Projecten

Op deze pagina vind je projecten die zijn ontwikkeld door expertisecentra en lectoraten van HKU. De projecten hebben een maatschappelijke relevantie, gaan mee met ontwikkelingen uit het creatieve werkveld of zorgen voor vernieuwing van het (kunst)onderwijs.

creating cultures of care

HKU richt zich met het loichtpunt De Kunst van Zorg en Welzijn op de unieke bijdrage die de kunsten kunnen leveren aan de uitdagingen in de zorg.

In onderzoeks- en innovatieprojecten richten we ons op de rollen, methodologieën, praktijken en impact van transdisciplinaire samenwerkingen, in zowel het zorgdomein als in culturele omgevingen en artistieke praktijken. Dit doen we onder andere in praktijkgerichte onderzoeksprojecten als Robotstories, In Search of Stories, IYANTWAY en e-Health Junior. Kijk hier voor een projectenoverzicht op dit thema.

Futurelabs

Futurelabs zijn multidisciplinaire experimenten, waarin docenten, onderzoekers en excellente studenten de grenzen van actuele technologie opzoeken. Denk hierbij aan virtual reality in relatie tot audio-design en motion capture voor theatertoepassingen, of aan sensoren en camera’s in virtuele ruimtelijke vormgeving en robotica.

Maker in de bibliotheek

De bibliotheek als creatieve ontmoetingsplek. Dat was het startpunt van het project ‘Maker in de bibliotheek’. In samenwerking met bezoekers, medewerkers en voorbijgangers van de Bibliotheek Utrecht maakten HKU-studenten kunst in de bibliotheek. Zij richtten zich in het bijzonder op mensen die normaal gesproken niet zo snel met kunst in contact komen.

Boutiq Foundation

De Boutiq Foundation is een Oegandese organisatie die Afrikaanse muziek en artiesten stimuleert. Studenten van HKU Muziek en Technologie krijgen de kans om stage te lopen bij deze organisatie. Zij produceren muziek, experimenteren met lokale artiesten en organiseren mede het Nyege Nyege Festival waarvan Boutiq Foundation de organisator is.
Lees meer.

Living Labs Applied Game Jam

48 uur lang applied games ontwikkelen die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen: dat is het doel van de Living Labs Applied Game Jam. Tijdens deze interculturele uitwisseling spelen Nederlandse en Zuid-Koreaanse studenten games waarbij zij een wereldprobleem moeten aanpakken. De kwesties gaan bijvoorbeeld over educatie, gezondheid of duurzaamheid.

Studio 21st Century Skills

Welke vaardigheden moeten studenten, onderwijsgevenden en professionals hebben in de 21e eeuw? Dat is waar Studio 21CS onderzoek naar doet. Dit platform verbindt onderzoekers, onderwijs en het werkveld met elkaar om zo het werk van professionals – nu en in de toekomst- te verbeteren.

SuNSE – Support Network for Social Entrepeneurs

SuNSE is een project dat sociaal ondernemerschap in gebieden met economische krimp ondersteunt. Met een combinatie van ondersteuningsmodellen creëert dit Europese project zelfvoorzienende netwerken voor ondernemers. HKU onderzoekt hoe dit idee tot leven kan komen voor de betrokken mensen, met behulp van hun ervaring met interactieontwerp.

Kunst = Onderzoek

Kunst = Onderzoek is hét platform voor onderzoek in de kunsten. Daarnaast is het de denktank voor kunst-lectoraten in het maatschappelijke debat over de waarde en de waardering van kunst. Het platform biedt ook inhoudelijke en praktische bijdragen aan ontwikkelingen van promotietrajecten in de kunsten.

Contact

Heb je interesse in een project met HKU-studenten of medewerkers? Bekijk dan de pagina HKU voor bedrijven of neem contact op met het Expertisecentrum Onderzoek, Innovatie en Internationalisering.