HKU

HKU ruim vertegenwoordigd bij Holland Animation Film Festival

21 maart 2017


Woensdagavond 22 maart barst de twintigste editie van het Holland Animation Film Festival (HAFF) los in Utrecht. HKU is ruim vertegenwoordigd met 7 animatiefilms in 2 competities. Bovendien zendt RTV Utrecht deze hele week korte producties van onze studenten uit in UStad Film.


• In de competitie voor Nederlandse animatie komen we drie films tegen van onze studenten, waaronder ‘Lifeless’ van Fokke Mars, Bas Jansen en Max van der Ree. Zij brengen de geboorte van een spannend, nieuw organisme in beeld. Het bestaat niet uit vlees en bloed, maar uit schakelingen en draadjes. Je kan zien hoe het leven van dit organisme zich ontwikkelt terwijl het groeit, tot aan het onvermijdelijke einde. Een interview met de heren tref je bij RTV Utrecht.


LIFELESS from LIFELESS on Vimeo.


• Anna Makarchuk studeerde vorig jaar af met 'Herman', die in januari online vertoond werd tijdens het Berlin Flash Film Festival. Nu is de film dus te bekijken op het HAFF. Herman wil gewoon een kopje koffie drinken, terwijl de wereld om hem heen gek wordt: over de manier waarop mensen zich op hun eigen manier aanpassen aan nieuwe omstandigheden. ‘Ik wil dat mensen accepteren dat ieder mens uniek is en dat ze proberen elkaar te begrijpen’, zegt Anna over de film. ‘Of dat nu op kleine familieschaal is, of op een grotere schaal zoals de politiek’.

'Herman' - Anna Makarchuk 'Herman' - Anna Makarchuk


‘Door de Bomen’ is het afstudeerwerk van Tamara Janke, die ook in de categorie Nederlandse animatie bij het HAFF terug te vinden is. De film gaat over een jonge kunstenares die gebukt gaat onder de verwachtingen van haar docent. Ze vlucht daarom in haar eigen, getekende wereld, vindt haar pad en stijgt boven zichzelf uit. De film is eerder geselecteerd voor het Children’s Film Festival Seattle 2017. Tamara heeft afgelopen jaar met een team gewerkt aan de kinderanimatie-serie Pettenpret van KRO-NCRV, waarvan ze ook een tweede seizoen mag gaan maken voor na de zomer.

'Door de Bomen' - Tamara Janke 'Door de Bomen' - Tamara Janke


‘Lemons’ van Bonnie Mier doet mee aan de internationale competitie voor studentenfilms. Deze korte animatie gaat over een vrouw die worstelt met liefdesverdriet. Intussen gaat het leven gewoon door: ze gaat met de bus, rookt een sigaret en bekijkt haar sms-berichten.


‘Home sweet Home’ van Evelyne du Bois gaat ook over een dame. Ze lijkt heel lief te zijn en bakt voortdurend de lekkerste taarten en gebakjes, onder het genot van muziek van Johann Strauss. Maar is ze écht wel zo schattig? Bij RTV Utrecht vertelt Evelyne over haar film.

'Home Sweet Home' - Evelyne du Bois 'Home Sweet Home' - Evelyne du Bois


• Jasper J. de Vries gooit het over een heel andere boeg. Zijn animatiefilm voor de HAFF-studentencompetitie ‘Frostbite’ speelt zich af in de ruimte. Een stroper zoekt naar waardevolle spullen in een gestrand ruimtevaartuig en treft in een capsule een vreemd klein wezen aan. Er ontstaat een spannende achtervolging als de ruimtereiziger in aanraking komt met de monsterlijke moeder.


FROSTBITE - 3D Animated Short from Frostbite on Vimeo.


• Tot slot neemt Jan Postema ons mee naar het front tijdens de Eerste Wereldoorlog in 'Machina Mortem'. Een soldaat marcheert richting het strijdveld, maar wordt op een totaal onverwachte manier met de vijand geconfronteerd. Een interview met Postema tref je bij RTV Utrecht.

Of onze studenten en alumni in de prijzen vallen, weten we op de slotdag van het HAFF. Zondag 26 maart om 16:00 uur vindt de bekendmaking van de winnaars plaats in het Louis Hartlooper Complex.

Meer weten over onze opleiding Animatie? HKU Media - Animation