HKU

Theater: ROC voorstelling Hide/Unhide

26 november 2014


Wie was de opdrachtgever?
ROC Midden Nederland

De vraag
ROC Midden Nederland vroeg de Faculteit Theater om in samenwerking met Theatergroep DOX een (dans)voorstelling en een verwerkingsopdracht te maken voor de leerlingen van het ROC Midden Nederland. De artistieke keuzes, de vorm en het thema moesten aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen van het ROC.

Studententeam
De groep bestond uit 11 tweedejaars studenten Theatre & Education en 5 dansers/stagiairs van DOX

Het proces
Het ROC gaf een briefing over mogelijkheden en onmogelijkheden van een voorstelling die gespeeld zou worden voor een heel divers publiek, van leerlingen Kraamzorg of Apothekersassistenten tot Leisure & Events.
Gedurende het proces was er regelmatig contact tussen de studenten en (de opdrachtgever en de leerlingen van) het ROC over het inhoudelijke concept, de publiciteit en de tourneeplanning.
Studenten van het ROC zorgden voor de tourneeplanning en -begeleiding op locatie.

De begeleiding
De studenten waren zelf zowel artistiek als productioneel verantwoordelijk voor het totale project, van concept tot eindproduct. Zij werden hierin begeleid op artistiek gebied door coaches van DOX en op het gebied van productie en publiciteit door het Projectenbureau van de Faculteit Theater.

vDuur
In zes weken tijd realiseerden de groep een dansvoorstelling van 30 minuten en een daaraan gekoppelde workshop van 15 minuten.

Eindresultaat
De voorstelling heeft uiteindelijk 17 keer gespeeld voor 1e en 2 jaars leerlingen van diverse opleidingen van het ROC. Het thema van de voorstelling was Hide/Unhide, over de vraag: "Wat wil je delen en wat wil je voor jezelf houden? En waarom?". Een voorstelling over bedekken versus blootgeven, kuisheid versus onkuisheid, open versus gesloten. Hide/Unhide was geen stellingname, maar een vraagteken. Een voorstelling met mooie verhalen over het waarom van jezelf bedekken of jezelf blootgeven. Een voorstelling die aanleiding gaf tot interessante discussies tussen de makers en leerlingen van het ROC.ContactAnne de Veij
E-mail: anne.deveij@hku.nl
Telefoon: 030-2393820