technologische producten en services. Denk bijvoorbeeld aan websites, games, apps, toys en installaties. Je zoekt in je ideeën naar manieren om het product betekenisvol, leuk, eenvoudig en gebruiksvriendelijk te maken.

    Je werkt als interaction designer bijvoorbeeld:

    • voor een navigatiebedrijf om een indoor navigatiesysteem te ontwerpen dat waardevol en snel te bedienen is
    • voor een bank om interactieve schetsen te maken voor hun nieuwe betaal-app, zodat blinden en slechtzienden de app ook makkelijk kunnen gebruiken
    • voor een internationaal hotelketen om na te denken hoe zij hun high-tech self-service incheckbalie kunnen verbeteren
  • Je denkt na over hoe mediatoepassingen en producten – zoals websites, games, apps, toys en installaties – bepaalde ervaringen kunnen opwekken. Denk aan plezier, gemak, kooplust, verbondenheid met anderen, macht of juist angst of irritatie. Het gaat hier dus om de interactie tussen mens en technologie, maar dan met de nadruk op de gevoels- en ervaringskant.

    Je werkt als user experience designer bijvoorbeeld:

    • voor een e-learningbedrijf waar je voor een grote verzekeraar een smartphone-game maakt
    • voor een nieuwsplatform als freelancer, waar je een gebruiksvriendelijke app voor klanten ontwikkelt
    • voor een non-profit communicatiebureau om een augmented reality project te bedenken
  • Je ontwerpt en bedenkt de onderdelen van de interface voor een apparaat (computer, tablet, installatie) of programma (app, game of website). De interface is de communicatielaag tussen jou en een apparaat. Hij zorgt ervoor dat je het apparaat opdrachten kunt geven. Daarnaast bepaalt de interface hoe mooi, leuk, indrukwekkend of ingewikkeld je het apparaat vindt.

    Je werkt als interface designer bijvoorbeeld:

    • voor een grote autoproducent waar je het dashboard van een semi-zelfsturende auto ontwikkelt
    • voor een reclamebureau en helpt organisaties met een sfeervol en functioneel design voor hun website
    • als freelancer voor een ziekenhuis, waar je een nieuw interface ontwerpt voor hun medische systemen
Interaction DesignActueel
Interaction Design

Wat speelt er

Interaction DesignAanmelden en toelating
Interaction Design

Aanmelden en toelating

Aanmelddeadline

Aanmelden voor de opleiding Interaction Design is niet meer mogelijk.

Is er nog plek?

Je kunt je niet meer aanmelden voor de opleiding Interaction Design.

Je hebt minimaal één van de volgende diploma's

  • havo of vwo
  • mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma
Doe je havo met het profiel Cultuur en Maatschappij? Dan moet je ook wiskunde in je pakket te hebben. Dit mag wiskunde A of B zijn.

Beoordelingscriteria

Wij zijn op zoek naar creatieve talenten die interesse hebben in de nieuwste technologie. In het toelatingsproces bekijken wij je motivatie, de ontwerpopdracht die je krijgt en het werk dat je eerder hebt gemaakt. Zo ontdekken we of de studie bij je past.

Verder:

  • Je hebt een passie voor nieuwe technologie en interactie
  • Je hebt voldoende beeldende en creatieve vaardigheden
  • Je hebt talent voor ontwerpen, vormgeving en ideeën beargumenteren
  • Je bent in staat om problemen op te lossen
  • Je werkt graag samen in teamverband

Selectieprocedure

Aanmelden Studielink

Je meldt je eerst met je DigiD aan bij Studielink.

Vragenlijst, vijf beelden, ontwerpopdracht en portfolio

Na je aanmelding ontvang je een bericht met daarin o.a. de toelatingsopdracht en een uploaddeadline. De opdracht bestaat uit een viertal opdrachten: voorstelfilmpje, vijf beelden, ontwerpopdracht en portfolio. Ook ontvang je informatie over hoe je je opdrachten kunt uploaden.

Toelating

Aan de hand van de toelatingsopdracht vindt de beoordeling plaats. In enkele bijzondere gevallen kan gevraagd worden om aanvullende informatie te verstrekken. Je ontvangt hierover per e-mail bericht met daarin een deadline wanneer je de aanvullende informatie moet aanleveren.

Uitslag

Een toelatingscommissie bekijkt en beoordeelt je ingeleverde werk. Op basis hiervan worden kandidaten toegelaten, afgewezen of op een wachtlijst gezet. In enkele bijzondere gevallen kan gevraagd worden om aanvullende informatie te verstrekken. Je ontvangt dan een e-mail met daarin een deadline wanneer je de aanvullende inforamtie moet aanleveren.

Binnen 6 weken na de toelatingsdatum ontvang je de uitslag per e-mail. Je ontvangt altijd de beoordeling van de toelatingscommissie. Het kan voorkomen dat je geschikt bent voor meerdere richtingen. Of juist voor een andere studierichting dan waarvoor je je had aangemeld.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Aanschafkosten van eigen apparatuur bedragen ongeveer € 1.350,-.

    Denk hierbij aan onderstaande spullen van een goede kwaliteit:
    - Laptop
    - Internetaansluiting
    - Headset en microfoon
    - Werkplek thuis (vanwege COVID)

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact