Onvoldoende vooropleiding

Wil je graag aan HKU studeren maar heb je niet de gevraagde vooropleiding voor de studie van jouw keuze? Bekijk dan of je misschien de 18+/21+ toets kunt doen.

Geen diploma en toch studeren aan HKU

Heb je geen vwo-, havo- of mbo- (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma en wil je toch heel graag aan HKU studeren? Geef dit dan bij je aanmelding aan in Studielink. Je kunt dan mogelijk wel meedoen aan de toelating voor de opleiding van je keuze.

Heb je je al aangemeld maar je eindexamen niet gehaald? Neem dan contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken.

Toegelaten? Dan een extra toets

Als je op basis van het toelatingsexamen (onder voorbehoud) wordt toegelaten, nodigen we je uit voor de 18+/21+ toets. We toetsen dan of je algemene ontwikkeling voldoende is om deel te nemen aan een opleiding bij HKU. Als je deze toets met een voldoende afrondt kun je je inschrijven voor je studie bij HKU. Let op: voor de opleidingen Creative Media and Game Technologies geldt ook nog een wiskunde-eis!

Bekijk hieronder de voorwaarden voor deelname aan de 18+/21+ toets.

Originele diploma niet in handen

Heb je een verblijfsvergunning voor asiel (bepaalde of onbepaalde tijd) en niet meer de beschikking over jouw originele diploma’s? Neem dan contact op met de servicebalie Studentzaken om de mogelijkheden te bespreken.

De 18+/21+ toets

HKU maakt gebruik van de MCT-H toets die door NOA is ontwikkeld. Het is een toets die je thuis maakt, achter je computer of laptop. De MCT-H is een Multiculturele Capaciteitentest. De toets bestaat uit 8 onderdelen, hier vind je een aantal voorbeeldopgaven.

Je kunt voor deze toets niet echt oefenen, want het gaat om je capaciteiten en niet om je kennis. Op de pagina van NOA kun je wel een indruk krijgen van het type opdrachten en je kunt daar ook een proef-toets doen.

Je legt de toets thuis af. Je wordt daarbij door middel van proctoring gemonitord. Dat gebeurt met de camera en microfoon van je laptop of computer. Hier vind je meer informatie over proctoring.

De toets wordt via internet afgenomen. Je hebt de browser Google Chrome nodig om de toets te kunnen maken. Voorafgaand aan de toets krijg je een verzoek om je systeem te testen. Zo voorkomen we problemen dat je op de dag zelf. Zowel in de systeemtest als in de daadwerkelijke toets moet je je legitimeren met je paspoort of ID-kaart.

Nadat je toets is beoordeeld, vergelijken we jouw scores met de gegevens van een normgroep, te weten “eerstejaars studenten op het HBO”. Als je in vergelijking met deze groep tenminste laag-gemiddeld scoort, ben je geslaagd voor de toets.

Je krijgt de uitslag van de toets per mail toegestuurd. Zo heb je zelf meteen inzage in je resultaten.

Zodra je voor de toets bent geslaagd, krijg je vrijstelling van de vooropleidingseis. De uitslag wordt binnen twee weken na afloop van de toets via e-mail en je Studielink-account bekendgemaakt.
  • De 18+ toets is mogelijk voor de Associate Degrees en voor deze bacheloropleidingen:

    • Bachelor of Music (BMus)
    • Bachelor of Design (BDes)
    • Bachelor of Fine Art (BFA)
    • Bachelor of Theatre (BTh)
    • Bachelor of Theatre in Education
    • Bachelor of Music in Education
    • Bachelor of Fine Art and Design in Education.

    De 21+ toets is mogelijk voor deze studies, omdat je daar 21 jaar of ouder voor moet zijn:

    • Bachelor Art and Economics (BAE)
    • Creative Media and Game Technologies (BCMGT)*
    * Onder BCMGT vallen de richtingen Game Art, Game Design, Game Development, Interaction Design, Sound Design en Audio Design.

    Extra wiskunde-eis bij BCMGT studies

    Bij de opleidingen Creative Media and Game Technologies (BCMGT) is er ook een wiskunde eis. De 21+ toets geeft je alleen vrijstelling van de vooropleidingseis. Daarnaast zul je voor deze opleiding dus ook nog een van de volgende deelcertificaten wiskunde A of B aan moeten aanleveren: staatsexamen, VAVO of een certificaat van Boswell Bèta.

  • De data voor de 18+/21+ toets zijn:
    • dinsdag 7 mei 2024
    • donderdag 4 juli 2024
    • donderdag 22 augustus 2024
    • Om deel te mogen nemen aan de toets moet je op 1 september van het jaar waarin je wilt beginnen met je opleiding 18/21 jaar of ouder zijn
    • Je kunt pas deelnemen aan de toets nádat je bent toegelaten tot de HKU-opleiding van je keuze
    • De toets wordt drie keer per jaar afgenomen; in mei, juni en augustus.
    • Je wordt uitgenodigd voor de toets nadat je je hiervoor hebt aangemeld én voor deelname aan de toets hebt betaald
    • Je kunt maar één keer per jaar deelnemen aan de toets
    • De uitslag van de toets is vijf jaar geldig
  • De kosten van deelname zijn 75,00 euro.

    De kosten betaal je uiterlijk twee weken voor de datum van je toets via iDEAL. Let op: niet op tijd betalen is niet deelnemen aan de toets. Als je wél hebt betaald voor de toets maar er niet aan deelneemt, dan krijg je de kosten niet terug. Alleen als je overmacht kunt aantonen kan hierop een uitzondering worden gemaakt. De door HKU gemaakte kosten worden dan van het bedrag afgetrokken.

    Als je de toets wilt verzetten naar een latere datum nádat je bent aangemeld voor de systeemcheck, kost verzetten 25,00 euro in verband met al gemaakte kosten.

  • Heb je een functiebeperking zoals dyslexie of AD(H)D en verwacht je meer tijd nodig te hebben bij deze toets? Het is mogelijk om extra tijd te krijgen voor alle onderdelen van de toets. Voor deze aanpassing moet je je ruim op tijd (uiterlijk 3 weken voor de toetsdatum) melden. De gevraagde bewijzen moet je uiterlijk 2 weken voor de toets geüpload hebben. Het werkt als volgt:

    1. Stuur een mail met als onderwerp functiebeperking en jouw studentnummer naar toelatingen@hku.nl. Wij sturen je dan een linkje naar een pagina waar je de bewijzen veilig kunt uploaden. Stuur dus geen documenten per mail!

    2. Upload daarna via de ontvangen link:
    • Je officiële dyslexieverklaring mét het bijbehorende onderzoeksrapport óf
    • Een officieel bewijs van AD(H)D of andere concentratieproblemen
    3. Je krijgt een bevestiging per mail als je documenten in orde zijn.

    Het is niet mogelijk om achteraf aanpassingen aan de toets te doen, dus zorg dat je ruim op tijd bent met het insturen van je documenten.

    Heb je hierover nog vragen, mail dan de studentendecaan via sz@hku.nl.

Contact

Heb je vragen? Kijk eerst of het antwoord op je vraag bij de veelgestelde vragen staat. Kom je er online niet uit? Neem dan contact op met een van onze studievoorlichters.

Servicebalie Studentenzaken

E-mail: sz@hku.nl
Telefoon: 030-2091540

Locatie

Nieuwekade 1, Utrecht

Postadres

Postbus 1520, 3500 BM Utrecht