HKU

SoapShop #10: Technosofie - ontwerp je de toekomst of ontwerpt de toekomst jou?

Datum: 2-7-2019
Plaats: HKU-locatie Oudenoord, kamer 0.50
Tijd: 09.30 - 13.00 uur

Technosofie? Deze samentrekking van techniek en filosofie houdt zich bezig met het nadenken over techniek en de implicaties van het gebruik ervan. De ontwikkelingen lijken soms zo snel te gaan dat de samenleving maar weinig tijd heeft om zich er een mening over te vormen, laat staan er op te reageren.

Zo verscheen onlangs een artikel waarin iemand bijzonder verontwaardigd was dat Google wist wat ze allemaal had gekocht in de afgelopen zeven jaar. Wat bleek: al haar bonnetjes kreeg ze binnen op haar Gmail, Gmail scant je berichten en slaat automatisch al je aankopen op. En wat dacht je van deze: Airbnb gaat samenwerken met een DNA-scanbedrijf om gepersonaliseerde vakanties aan te bieden. Stuur je DNA op en Airbnb doet vervolgens suggesties voor je volgende vakantiebestemming.

Verantwoordelijkheid van kunstenaars

Als kunstenaars en ontwerpers dragen we bij aan het scheppen van de toekomst. Welke verantwoordelijkheden hebben we daarbij? Gaan we mee in de vaart der volkeren of plaatsen we kritische kanttekeningen? Kan het misschien ook allebei? Als je jouw visie op de toekomst wilt delen en zin hebt om deze mee te ontwerpen, kom dan naar deze tiende SoapShop, de laatste van dit studiejaar.

Op 3 juli vanaf 9.30 uur in lokaal 0.50 (Oudenoord) blikken we kort terug op de SoapShop-onderwerpen van dit studiejaar. Vervolgens nemen alle deelnemers plaats in een utopische óf dystopische werkgroep die ieder een mogelijke toekomst schetst: positief of negatief, hoopvol of beangstigend. Welke werkgroep heeft het meest overtuigende beeld op de toekomst?

Bij binnenkomst lever je je telefoon en (als je die bij je hebt) je laptop in.

Vooraf bekijken

Denk je dat het wel meevalt, die invloed van technologie op ons dagelijks leven? Bekijk dan dit clipje van 20 jaar geleden, waarin mensen op straat reageren op de komst van de mobiele telefoon. Heel naïef, kunnen we achteraf stellen. Maar had jij zien aankomen hoe de mobiele telefoon ons leven ging beheersen?

Ook de documentaire Revolution of the Present is het bekijken waard ter voorbereiding. En als je nog meer wilt: dit interview uit 1958 met schrijver Aldous Huxley (Brave New World).

Over de SoapShops

Het Expertisecentrum Creatieve Technologie van HKU organiseert maandelijks een zogeheten SoapShop waar collega's een thema behandelen dat raakt aan technologie en kunsten. Het is deels een podium voor eigen kennis en kunde (soapbox) en deels een workshop, vandaar SoapShop. Deelnemers zijn medewerkers van het centrum, andere HKU-medewerkers, gemotiveerde studenten en eventueel externen.

Wil je erbij zijn?

Meld je aan door een mailtje te sturen naar Machiel Veltkamp: machiel.veltkamp@hku.nl.