HKU Design-studenten ontwerpen nieuwe outfits voor nijntje

  • 16 June 2020
Ter ere van nijntje’s 65e verjaardag ontwierpen modestudenten uit Nottingham, Hong Kong, Milaan, Mexico én Utrecht zesentachtig nieuwe outfits voor het Utrechtse konijn. Het Centraal Museum toont de ontwerpen tijdens de tentoonstelling ‘nijntje, 65 jaar bron van inspiratie’ van 20 juni t/m 20 september 2020.
HKU Design-studenten ontwerpen nieuwe outfits voor nijntje

Jong aanstormend talent

De studenten creëerden de nieuwe outfits voor nijntje op uitnodiging van Mercis bv, dat wereldwijd de rechten op Bruna’s werk beheert en in 2019 startte met het project Miffy Fashion Design. Het primaire doel: Dick Bruna’s liefde voor het creatieve proces delen en jonge ontwerpers een platform geven om hun eigen perspectief te delen.

Ronald van der Kemp

Kunst- en ontwerpacademies uit vijf landen deden mee, waaronder HKU Design. De (voornamelijk Fashion-)studenten lieten zich inspireren door Dick Bruna’s werk, filosofie en vormgevingsprincipes. Haalbaarheid van hun ontwerp, het versimpelen van het ontwerpproces en het integreren van duurzaamheidsprincipes speelden een rol bij de creatie. Ontwerpdocenten Karel Bakker en Irene Ennen en befaamd Nederlands ontwerper Ronald van der Kemp ondersteunden de HKU-studenten in hun ontwerpproces.

Hedendaagse ontwerpen

Het resultaat is een reeks moderne nijntje knuffels die past bij de uitdagingen van deze tijd. Tussen de ontwerpen zitten bijvoorbeeld een nijntje in ruimtepak, geïnspireerd op de film 2001: A Space Odyssey, een nijntje geïnspireerd op Oaxaca-Mexicaanse volkskunst en een nijntje in een haute couture jurk.

Nijntjes in productie

De tien beste ontwerpen werden door een jury van bekende modeontwerpers geselecteerd en worden eind dit jaar beloond met de officiële uitvoering van hun ontwerp, dat wereldwijd in productie genomen wordt. Twee van de tien winnende ontwerpen zijn afkomstig van HKU-studenten Ceciel Beltman en Rose Mol.

'nijntje, 65 jaar bron van inspiratie’ is van 20 juni t/m 20 september 2020 te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Deelnemende HKU Design-studenten: Sofie Aaldering, Nadia el Barnoussi, Ceciel Beltman, Ellen Bloo, Wailun Deng, Merche Ariza Gallego, Sybrand Jansen, Welmoed Jonker, Stephanie van der Laan, Ellen Liu, Celine Losekoot, Rose Mol, Andrea Ortega, Rebeccah Rozenberg, Mus Ruig, Angela Segard, Femke Stoop, Gabrielle Swart, Evi Teurlincx, Jill Wright.