HKU

SoapShopSessie #7 DANTE en de mogelijkheden van digitale audio

Datum: 24-4-2019
Plaats: HKU-locatie IBB-laan
Tijd: 09.30 - 13.00 uurDANTE staat voor Digital Audio Network Through Ethernet. Audio-opnames lopen via dit systeem niet meer via analoge kabels naar de regiekamer, maar via een digitaal netwerk waarvoor in elke ruimte van het HKU-studiocomplex meerdere aansluitingen zijn aangelegd. In deze SoapShop laat docent live audio Freek de Greef zien wat de mogelijkheden zijn van dit audio-over-ip-protocol.

We kijken naar verschillende toepassingen van Dante, onderzoeken hoe het technisch in elkaar steekt en bouwen een eenvoudige testopstelling. Om aan deze workshop deel te nemen heb je een laptop met ethernetaansluiting nodig (om een vaste internetkabel in te pluggen) evenals een installatie van Dante Virtual Soundcard. De gratis 30-dagen-probeerversie is hier te downloaden: https://www.audinate.com/products/software/dante-virtual-soundcard

Wat maakt DANTE mogelijk?

Voorheen moesten er analoge kabels liggen tussen een regiekamer en een studio. Dan kon je als muzikant en technicus in die twee ruimtes met elkaar werken. Ieder instrument of apparaat had een aparte kabel nodig. Gebruikte je acht microfoons, dan moest je acht kabels hebben tussen die ruimtes. Nu is het is allemaal via het netwerk met elkaar verbonden en loopt alles via één internetkabel.

"Vanwege de hoge bandbreedte kun je over alle 64 hier beschikbare kanalen digitaal geluid opnemen zonder dat je daar op de rest van de HKU iets van merkt. De digitalisering betekent ook opnamestudio’s niet meer per se zijn gekoppeld aan één regiekamer, ze kunnen allemaal met elkaar communiceren. Sterker nog, voor mijn part neem je geluid in de kantine op en stuur je het naar een regiekamer."
Uit: interview met Niels Wiersma (computerdienst).

Over de SoapShopSessies

Het Expertisecentrum Creatieve Technologie van HKU organiseert maandelijks een zogeheten SoapShopSessie rond een bepaald thema dat raakt aan technologie en kunsten. Het is deels een podium (soapbox) en deels een workshop, vandaar SoapShop. Deelnemers zijn medewerkers van het centrum, andere HKU-medewerkers, gemotiveerde studenten en eventueel externen.

Aanmelden

Meld je aan door een mailtje te sturen naar Than van Nispen: than.vannispen@hku.nl.