Creatief of Techneut? Allebei!

Interview met Noa van Bentem

Van robots tot een fitbit voor koeien; Interaction Design kom je overal tegen. 'Dat is het gave van deze opleiding: je kunt het overal toepassen', aldus Noa van Bentem, tweedejaars student Interaction Design.

Dat wil ik!

Hiervoor heb ik de mbo-opleiding Game Art gedaan bij het Mediacollege Amsterdam. Bij mijn stagebedrijf – een gamestudio – liep ook een Interaction Designer rond. Hij liet me zien wat Interaction Design is en wat je ermee kunt. Toen dacht ik meteen: dat wil ik ook. Het is heel divers. Waar een systeem is en een gebruiker, daar kan een Interaction Designer aan te pas komen.

Van stoep tot scifi

Veel dingen kunnen naar mijn mening beter worden ontworpen. Soms loop ik over een stoep en denk ik: waarom is die stoep zo gelegd? Iedereen ziet toch dat dit niet handig is. Dat irriteert mij dan. Als Interaction Designer kun je zorgen voor gebruiksvriendelijke oplossingen. Of het nou om een stoep gaat, een spel, websdesign, de interface van een scifi-film of een kunstinstallatie. Dat is het gave van deze opleiding: je kunt het overal toepassen.

Design en techniek

Het is een pittige opleiding, waarin je met veel dingen tegelijk bezig bent. Ik kom bijvoorbeeld net uit de werkplaats. Daar heb ik een stoel gelast. Ook zijn we bezig met programmeren en design. Of ik een creatief of techneut ben? Allebei vind ik leuk. Ook het psychologische aspect vind ik heel interessant. Als Interaction Designer ben je heel mensgericht bezig. Wat voelen mensen? Hoe gedragen ze zich? Hoe ervaren ze dingen? We leren na te denken over design en hoe je als designer je doel kunt bereiken.

Potje Pong bij het stoplicht

De opleiding begint heel breed. In de eerste twee jaar krijg je een set basis-skills aangeleerd. Daarna kun je kijken: wat vind ik tof? Als je weet wat je wil, kun je je specialiseren. Je krijgt de ruimte om je eigen ding te doen. Zo doe ik nu een keuzevak gamify. Bij dat vakgebied kijk je bijvoorbeeld hoe je bij een stoplicht een game kunt maken voor voetgangers. Door een schermpje aan elke kant te hangen, kun je een potje Pong spelen met iemand aan de overkant van de straat.

Robots en koeien

Vanaf het derde jaar ga je stage lopen. Ik zou dat graag doen bij een bedrijf dat een soort huisdier-robots maakt. Die zijn er puur voor menselijk vermaak. Het lijkt me interessant om te kijken hoe je kunt zorgen dat mensen vertederd raken door die robots. Laatst hadden we trouwens een stagemarkt hier op de HKU. Daar heb ik gepraat met iemand die een soort fitbit voor koeien maakt. Dankzij de data die dat oplevert kan de boer beter voor zijn koeien zorgen. Dat vond ik ook interessant.

Diploma, en dan…

Na mijn bachelor wil ik mijn master halen. Mijn plan is om daarna eerst te gaan freelancen. Dan kan ik kijken in wat voor bedrijf ik het liefst werk. Ik wil van alles wat proeven.

Tip van Noa

Denk je erover om je in te schrijven voor de opleiding Interaction Design? Doe onderzoek naar wat het is, maar ook wat het voor jou kan zijn. Deze opleiding is zo breed. En sommige vakken klinken misschien eng, maar laat je niet afschrikken. Toen ik hier kwam kon ik bijvoorbeeld niet programmeren. Dat vond ik best spannend. Maar het komt allemaal goed.

tekst: Annemarie van der Eem
beeld: Anne Toonen