HKU

Multidisciplinair: Concept om kinderen meer te laten lezen wint Imagining Tomorrow 2015

26 januari 2015 | webredactie@central.hku.nl


Supercat Jen Supercat Jen

Een “supercat” als personage en een trailer maken van een boek. Dit zijn twee ideeën uit een creatief concept ontwikkeld voor Bibliotheek Amstelland om kinderen meer plezier aan lezen te laten beleven en bibliotheekbezoek te stimuleren. Met deze ideeën won een multidisciplinair studententeam HKU Imagining Tomorrow 2015.

Onder de noemer Imagining Tomorrow gaan jaarlijks ruim 200 HKU-studenten gedurende twee weken aan de slag om de toekomstdromen van een aantal bedrijven en organisaties te visualiseren. Imagining Tomorrow is een voorproefje voor het toekomstige werkveld van de studenten als kunstenaars en ondernemers in de creatieve industrie en bedrijfsleven.

Opdracht Bibliotheek Amstelland
Bibliotheek Amstelland bestaat uit vier bibliotheken in Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Deze bibliotheken hebben zich tot taak gesteld om kinderen meer plezier te laten beleven aan lezen in de bibliotheek. Maar hoe doe je dat? Wat enthousiasmeert een kind om naar de bibliotheek te gaan en een boek uit te zoeken?

Supercat en boekentrailer
HKU-studenten Lieke Dijkstra, Marije Polet, Maria Lecaro Mosquera en Dennis Aarts gingen met deze opdracht van Bibliotheek Amstelland aan de slag en ontwikkelden een creatief concept, waarin het personage supercat een hoofdrol speelt. “Om kinderen te helpen leuke boeken te zoeken en hun een beeld van het boek te geven, ontwikkelden wij het concept van de zoekboek-game. Supercats Jan en Jen nemen de kinderen mee door de game.”

Onderdeel van de game is het concept van een boekentrailer. “De boekentrailers zijn een extra ondersteuning om kinderen een beeld te geven van het boek en de fantasie te prikkelen. Zo brengen we kinderen op een actieve manier in contact met een verhaal”, vertellen de studenten.

Over Imagining Tomorrow
Tijdens Imagining Tomorrow werken studenten van diverse HKU-opleidingen twee weken samen in multidisciplinaire teams, om vraagstukken uit de creatieve industrie, bedrijfsleven en maatschappij op te lossen. De opdrachtgevers in 2015 waren - naast Bibliotheek Amstelland - Berenschot, Cinemec, Edelman, Neo, Rabobank, UMC Utrecht, Universiteitsmuseum en Utrecht Science Park.

Het eindwerk wordt gepresenteerd aan de opdrachtgevers en medestudenten, waarna een jury het winnende concept bekend maakt. De jury bestond dit jaar uit Walter Amerika (directeur U Create) en Désirée Majoor (vicevoorzitter College van Bestuur HKU). Eerdere winnende concepten werden gemaakt voor het Nederlands Film Festival (2013) en FC Utrecht (2014).

Winnaars: Lieke Dijkstra, Marije Polet, Maria Lecaro Mosquera en Dennis Aarts Winnaars: Lieke Dijkstra, Marije Polet, Maria Lecaro Mosquera en Dennis Aarts

Videopresentatie concept