“Je hóeft niet te kiezen.”

Interview met Sara van Vliet

Sara is marathonschaatser en maakt autonome kunst. In haar werk brengt ze haar twee favoriete werelden samen. “Je hóeft niet te kiezen.”

Hut

“Vandaag mag ik naar school, om te werken in de ateliers. Zo fijn dat het kan. Samen schilderen is echt superleuk en de Pastoefabriek is een heel inspirerende werkomgeving. Ik woon bij mijn ouders. In de coronaperiode had ik niet echt een plek om binnen te schilderen. Ik ben graag buiten, dus ben ik op zoek gegaan naar pallets en heb toen een eigen atelier in de tuin gebouwd. Het is een hutje van ongeveer vijf bij acht. Binnen zaten mijn ouders de hele tijd bovenop me. Ergens zorgden zij er op die manier voor hoe m’n werk eruit kwam te zien. Toen ik buiten ging schilderen werd ik eerder een act voor ze. Ze waren niet langer onderdeel van mijn werk, maar toeschouwers.”

Schaatskunst

“Ik was elf toen ik begon met schaatsen. Ik pakte snel de techniek op, had duidelijk talent. Op m’n zestiende was ik marathonschaatser en uiteindelijk mocht ik bij de topdivisie. Ik dacht eerst dat het een soort zwakte van me was dat ik aan topsport doe, dus wilde ik het tegen niemand vertellen. Maar eigenlijk kan het juist echt een kracht zijn. Kunst is niet een onderwerp waar over te praten valt binnen de sportwereld. Over het algemeen is het ‘kunst begrijp ik niet’. Het leek me tof om die twee werelden bij elkaar te brengen. Als sporter ben ik anders omdat ik kunst maak en andersom is dat ook zo. Ik zie wel veel gelijkenissen. Voor beide moet je heel veel discipline en doorzettingsvermogen hebben en jezelf uitdagen om verder te komen. Ook probeer ik het fysieke van sport terug te brengen in mijn werk.”

Best wel pittig

“Ik zat voorheen op een school die helemaal gericht was op sport; Sport en Coaching. Op een gegeven moment was ik personal trainer. Ik dacht: leuk, maar wat wil ik nou écht? Ik was elke les aan het tekenen, echt slechte tekeningen hoor, maar toch. Ik had ineens een ingeving en besloot dat ik een kunstopleiding wilde doen.

Mijn discipline en doorzettingsvermogen kwamen toen naar boven. Elke zaterdag ging ik tussen de training en wedstrijd naar school. Ik heb een jaar heel hard gewerkt en toen is het gelukt. Het was wel pittig maar ook weer niet, als je iets heel leuk vindt dan kost het ook geen energie.”

Rustmomentje

“Sport is mijn vrije tijd. Iedereen heeft een leven naast de kunstopleiding. Bij mij is dat sport. In de zomer doe ik heel veel duurtrainingen op de fiets. Dat zijn de momenten dat ik echt afstand doe van alles, dat zijn mijn mentale rustmomentjes. Ik heb mezelf in zo’n rustperiode ook wel eens helemaal volgepland met feestjes, en dan was ik daarna veel vermoeider dan na een trainingsweek.”

Element

“Met sport kan ik soms zó in m’n element zitten dat ik mezelf echt even een duw moet geven om met mijn hoofd op school te zijn. Ik heb nu voor mezelf twee vaste studiedagen in de week ingepland, zodat ik dan nergens anders mee bezig ben. Andersom kan ik ook helemaal opgaan in de opleiding. Vorige winter was dat het geval. Bijna elke wedstrijd viel ik. Ik had te weinig focus, was zo druk met alles. Ik was meer op school en dan zag ik iedereen werken en dacht ik telkens ‘dat wil ik ook maken’, en ‘kan ík dat ook maken?’ Ik was het helemaal kwijt.

Alleskunner

“Ik wil het liefst alles zijn en kunnen. Dat is mijn grootste valkuil. Ik hou echt niet van stilzitten. Ik wil het uiterste uit mezelf halen. Ik kan me soms heel verdrietig voelen als ik een negatieve beoordeling krijg op school of bij het schaatsen. Als ik moe ben na een schooldag en ik door moet naar mijn training, dan krijg ik van het sporten juist weer energie. Ik kom weer tot leven en dat fysieke wil ik ook meegeven aan de kunstwereld. Dat je van bewegen energie krijgt.”

Geen Bevlieging

“Ik heb nooit gedacht dat kunst een bevlieging van me was. Wel vond ik het zwaar dat ik elke keer te horen kreeg dat je topsport en een kunstopleiding niet kunt combineren, en dat ik elke keer moest bewijzen dat het wél kon. Ik wil andere studenten meegeven: je hóeft niet te kiezen. Het maakt je een mooier en sterker persoon als je doet wat je leuk vindt. Bedenk wat jou, jou maakt. Kunst is wat je er zelf in ziet. Als ik afgestudeerd ben wil ik kunstenaar worden. Het wordt misschien wel hard werken, maar ik doe dit liever dan elke dag naar kantoor gaan en voor een ander werken.”
Tekst: Shinta Lempers
Fotografie: Studio Airport

oktober 2020