Een herkenbare stijl ontwikkeld

Sanne Kaal (22) is derdejaars Product Design. Als ze niet in een van de werkplaatsen te vinden is, is ze wel aan het creëren in haar gedeelde studioruimte. Waar dan ook, ze is aan het experimenteren. “Ik vind het leuk dat als er gezegd wordt: dit hoort niet op die stof, om het dan juist te doen.”
“De middelbare school heb ik nooit afgemaakt. Ik wist zeker dat ik naar een grafische mbo-school wilde. Waarom zou ik de havo dan afmaken? De hbo-kunstopleidingen intimideerden me. Ik durfde het toen nog niet aan. Ik had ook meer behoefte aan gerichte opdrachten. Nu ben ik veel zelfverzekerder.”

Werkplaatsen

“Toen ik hier begon, was ik al wat ouder. Ik had al veel kunnen rondneuzen en bedenken wat ik wilde. Ik koos voor HKU omdat ik meer technieken wilde leren en de werkplaatsen hier heel vet vond. Tegelijkertijd vond ik ze ook eng, hoor. Bij hout en metaal ben ik nog steeds bang dat ik iets verkeerd doe, en iedereen dan over m’n schouder meekijkt. Die materialen trekken me ook niet zo. Ik voel me wel erg comfortabel bij keramiek en bij de lasermachine. Daar is een heel mooie combinatie uitgekomen, lasersnijden en keramiek. Daar wil ik echt mee verder.”

Sierlijk

“In het eerste jaar was ik nog zoekende. Het tweede jaar is wat vrijer en daardoor heb ik toen veel meer stappen gezet. Inmiddels heb ik wel een herkenbare stijl ontwikkeld. Mijn werk is heel sierlijk, en het resultaat is altijd heel anders dan ik in m’n hoofd had. Ik doe heel veel experimenten. Ik vind het leuk dat als er gezegd wordt: dit hoort niet op die stof, om het dan juist te doen.”

Vrijheid

“Ik zit vaak tot ‘s avonds laat op school. Ik vind het heel fijn om er te zijn, in de werkplaats, lekker in de gangen, in het klaslokaal, overal. Tijdens de Open Dag van Product Design kreeg ik al een gevoel van: hier ga je alles zelf ontdekken en ondervinden, in plaats van opdrachten uitvoeren voor de Hema of een ander bedrijf. Dat had ik al geleerd op m’n vorige opleiding. Producten maken voor merken vind ik ook leuk, maar ik heb de vrijheid nodig om een opdracht naar mijn hand te zetten. Dat heb ik gevonden bij HKU.”

Kennismaken met HKU? Kom naar de Open Dag!

Product

“Ik ga een webshop opzetten met werk van jonge, lokale ontwerpers. Ik vind het leuk om met andere designers bezig te zijn. Ik hou van organiseren en fotograferen, en ik ben van nature al bezig met het verkoopaspect. Daar denk ik ook over na bij mijn eigen werk, bijvoorbeeld bij de keramieken koffiemaker die ik heb gemaakt. Ik denk dat het nu al belangrijk is om te bedenken hoe ik mijn producten in de markt ga zetten, mega-interessant. Maar ik merk dat docenten hier tegengas geven. Zo van: doe nog maar niet.”

Voorbeeldstudent

“Ik ben het type student dat HKU zoekt, denk ik. Ik weet niet of positief of negatief is. Het experimenteren zit er goed in bij mij. Ook in mijn eigen studio doe ik heel veel experimenten. Dat zijn mijn hobbyprojecten. Ik werk nooit naar een eindresultaat toe. Gewoon maar doen, allerlei verschillende werkplaatsen combineren; dat is typisch HKU.”

Succesvol

“Ik zie het niet zitten om hierna fulltime voor een baas te werken. Het wordt dan ook tijd om succesvol te worden als ontwerper. Ik hoop dat mijn werk straks aanslaat, en ik alleen kan doen wat ik leuk vind. Het liefst zou ik natuurlijk ook een bekende naam worden. Maar goed, zoals mijn projecten ook al laten zien: ik kan iets voor me zien, maar meestal wordt het iets heel anders.”