HKU

Felicity van Oort en Kevin Osepa genomineerd voor Steenbergen Stipendium 2017

29 augustus 2017


De jury van het Steenbergen Stipendium 2017, de prijs voor het beste fotografisch afstudeerwerk, heeft vijf projecten van studenten aan kunstacademies genomineerd. Onder de genomineerde fotografen zijn twee vers afgestudeerden van HKU; Felicity van Oort en Kevin Osepa.

Op 11 oktober wordt de jury- en publieksprijs uitgereikt. De winnaar van de juryprijs ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5000 euro. De werken zijn van 16 september tot en met 29 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Felicity van Oort, Either not dead or does not exist

Felicity van Oort

Op woensdag 12 september 2001 kreeg de moeder van Antonio Arturo Hernandez geen telefoontje vanuit New York. Deze jonge man belde normaal gesproken iedere woensdag met zijn moeder in Mexico. Waarschijnlijk werkte hij de dag ervoor in het World Trade Center en is hij als een van de vele illegalen omgekomen bij het in een storten van de torens. In een breedbeeld slideshow schept Felicity van Oort letterlijk een beeld van het leven van Antonio aan de hand van historische familiefoto’s, stillevens en stadsgezichten van New York, terwijl zijn moeder over hem vertelt.

Van Oort construeerde dit fictieve portret, waarmee het lot van Antonio en zijn familie symbool wordt voor de grotere groep (illegale) slachtoffers die nooit werden (h)erkend. Haar slideshow start met allerlei feiten rondom de onbekende slachtoffers van 11 september, waardoor direct duidelijk wordt hoe grondig Van Oort zich heeft verdiept in het onderwerp. Het resultaat is een integer portret, dat met de nodige emotionele lading dit prangende onderwerp aankaart.

Kevin Osepa, Mester blousé

Kevin Osepa

Kevin Osepa werd geboren op een klein Antilliaans eiland, waar magie, bijgeloof en spiritualiteit onderdeel uitmaken van de cultuur. Bij aankomst in het nuchtere Nederland leken deze elementen tot de verleden tijd te behoren. In zijn fotografie gaat Osepa opzoek naar de samensmelting van deze twee culturen door het grauwe Nederland te “re-enchanten”: het toevoegen van kleurrijke, geurende interventies en andere magische elementen aan het beeld.

Zijn persoonlijke zoektocht naar identiteit en omgeving is zodanig speels en vrij, dat ook onderliggende zaken naar voren komen. Namelijk een kleurrijk Nederland, de aan- en afwezigheid van pararealiteiten in dit land en de impact van het kolonialisme op huidige generaties.

Over Steenbergen Stipendium

De jury van het Steenbergen Stipendium bezocht afgelopen zomer de eindexamenexposities van verschillende kunstacademies in Nederland om vijf (foto)projecten te selecteren. Hierbij hanteert de jury, naast de inhoud, ook de kwaliteit van de presentatie van de projecten als belangrijk selectiecriterium.

Op 11 oktober wordt door de jury de winnaar bekend gemaakt. De winnaar ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5.000 euro. Eveneens wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een beschouwing op de kwaliteit van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie. Deze editie bestaat de jury uit Caroline von Courten (juryvoorzitter en promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Merel Bem (kunstcriticus & schrijver).

Net als bij de vorige edities, zal er ook dit jaar een publieksprijs zijn. Van 16 september tot en met 8 oktober kan het publiek op zaal stemmen op zijn of haar favoriete werk. De winnaar van de publieksprijs wordt tijdens de uitreiking op 11 oktober bekend gemaakt.

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen twintig jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door de academies, studenten en critici. Voor de genomineerden vormt de prijs een begin van een bloeiende carrière. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Olya Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Wytske van Keulen (2005), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).