Omringd door getalenteerde mensen

Sabine Willems (24) en Elmer Makkinga (23) zijn geen doorsnee-studenten van HKU Muziek en Technologie, Composition Electronic Music. Hoewel ze zich beiden graag afzonderden, werken ze inmiddels veel samen. “Het is tof om elkaars sterke punten naar voren te halen.”
Sabine: “Elmer en ik hadden in de wandelgangen wel eens goede gesprekken. Het was fijn om met iemand te kunnen praten die niet zozeer kwam om nieuwe vrienden te maken. Ik sta er best voor open, maar ik ben niet het type dat plakt aan anderen. Wij zijn meer op onszelf dan de rest en daardoor gaan wij goed samen.”

Aangepast

Elmer: “Ik heb me wel een beetje aangepast destijds. De meest luidruchtige mensen zorgden voor een masculiene en competitieve sfeer. In mijn uiterlijk was ik toen nog niet met gender bezig, maar ik voelde wel dat ik er niet bij hoorde. Waar dan wel bij, vroeg ik me af. Dat heeft even tijd gekost. En die afstand tussen mezelf en de rest was moeilijk. Later veranderde de sfeer, mensen werden minder competitief. Ik genoot ervan dat ik met al die getalenteerde mensen omringd was en voelde: Ik weet dat ik hier wil zijn en dat ik hier mág zijn.

Kat in ‘t bakkie

Sabine: “Tijdens de Open Dag wist ik: dit is ‘m. Kat in ‘t bakkie. Ik kwam van de mbo Sound Design in Leeuwarden. Dat was lopende-bandwerk: Jij wordt een onderdeel van de grote muziekmachine en daarvoor gaan we je klaarstomen. Op HKU is het gesprek over kunst heel anders. Hier stellen we onszelf vragen als: Hoe voelen we ons hierbij, hoe sterk is het concept? “

Kennismaken met HKU? Kom naar de Open Dag!

Elmer: “Ik heb eerst een jaar Scheikunde gestudeerd en later een paar maanden Japans. Tussendoor heb ik nog auditie gedaan bij het Conservatorium in Amsterdam, maar ik werd niet aangenomen. HKU Muziek en Technologie geeft je een andere kijk op muziek dan de klassieke opleidingen. Je hoeft hier niet per se de theorie te kennen om iets goeds te kunnen maken.”
Sabine: “Het liefst maak ik mooie dingen, zonder precies te weten hoe het zit. Dat heeft iets magisch.”

Samenwerken

Sabine: “We zaten vanaf het begin bij elkaar in de klas. We werken met dezelfde software en kunnen daardoor heel makkelijk samenwerken. Alles wat we maken komt uit de laptop. Meer dan twee speakers hebben we vaak niet nodig. Toch zitten we vaak tot laat te zwoegen in de studio’s op HKU. De ruimtes zijn er erg fijn."
Elmer blinkt uit in muziektheorie, en er zijn een hoop muziektheoretische dingen waar hij me mee kan helpen. Dat lijk jij ook niet erg te vinden, toch Elmer? Ik vind het op mijn beurt heel leuk om te mixen. Zo doen we beiden ons eigen ding, en componeren we samen.”
Elmer: “Jij hebt een heel goed gevoel voor ritme. Het is verfrissend om met jou te werken.”
Sabine: “Melodisch en harmonisch blaas jij elke keer de hersenen uit m’n kop. Het is tof om in zo’n samenwerkingsproject van elkaar te leren en elkaars sterke punten naar voren te halen. We vinden niet altijd alles allebei tof, dus we kunnen elkaar ook bevragen en dat maakt het ook interessant.”

Eigen stem

Sabine: “Het begint zich steeds meer te ontrafelen wie ik ben als artiest. HKU heeft daar aan bijgedragen door telkens maar allerlei ballen naar me te gooien, die ik dan allemaal als het ware moest vangen. Op een gegeven moment realiseerde ik mij dat ik niet met al die ballen iets hoef. Ik kan er ook een paar uitkiezen. Daar moest ik even vrede in vinden.”

Identiteit

Elmer: “Ik heb ook steeds beter een beeld van mezelf als artiest. Ken je Vocaloid? Dat is een zangstemsynthesizer waarmee je zelf een stem kan maken. Deze stijl werd in Japan heel populair toen iemand een avatar, Hatsune Miku, rondom zo’n synthetische stem bedacht.
Ik moet wel bekennen dat ik het heel leuk vind om een vrouwelijke stem, die ik zelf ‘synthesize’, mijn tekst te laten zingen. Ook al vind ik het soms gênant om zo iets te presenteren. Ik maak veel gebruik van die stem. Het hoort bij mijn artistieke identiteit.”