HKU

Punch-Drunk-Love en boekpresentatie De Sound Track

Datum: 19-2-2020
Plaats: Filmmuseum EYE, Amsterdam
Tijd: 19.00 - 21.30 uur

Filmcomponist Rens Machielse presenteert zijn nieuwe boek 'De Sound Track' over de kracht van geluid in de film, en gaat daarover in gesprek met Caspar Nieuwenhuis, directeur van HKU Theater. Ter illustratie maken studenten Muziek en Technologie van de HKU een nieuwe soundtrack voor de openingsscène van Punch-Drunk-Love waarna de vertoning van de originele 35mm-versie van de film volgt. Een avond over filmmuziek, sounddesign en alles wat daarbij komt kijken.

Hoe belangrijk de soundtrack kan zijn voor de ervaring van film, bewijst Paul Thomas Andersons Punch-Drunk Love. Ook al is zijn vertelling over de verlegen Barry Egan (Adam Sandler) en de mooie Lena (Emily Watson) bedoeld als romantische komedie voor het grote publiek, de filmtechnische middelen zijn allerminst doorsnee.

Twee alternatieve 'scores' door studenten

Andersons aanpak is uniek: kunstmatig versterkte omgevingsgeluiden, dialogen overstemd door knalharde percussieklanken, nerveuze improvisatiemuziekjes – het geluid onderstreept de emoties van de personages, maar schuift Hollywoodclichés rücksichtlos terzijde.

Studenten van HKU Muziek & Technologie – Machielse was er directeur – maken ter ere van de verschijning van 'De Sound Track' (een uitgave van International Theatre & Film Books en HKU Press) twee alternatieve scores voor de openingsscène van Andersons film. Daarna praat Machielse over de werking van geluid in de film.

Rens Machielse was tot 2018 directeur van HKU Muziek en Technologie en hoofd van het onderzoeksprogramma Muziekontwerp. Hij werd opgevolgd door Jeroen van Iterson. Het boek 'De Sound Track' is tot stand gekomen met medewerking van het lectoraat Performatieve Maakprocessen.

Meer info en kaartjes

Website EYE