HKU

Multidisciplinair: Succesvolle expositie 'Bijna Rond' op locatie Oudenoord

19 april 2016


Twintig studenten van HKU toonden op 7 april op de locatie in Oudenoord de voorlopige resultaten van hun deelname aan FabCity, een onderzoek naar de circulaire economie in een stadsomgeving. HKU heeft hiervoor een multidisciplinair team afgevaardigd van studenten uit de richtingen Design, Media en Kunst en Economie. Vanaf half april werken ze samen met studenten uit heel Europa.

De focus ligt met name op sociale thema’s zoals de revitalisatie van achterstandswijken, het nieuw leven inblazen van lege kantoorgebouwen of het omvormen van oude industrieterreinen tot duurzame woongebieden. Hiervoor heeft de gemeente Amsterdam een groot aantal gebieden aangewezen waar actuele vraagstukken over circulair denken en werken spelen. Op Oudenoord presenteerden de HKU'ers hun werk tot nu toe.

Europe by People

Fabcity is onderdeel van het project Europe by People, dat in Amsterdam plaatsvindt in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Doel is een blik te werpen op de toekomst van het alledaagse leven in Europa met behulp van kunst en design. Voor het tonen van hun benaderingen van het thema maakten de studenten gebruik van diverse media. Misschien bieden hun bijzondere oplossingen bruikbare handvatten voor de toekomst.

Over Fabcity en circulariteit

FabCity is een tijdelijke, gratis toegankelijke campus op de Kop van Java-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam en bestaat uit zo’n vijftig innovatieve paviljoens, installaties en prototypes. Meer dan vierhonderd jonge studenten, professionals, kunstenaars en creatieven ontwikkelen de plek tot een duurzaam stedelijk gebied, waar ze werken, creëren, onderzoeken en hun oplossingen voor stedelijke vraagstukken presenteren. De deelnemers komen van verschillende onderwijsachtergronden, zoals kunstacademies, (technische) universiteiten en het beroepsonderwijs. FabCity vindt plaats van 11 april tot en met 26 juni.

Circulariteit gaat over duurzaamheid, over hergebruik, over de kringloopketen van producten, diensten, projecten en omgevingen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van materialen in een productieproces al rekening houden met het hergebruik. Waarbij het doel is zo weinig mogelijk weg te gooien, om ons leefklimaat te sparen.

Lees hier over alle HKU-activiteiten in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Foto's door Peter Menninga