Multidisciplinariteit

Multidisciplinariteit in relatie tot creatieve maakprocessen is een van de onderzoeksgebieden van HKU.
Multidisciplinariteit

Dit doen we

In dit onderzoeksgebied wordt onderzocht op welke manier de artistieke uitingen van creatieve professionals steeds meer hybride worden. Welke gevolgen heeft het voor de werkwijzen en het creatieve maakproces als disciplines en media niet langer gescheiden of afgebakend zijn? Hoe kan er transmediaal, transdisciplinair of in co-creatie gewerkt worden?

Deze hybride werkwijze en houding zie je ook terug in de samenwerking tussen kunst en andere vakgebieden. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of gedragsontwerp. Zo worden toeschouwers of gebruikers steeds vaker mede-makers, en al eerder in het proces betrokken.

Dit maken we

Projecten

If You Are Not There Where Are You

In dit onderzoeksproject werkten kinderen en jongvolwassen samen met kunstenaars en onderzoekers. Ze zochten naar manieren om de ervaring van hun epileptische absences (dat zijn aanvallen waarbij ze even ‘afwezig’ zijn) te communiceren met de buitenwereld. Zoals naar familie en vrienden, maar ook naar neurologen. Bijvoorbeeld door beeld, geluid of ruimtelijke belevingen daarvoor te gebruiken.

IRIS

In dit co-creatieproject mogen bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland meedenken over het proces dat nodig is om over te gaan op duurzame energie (in het kader van het EU-energietransitieproject).

Publicaties 

Bekijk hier alle publicaties

Gerelateerde onderdelen


Performatieve maakprocessen

Dit lectoraat versnelt, versoepelt en vernieuwt creatieve maakprocessen in alle kunsten met een performatief karakter. 

Innovatiestudio

De Innovatiestudio zet ontwerpdenken in diverse domeinen buiten de kunsten in om complexe vraagstukken op te lossen.

Contact

Contactpersoon: Debbie Straver (Portefeuillehouder onderzoek)
Email: debbie.straver@hku.nl
Telefoon: +31 (0)30-2091509
Locatie: Nieuwekade 1