HKU

HKU betrekt Pastoe fabriek

23 maart 2015 | webredactie@central.hku.nl


Pastoe Fabriek Foto: Bart Lunenburg Pastoe Fabriek Foto: Bart Lunenburg

HKU betrekt vanaf 2016 een belangrijk deel van de Pastoe fabriek in Utrecht. Op vrijdag 20 maart hebben HKU en de eigenaren van de Pastoe-fabriek daartoe een huurovereenkomst getekend. HKU wordt huurder van de gehele eerste verdieping en het grootste deel van de begane grond van de Pastoe fabriek.

Eigenaren Pastoe fabriek en voorzitter College van Bestuur HKU Jules van de Vijver Eigenaren Pastoe fabriek en voorzitter College van Bestuur HKU Jules van de Vijver

Pastoe fabriek
De Pastoe fabriek is gevestigd aan Rotsoord, een gebied dat zich bevindt tussen het Ledig Erf en Hoograven. Het is daarmee gelegen tegen het centrum, in een wijk in ontwikkeling, met een goede ontsluiting en goede bereikbaarheid te voet, per fiets, bus, trein en auto. De voormalige Pastoe-fabriek is een gebouw met een robuuste uitstraling en een rijke geschiedenis. Hier werden, en worden op dit moment nog steeds, de toonaangevende meubelen van Pastoe geproduceerd. Dit unieke en karaktervolle gebouw sluit goed aan op de identiteit van HKU als kunsthogeschool die de nadruk legt op innovatie vanuit een gedegen vakmanschap.

Cross-overs
HKU zal in de Pastoe fabriek zijn opleidingen op het gebied van beeldende kunst huisvesten. Ook zal er onderwijs gegeven worden aan studenten in andere richtingen. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat in dit onderwijs cross-overs worden gezocht tussen de opleidingen. Ook wordt de samenwerking met de creatieve industrie opgezocht. Daarom komt er in de Pastoe fabriek ruimte voor jonge start-ups en incubators. Op de 2e verdieping is plek voor bestaande bedrijven op het gebied van onder meer vormgeving, architectuur, (digitaal) ontwerpen, reclame en communicatie.

Gefaseerd
HKU zal gefaseerd gebruik gaan maken van de beschikbare ruimte. De eerste verdieping zal vanaf 1 januari 2016 in gebruik worden genomen en de begane grond na vertrek van Pastoe, in de tweede helft van 2016.

Huisvesting HKU
HKU vestigt op termijn al zijn opleidingen in of rond het centrum van Utrecht. HKU wil op die manier een ‘stadscampus’ realiseren, met alle culturele en grootstedelijke voorzieningen op loop- of fietsafstand van haar onderwijsfaciliteiten. Per september 2015 neemt HKU het gebouw aan de Oudenoord 700, waar nu nog de Hogeschool Utrecht gevestigd is, in gebruik. Deze locatie wordt de thuisbasis voor de opleidingen op het gebied van Media en Kunst en Economie.

Foto: Bart Lunenburg Foto: Bart Lunenburg