HKU

Nieuwe publicatie: Performance_as_Interface Interface_as_Performance van Marloeke van der Vlugt

29 april 2015 | webredactie@central.hku.nl


"Midi ports and cable" by :en:Pretzelpaws with a Canon EOS-10D camera. Cropped 2/9/05 using the GIMP. - en:Image:Midi_ports_and_cable.jpg. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Midi_ports_and_cable.jpg#/media/File:Midi_ports_and_cable.jpg

Op 18 april is Performance_as_Interface | Interface_as_Performance van kunstenares en onderzoeker Marloeke van der Vlugt gepresenteerd. Dit boek is de twaalfde publicatie van HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen.

Performance_as_Interface | Interface_as_Performance is een verslag van zes jaar artistiek werk, waarin Van der Vlugt reflecteert op een wereld die gedomineerd wordt door technologie en de impact hiervan op het lichaam. Ze onderzocht daarbij onder andere de mogelijkheden van sensoren, electronic textiles en augmented reality. In het boek neemt ze de lezer mee in haar artistieke maakproces en daagt deze uit zich te verhouden tot het onderwerp: 'embodied interaction with technology in experimental performance'. Ook kan dit boek aanleiding geven voor verder praktijkonderzoek naar wat 'Performance as Interface’ kan betekenen in het kunstonderwijs, voor design vraagstukken en daarbuiten.

Enkele foto's in het boek zijn augmented met online audio clips van het beschreven werk. Deze geluidsfragmenten zijn op smartphone of tablet te activeren met de (gratis) Layar app.

In een ruimte met de gelijknamige installatie werd het eerste exemplaar van Performance_as_Interface | Interface_as_Performance afgelopen zaterdag aan Dick van Dijk, creative director van Waag Society overhandigd. De boekpresentatie werd ingeleid door lector Nirav Christophe en was onderdeel van het programma van de internationale Play|Perform|Participate conferentie in Utrecht.

Marloeke van der Vlugt (1971) studeerde onder meer Theaterwetenschap aan de UvA, scenografie en choreografie in Londen, en voltooide de masteropleiding DasArts (AHK). Ze werkt als maker en vormgever van verschillende audiovisuele en performatieve producties en installaties en maakt als onderzoeker deel uit van het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Meer informatie

Meer informatie en aanvraag recensie exemplaar via Pam de Sterke, coördinator HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen 06-10719743 / pam.desterke@hku.nl