HKU

Lezing van Floris Kaayk (animator, filmregisseur en online mediaprojecten)

Datum: 15-9-2017
Plaats: Nieuwekade 1 - Collegezaal NK 428
Tijd: Zaal open 09.45 - aanvang lezing 10.00Hell.exe Hell.exe

Vrijdag a.s. geeft Floris Kaayk een lezing voor studenten van HKU Media. Floris is animator, filmregisseur en ontwerper van online mediaprojecten. Hij is bekend om zijn fictieve documentaires en online mediaprojecten waarin technologische vooruitgang vaak een centrale rol speelt. Floris vertelt over zijn werk en de praktijk.

Vrijdag 15 september
Lokatie: Nieuwekade 1 - Collegezaal NK 428
Zaal open 09.45 - aanvang lezing 10.00

Wie is Floris Kaayk?
Kaayk studeerde cum laude af aan de afdeling animatie van de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda en haalde een Master of Fine Arts aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.

Voor zijn animatiefilms The Order Electrus (2005) en Metalosis Maligna (2006) en The Origin of Creatures (2010) kreeg hij verscheidene internationale prijzen. In 2011 kwam Kaayk in het nieuws met de filmpjes in de sociale media en op het weblog van zijn alter ego Jarno Smeets. Deze zou de eerste mens zijn die kon vliegen als een vogel. Internationale tv-zenders gebruikten het beeldmateriaal in hun nieuwsuitzendingen. De onthulling kwam op 23 maart 2012 in het tv-programma De Wereld Draait Door: zijn verhaal bleek een kunstproject in samenwerking met productiebedrijf Revolver Media en televisieomroep NTR. Human Birdwings werd in 2012 genomineerd voor de Online Competitie UPC innovatieprijs van het Nederlands Filmfestival. In 2012 werd het project uit 3503 inzendingen gekozen als de juryselectie op het zestiende Japan Media Arts Festival in Tokio.

In 2014 won Kaayk met zijn animaties en semidocumentaires de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Ook zijn videoclip Witch Doctor voor de Nederlandse rockband De Staat gooide hoge ogen. Voor Hell.exe (2016) liet hij zich inspireren door het schilderij De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Deze animatie was onderdeel van de expositie Nieuwe Lusten in het MOTI te Breda. Modular Body is een transmediale productie over de maakbaarheid van de modulaire mens. Met The Modular Body won hij in 2016 een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive. Floris is tevens fellow van HKU.

https://vimeo.com/floriskaayk
https://www.floriskaayk.com