Daniëls ontwerpersblik

Interview met Daniël Korssen

Speels, verrassend, interessant, experimenteel. Daaraan kun je een project van Daniël Korssen (21) herkennen. ‘Ik wil gekke systemen ontwerpen’, aldus de tweedejaars student Interaction Design.

Ik heb enorm getwijfeld tussen de Technische Universiteit en de Kunstacademie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de HKU. Ik wil niet met mijn neus in de boeken zitten en uitgaan van de theorie. Ik wil constant dingen maken – en van daaruit leren wat je nodig hebt. Deze aanpak van de HKU past bij mij.

Geen dag hetzelfde

Geen dag op de HKU is hetzelfde. Dat spreekt mij erg aan. Soms volgen we veel vakken, soms ligt de focus meer op groepsopdrachten. Het ene moment sta je in de werkplaats te solderen, het andere moment ben je in de stilteruimte een concept aan het bedenken. Voor ik iets maak denk ik na: wat voor gevoel levert dit op? Dat psychologische aspect vind ik heel interessant. Ik wil mensen ervaringen geven door middel van technologie.

Tekenen en schreeuwen

Een mooi voorbeeld is een project uit het eerste jaar. Daarvoor had ik een online tekentool gemaakt, waarbij je kunst maakt met je emoties. Door hard schreeuwen en door middel van gezichtsuitdrukkingen verandert je tekening. Een leuke manier om mensen uit hun comfort zone te halen. Voor een andere opdracht moesten we een zelfportret maken. Het leuke is dat iedereen een totaal andere invulling geeft aan zo’n opdracht. Ik heb hiervoor een chatbot gemaakt, op basis van 59.353 WhatsApp-berichten die ik heb verstuurd.

Borstengalerij

We doen ook vaak opdrachten voor echte klanten, met echte probleemstellingen. Zo vroeg Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit, of we iets interactiefs wilden ontwerpen op het gebied van body positivity. We hebben The Bodies Gallery gemaakt. Dit is een website waar je je eigen borsten kunt tekenen. In de galerij kun je zien dat iedereen anders is – en dat is helemaal oké. De klant was heel tevreden met de site.

Interesses ontdekken

Na het VWO heb ik een tussenjaar gewerkt als software developer. Ik dacht dat ik vooral wilde werken aan websites en apps. Inmiddels gaat mijn interesse meer uit naar virtual en augmented reality. Daar wist ik vóór de HKU helemaal niets van. Interactieve game-ervaringen creëren, 3D-modelleren, fysiek schilderen achter de ezel, programmeren, solderen; je leert hier van alles. Tijdens deze opleiding kun je echt ontdekken waar je interesses liggen.

Gekke systemen

Ik hou van speels, verrassend, nieuw, interessant, experimenteel. Het liefst word ik zelfstandig ontwikkelaar van gekke, creatieve systemen. Eigenlijk wat ik nu al doe, maar dan in een meer commerciële context. Denk bijvoorbeeld aan een gekke installatie voor een festival of nieuw winkelcentrum. Het lijkt me ook interessant om binnen een bedrijf met de afdeling Research & Development te experimenteren wat er op technologisch gebied mogelijk is.

Ontwerpersblik

Wat de opleiding me vooral gebracht heeft? Een ontwerpersblik. Of ik incheck bij het station, een film kijk of zit te gamen: ik vraag me constant af: hoe werkt dit? Hoe kan het beter? Tijdens de opleiding worden we getraind om bij alles vragen te stellen. Dat is heel waardevol.

Tip van Daniël

Voor je toelating heb je een portfolio nodig. Dat hoeft niet helemaal af en gelikt te zijn. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je nieuwsgierig bent, dat je durft te experimenteren, dat je de interactie zoekt. Ga in je vrije tijd kijken waar je interesses liggen en probeer dingen uit.

tekst Annemarie van der Eem
beeld Lea Groeliker