HKU

Design: HKU gaat het gesprek aan met de bezoeker tijdens designbeurs in Milaan

11 april 2016


Studenten van HKU Design gaan deze week tijdens designbeurs Salone del Mobile in Milaan actief het gesprek aan met medeontwerpers en bezoekers. Ze blijven dus niet netjes bij hun stand staan, maar gaan op expeditie om andere aanwezigen te ondervragen over de grote thema’s van deze tijd. Het onderwerp van HKU Design op de ‘Salone’ is dan ook Meaningful Encounters. Het evenement vindt plaats van 12 t/m 17 april.

Eén van de projecten is Medusae door studente Charlotte van Alem, die zich verdiept in de mogelijkheden om van kwallen bruikbaar materiaal te maken. The Art of Climate Change van Jenske Hamming is een onderzoek naar de poëtische aspecten en de esthetica van klimaatverandering.

Ook is er The Publisher, een ambitieus online platform door meerdere studenten dat een stem geeft aan vluchtelingen door het publiceren van hun artistieke werk en persoonlijke verhalen. Na de gesprekken nemen de studenten hun bevindingen over deze en andere projecten mee terug naar de HKU-stand om te verwerken in nieuwe concepten. Het ontwerp van de stand is begeleid door alumni Daniel de Bruijn en Liset Geerlings. Meer weten? Kijk op hku.nl/hkudesignpresents.

De aanpak in Milaan sluit aan bij de visie op onderwijs van HKU Design. Ontwerp gaat tegenwoordig verder dan alleen het maken van mooie dingen. De samenleving kijkt steeds vaker naar design als aanjager van bewustwording, gedragsverandering en innovatie. Om optimaal aan te sluiten op een snel veranderende wereld, werkt HKU Design met een ontwerpend onderwijsconcept: leeromgevingen creëren waarin studenten worden uitgedaagd relevante ervaringen op te doen. Actief participeren op een van de grootste designbeurzen van Europa hoort daar natuurlijk bij.

Over Salone del Mobile

Salone del Mobile (Voluit Salone Internazionale del Mobile) in Milaan vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 17 april. Zoals altijd is Milaan opgedeeld in verschillende zones (wijken) die elk een andere focus hebben. In het district Lambrate ligt de focus op aanstormend talent, jonge up-and-coming designers én de designopleidingen. Op ‘Ventura Lambrate’ presenteert ook HKU Design zich. Standplaats is een oude fabriekshal met veel mogelijkheden voor ontmoetingen, presentaties en interessante initiatieven op het adres Via Ventura 14.