Ze zien wat je wilt

Aschra van der Woude (26) en Romy Kwaks (23) zijn aan het afstuderen voor docerend theatermaker. Ze leerden elkaar kennen op de opleiding Docent Theater en bleken niet alleen interesses, maar ook dromen te delen. Met hun eigen theaterbedrijf “Feel To Heal Theater” willen ze jongeren laten ontdekken wie ze zijn, waar ze goed in zijn en hoe ze in contact kunnen komen met hun persoonlijke kwaliteiten. “Dat leer je niet op school, maar het is wel de basis van het leven.”

Aschra: “Jongeren in hun kracht zetten, daar maken we ons hard voor. We werken met theatrale oefeningen en thema’s zoals kwetsbaarheid, inzicht in emoties, zelfvertrouwen, intuïtie en ‘in je lichaam komen’. Niemand leert op school hoe je moet communiceren of hoe je mentaal gelukkig kan leven, maar ook dat is, net als het in contact komen met je persoonlijke kwaliteiten wel de basis van het leven.”

Romy: “Veel studenten weten bij het afstuderen nog steeds niet waar hun kwaliteiten liggen. Dat is superzonde. Daar krijg je stress van, of nog erger: angsten en depressies. Als je vroeg begint kun je dat misschien voorkomen.”

Eigen pad

Aschra: “We zitten bij elkaar in de klas. Gek genoeg leerden we elkaar vorig jaar pas kennen. We hadden beiden het idee om theater in te zetten als middel voor zelfontwikkeling. Zo werden we beste vriendinnen. Waarom starten we niet een eigen bedrijf? zeiden we tegen elkaar. Toen zijn we workshops gaan ontwikkelen en nu zitten we hier.”

Romy: “Veel klasgenoten willen maker óf docent worden. Dat was allebei net niet wat wij wilden, dus kozen we ons eigen pad, samen.”

Angststoornis

Aschra: “Ik hield me al een tijdje bezig met zelfontwikkeling. Ik had voorheen een angststoornis. Het overheerste mijn leven. Dat moest anders, dus ben ik over angststoornissen gaan lezen, zelf coaching gaan volgen, gaan mediteren en yoga gaan doen. Dat heeft me veel gebracht. In deze maatschappij zit iedereen zo enorm in het hoofd. We gaan maar door en door. Veel jongeren beseffen niet welke kwaliteiten ze bezitten. Als ze gaan voelen, leren ze zichzelf kennen en kunnen ze die kwaliteiten versterken, zodat ze hun beste ‘ik’ naar voren halen en hun mooiste leven kunnen leven. Theater gaat ook over voelen en ervaren, dus ik wilde zien of ik de twee werelden van zelfontwikkeling en theater aan elkaar zou kunnen koppelen.”

Romy: “In de afgelopen vier jaar op HKU hebben we veel
oefeningen gehad die gericht zijn op lichamelijkheid en bewustwording in je lijf. We merkten zelf ook dat er vanbinnen iets gebeurde als we zo’n oefening deden.”

Supportive

Romy: “We hadden het hele concept voor Feel to Heal al in ons hoofd, we moesten het alleen nog op papier krijgen. Daar werden we heel goed in begeleid door de docenten hier. We konden altijd terecht met vragen, ook financiële vragen zoals: ‘Hoeveel vraag je voor een workshop?’ We mogen onze eindstage binnen ons eigen bedrijf doen, zodat we echt professionals kunnen worden. HKU is heel supportive.”

Kennismaken met HKU? Kom naar de Open Dag!

Zwart gat

Romy: “Vaak hoor je: ‘je valt in een zwart gat als je afgestudeerd bent’. Maar wij weten precies wat we willen en daar werken we naartoe. Het is een fijne gedachte om te weten: dit is ons doel en hier gaan we voor. HKU geeft ons de ruimte om dit ook echt uit te voeren. Op HKU geldt: we zien je kwaliteiten, we zien wat je wilt en we gaan er alles aan doen om jou daarin te begeleiden.”

Stappen maken met je eigen bedrijf

Romy: “Normale of bijzondere scholen, woongroepen, instellingen; we maken geen onderscheid in de plekken waar we de workshops geven. We werken juist ook graag met kwetsbare jongeren.

Pretty Woman is een stichting die onder andere meiden opvangt die te maken hebben gehad met een loverboy. Met die meiden werken we aan zelfvertrouwen en grenzen aangeven, op een speelse manier. Het is zo mooi om te zien dat ze dan ook echt stappen vooruitzetten.”

Transformaties

Romy: “Die transformaties blijven ons echt bij. Laatst was er nog een meisje dat begon met een ineengedoken, ongeïnteresseerde houding, maar aan het eind kwam ze toch vragen wanneer ze weer mee kon doen. Er zat nog wat ongemak, het was een heel stoere dame, maar we hadden haar toch opengebroken.”

Ashra: “Of van die heel stoere jongens, die dan zeggen dat ze het tof vonden en dat ze nieuwe inzichten hebben opgedaan: ‘Ik ga je volgen op Insta!’ Uiteindelijk wil iedereen zich goed voelen en dat is zo mooi om te zien.”

Droomdoel

Ashra: “Ons droomdoel is dat Feel to Heal groots wordt en dat veel mensen de workshops kunnen gaan geven. Ik zou nooit hele dagen alleen op ons kantoor willen zitten. Ik vind het magisch om die transformaties te zien bij de jongeren. Zelf theaterworkshops geven, dat maakt me echt verliefd op dit vak.”