HKU

HKU en IETM bieden een frisse blik op Mixed Reality in theater

11 april 2017
Het ontwerpen van mixed reality-ervaringen in een context van theater en performance: hoe werkt dat eigenlijk? En welke expertise hebben theatermakers die wel eens heel waardevol zou kunnen zijn voor VR, AR en andere technologische ontwikkelingen? Dit lees je in Fresh Perspectives #6 Mixed Reality and the Theatre of the Future, samengesteld door HKU-onderzoeker en -docent Joris Weijdom.

Fresh Perspectives is een online publicatie van internationaal theaternetwerk IETM, die de rol van hedendaagse (performance)kunst in de maatschappij onderzoekt. Deze zesde editie staat onder redactie van het lectoraat Performatieve Maakprocessen van HKU. Samensteller Joris Weijdom leverde ook een inleidend hoofdartikel voor de publicatie.

Dit wordt gevolgd door een selectie van actuele projecten van over de hele wereld die het potentieel van mixed reality-technologie├źn op hun eigen unieke manier verkennen: van experimenten in een MoCap-studio in Canada tot een deels audio-gestuurde, deels real-life videogame in de straten van Sydney. Van een interface voor interactie met een virtuele wereld gebaseerd op Minecraft, tot een theatrale mixed-reality dating experience in Amsterdam.

De uitgave wordt gepresenteerd tijdens de jaarlijkse IETM-bijeenkomst, die deze keer van 20 t/m 23 april plaatsvindt in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Joris Weijdom, Debbie Straver en Marieke Nooren zijn namens het lectoraat aanwezig om een themasessie te leiden.

Zelf aan de slag

Wie zelf ook aan de slag wil gaan met dit thema, kan zich inschrijven voor de Utrecht Summerschool Designing Mixed Reality Spaces for Immersive Learning die plaatsvindt van 21 tot en met 25 augustus. Inschrijven kan hier.