Stabat mater

Sara Corbey en Hanno Egger

Stabat mater
Zo luidt de beginregel van het gedicht dat in de 13e eeuw geschreven werd door een franciscaan (mogelijk Bonaventura, John Peckham of Jacopone da Todi) ter ere van Maria die treurt om het lot van haar zoon Jezus aan het kruis. Het is door vele componisten op muziek gezet en Pergolesi's versie is een van de bekendste.

Pergolesi kreeg van een broederschap van vrome adellijke leken de opdracht een nieuw Stabat Mater te maken voor de San Luigi-kerk in Napels. Het moest dienen ter vervanging van het als 'ouderwets' beschouwde Stabat Mater uit 1724 van Alessandro Scarlatti, dat in het voorafgaande decennium elke Goede Vrijdag was uitgevoerd als onderdeel van de liturgie. Waarschijnlijk heeft Pergolesi het Stabat Mater met tussenpozen geschreven. Het slotduet schreef hij op zijn sterfbed in 1736. Pergolesi had tuberculose, waaraan hij op 26-jarige leeftijd stierf.
     
In heel Europa trok zijn Stabat Mater veel belangstelling. Het werd het meest gedrukte muziekwerk in de 18e eeuw, maar doordat niet alle muziekuitgevers even zorgvuldig omgingen met Pergolesi's autograaf, verschenen vele onnauwkeurige uitgaven. Ook verschenen bewerkingen waarbij het orkest werd uitgebreid met blazers en/of een koor werd toegevoegd. In de 20e en 21e eeuw baseert men zich bij uitvoeringen en opnamen, volgens de inzichten van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk, doorgaans op Pergolesi's oorspronkelijke partituur. Hij had in navolging van Alessandro Scarlatti gekozen voor de intieme bezetting van twee solostemmen (sopraan en altus), begeleid door strijkers en basso continuo.
    
Toegang gratis, reserveren niet verplicht.

Musici:
Sara Corbey - sopraan
Hanno Egger - alt
    
Ensemble:
Annina Kroon - altviool
Noa Staal - viool
Tanja Kim - viool
Floris Mijwaard - contrabas
Elisa van Aalst - viool
Naomi van Hessen - viool
Julia Raggers - viool
Femke Veldkamp - viool
Laura Gil Ferrer - cello
Elisenda Fusté Forès - cello
Sevastianos Motorinos - klavecimbel
Sofoklis Pagonis - altviool